Nemoc není za trest, zdraví není za odměnu

Nemoc není za trest, zdraví není za odměnu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506608/bmid_nemoc-neni-za-trest-zdravi-neni-za--Zeo-506608.jpg 4 6 2

Když Jitka Abrahámová v roce 1966 promovala, byla onkologie nejméně probádaným oborem lékařství a většina pacientů na rakovinu umírala. Snaha o snížení mortality u nádorových onemocnění se pro ni stala životní vášní. Jako první u nás začala s mamografickým screeningem prsu. V roce 1992 založila onkologické oddělení v Thomayerově nemocnici. A nadšení pro svůj obor si zachovává dodnes, o čemž se přesvědčíte i v tomto zajímavém a nadmíru erudovaném rozhovoru.... celý text

Přidat komentář

artep1605
30.01.2024 3 z 5

Velmi zajímavý rozhovor. Mám jen 2 body z zamyšlení:

1) Bylo pro mě náročné přenést se přes první dvě kapitoly. Knize by podle mě prospělo, kdyby čtenáře hned v úvodu nezahltila spoustou nádorů a popisů léčby. Tento "temný" úvod může hodně čtenářů odradit, což je škoda. Od 3. kapitoly, kdy paní doktorka vypráví o svém dětství a prvním působišti, mě kniha začala opravdu bavit.

2) Občas mi vadily opakující se odpovědi a podobné otázky, parafrázování toho, co paní doktorka řekla, odbočování od tématu (zvlášť v kapitole věnované trávení volného času).

Celkově ale knihu hodnotím spíše kladně, rozšířila jsem si obzory v oblastech vývoje české onkologie a českého lékařství jako takového. Některé z informací ohledně prevence onemocnění neškodí za to si zopakovat.

DreamerX9
11.12.2022 4 z 5

Jde o velice zajímavý a odborný rozhovor týkající se známého pojmu rakovina. Nejspíš se ho zalekne kazdy nicméně paní doktorka vysvětluje z doktorského i zkušenostního hlediska jak lze k diagnóze přistupovat. Co vlastně znamená, jak probíhá určitá léčba jak se nemoc v těle projevuje. Také názor na alternativní léčbu. Za mě velice přínosná knizka.


Autoři knihy

Hana Skálová
česká, 1966
Jitka Abrahámová
česká, 1943

Kniha Nemoc není za trest, zdraví není za odměnu je v

Přečtených6x
Knihotéce4x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x