Německo: Mýtus a realita

Německo: Mýtus a realita https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388185/bmid_nemecko-mytus-a-realita-vgW-388185.jpg 4 16 4

politika v SRN 1998-2017 Publikace se zabývá německou politikou posledních dvaceti let. Vlastnímu tématu předchází obsáhlý úvod, objasňující základy politického systému SRN a proměny německého paradigmatu. Klíčem k pochopení německé politiky je její konsensuální charakter, podmíněný permanentním úsilím o překonávání dědictví nacionálního socialismu. Od 70. let však princip konsensu, na který jsou Němci patřičně hrdí a jenž přinesl v minulosti zemi záviděníhodnou stabilitu, začal degenerovat v úzce vymezený názorový koridor a „boj proti pravici“. V éře Merkelové dosáhl tento vývoj stavu, v němž je omezována politická soutěž a ohrožena podstata německé demokracie. Autor přináší zevrubnou analýzu krizových jevů, jako jsou levicové zglajchšaltování médií, agresivní feminismus, masivní ideologizace veřejného života či adorace masové ilegální migrace. Na četných příkladech demonstruje, jak se politická situace v dnešní SRN začíná podobat komunistickým režimům v jejich pozdní fázi.... celý text

Přidat komentář

Hobo
02.02.2024 5 z 5

Kdo chce pochopit poválečné Německo, nechť čte tuto knihu!

newtory
26.01.2024 5 z 5

Tak akosi postrádam v komentároch svojich predchodcov esenciu toho, čo táto kniha naozaj "obsahuje" preto sa aspoň pokúsim:
Podľa mňa je to vynikajúca "diagnóza" Nemecka po skončení II. sv. až do dnešných dní. Zachytáva tragické míľniky jeho cesty za posledných cca 75 rokov. Mainstream má tendenciu popisovať toto obdobie od porážky nacizmu len ako úspešné prekonávanie problémov doby, ale...(!)
Málo, alebo vôbec nič sa nedočítate v oficiálnych zdrojoch o tom, čo bolo obetované tomuto úspechu a obeťou číslo jedna víťazného ťaženia bola predovšetkým sloboda a demokracia. Nemci skrátka v panickom strachu z nacizmu pristúpili na oklieštenie slobody a demokracie spolu s bojom proti možnej recidíve nacizmu realizovali drakonické opatrenia, ktoré ich mali chrániť proti takémuto scenáru. Problém je, že sa tejto agendy chytila ľavica a rafinovaným spôsobom presvedčila spoločnosť, že to čo robí, nie je len jej ľavicová agenda, ale že v skutočnosti zachraňuje celú spoločnosť. Pod týmto krytím sa jej podarilo presadiť množstvo sporných riešení a zabetónovala ich do spoločenského kódexu ako záväzné a "navždy" platné. Autor podrobne popisuje ako sa z CDU/CSU stala prakticky ľavicová strana, ako sa na univerzitách začala presadzovať ľavicová ideológia o boji s R.A.F. ako sa v Nemecku právne pretláčala Lisabonská zmluva, likvidácia nemeckej marky na úkor eura, zjednotenie Nemecka, potieranie a systematická démonizácia AfD, euroústava aj o tom, ako Angela Merkelová prakticky zlikvidovala Helmuta Kohla a tak ukončila transformáciu pravicovej konzervatívnej strany CDU na stredoľavú, až po rok 2015 kedy otvorila hranice a zasadila smrteľnú ranu myšlienke svojprávnych národných štátov v rámci EU.
Záver, vynikajúce zhrnutie politického vývoja Nemecka od roku 1945 do dnešných dní, veľmi odporúčam, najmä keď si uvedomíme, že Nemecko je lídrom a hegemónom EU.

P.S. A ešte čosi, všetko o čom sa v knihe dočítate je poctivo ozdrojované, takže žiadne varenie z vody.
P.S.1. Nie som fanúšikom Inštitútu Václava Klausa (irónia) ale mám rád pravdu (fakt).


MuříNoha
30.04.2021 1 z 5

Pouze pro fanoušky Institutu Václava Klause a spol.

lacinq
26.08.2019 4 z 5

Skvělá kniha, ojedinělá svým rozsahem a podrobnostmi zpracování. Vytkla bych jen viditelný odpor k homosexuálům, (dle autora se jedná o sexuální deviaci), žen, které netráví na mateřské co nejdelší období a nedejbože aby šly dělat typické mužské povolání jako je policista nebo voják. Nebo napřiklad žena, která napsala knihu o feminismu, by dle autora měla být rovnou zavřená na psychiatrii. Škoda takové nenávisti postupující celou knihu, proto ubírám hvězdičku. S ostatním lze jen souhlasit a teprve po přečtení tohoto politického a sociálního rozboru si člověk uvědomí, v jakém nebezpečí je Německo, potažmo celá Evropa.