Nemoc jako řeč duše

Nemoc jako řeč duše https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34386/nemoc-jako-rec-duse-34386.jpg 4 31 7

Autor ukazuje na klinických obrazech nemoci, jaký signál nám každá nemoc poskytuje k tomu, abychom změnili svůj způsob života a svou psychiku. Popisuje neurologické obrazy nemocí, jako jsou roztroušená skleróza, epilepsie, Parkinsonova choroba, Alzheimerova nemoc, poruchy štítné žlázy, problémy s páteří a kloubní problémy, pásový opar, potíže s prostatou, vypadávání vlasů atd.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Krankheit als Sprache der Seele: Be-Deutung und Chance der Krankheitsbilder


více info...

Přidat komentář

Elea
04.06.2022 4 z 5

Poměrně náročná kniha o léčení pomocí psychosomatiky.

anansie
28.08.2020 4 z 5

Autor rozebírá některé nemoci z pohledu psychosomatiky. Nemoc chápe jako obraz něčeho nevyřešeného, nevědomého v nás a pokud na to přijdeme a zvědomíme si své nepřijaté stíny, máme šanci se uzdravit. Nevědomá část, kterou nejsme schopni nahlédnout se začne projevovat na tělesné úrovni, aby tak o sobě dala vědět a část těla, ve které se nemoc projevuje, je vodítkem. Zjednodušeně lze říci, že nemoc je volání duše, aby bylo něco uvedeno do rovnováhy. Možná je lepší číst tuto knihu preventivně a zvědomovat si své stíny, dokud jsme zdraví, popř. snažit se pochopit na menších výkyvech z rovnováhy jako je např. nachlazení, co se nám nemoc snaží říct. Když už má člověk rakovinu nebo Alzheimera a nemoc bují na buněčné úrovni, je to asi náročnější se pokoušet nad sebou zamýšlet. A je to o to náročnější, protože jak autor tvrdí, nestačí k tomu jen ta přímočará analytická práce. Jednu hvězdu ubírám za občasnou rozvláčnost a "ukecanost".


strana1-100
28.12.2016 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala asi jako mnozí, když jsem hledala příčinu svého zdravotního problému. Hm, není úplně snadné to, co autor za hlubokou příčinu označuje, rozpoznat konkrétně ve svém životě. A i když ji rozpoznám, dospět k tomu, jak ji přetvořit, vyřešit. Nesnadné, protože na to nejsme zvyklí, ale ne nemožné. Jelikož už mám určité zkušenosti s komunikací s vlastním tělem a vím, jak neuvěřitelná sdělení může člověku dát, jsou pro mě informace v této knížce dobře přijatelné a obohacující. Autor se desítky let zabývá ezoterikou (spolupracoval i s T. Dethlefsenem, autorem výborné knihy Osud jako šance), proto chápe nemoc v souvislostech, ne odděleně. Dosti přínosná kniha.

parxel
09.08.2015 2 z 5

Tato kniha volně navazuje na knihu Nemoc jako cesta. Autor postupně prochází jednotlivé oblasti těla a rozebírá jaké nemoci a postižen se k nim vážou. Velký důraz přitom klade na to, co daná nemoc vyjadřuje a nabízí otázky, které by si měl nemocný sám zodpovědět.

Podle mého názoru se jedná o lehce podprůměrnou knihu o psychosomatice. Autor vše rozebírá bez konkrétních kazuistik a tak se výklad stává příliš obecný a nezajímavý. V některých místech bych dokonce řekl, až paušalizující.

Potenciálním čtenářům bych doporučoval, přečíst si pouze kapitolu, která se váže k jejich aktuálním zdravotním problémům. Jako celek nemá smysl knihu číst.

Celkově mi přínos knihy přišel velmi malý.

yank3e
05.12.2014 4 z 5

Rozšiřuje a doplňuje knihu Nemoc jako cesta, obsahuje jen některé popisy nemocí.

JanaDor
12.11.2014 5 z 5

Když je zdraví, tak se všechno spraví. Malinko jsem si zarýmovala, protože když nad tím přemýšlím, tak je zdraví střed spokojenosti. Od toho se odvíjí další pocity. Když ho člověk má, připadá mu to jako normální stav a když nemá, tak nad tím začne opravdu přemýšlet. Až jsem měla menší zdravotní problémy, začala jsem se o to zajímat. Jedna kamarádka mě nasměrovala na etikoterapii, tedy léčbu mravností. Vychází z toho, že existují negativní pocity jako závist, nenávist, křivda, zloba, lítost, strach nebo trápení za jiné. Když to shrnu, tak veškeré diagnózy vznikají, když se naruší lidská duše. Věřím tomu. Téma mě velmi přitahuje, a tak mě zaujala i tato kniha.
Není to zcela jednoduché čtení, je zde hodně psychologie, vysvětlování a tak jsem ji četla po chvílích. Taky se přiznám, že některé detailní chorobopisy jsem zrychleně přelítla. Podrobně by mě to zajímalo, kdybych tuto nemoc měla.
Doktoři jsou důležití, to je bez diskuse. Ale je dobré zkusit přemýšlet i jiným způsobem, než vezmu si prášek a to mi pomůže. Jsem moc ráda za tuto knihu. Vím, že si v ní budu často listovat a číst si. Toto téma je pro mě víc jak zajímavé a vřele doporučuji.

mariva
06.02.2013 5 z 5

Po knize Nemoc jako cesta další kniha, která nás vede k hlubšímu zamyšlení nad tím, co nám chce tělo říct prostřednictvím nemoci.