Německá válka 2 - Válka počne v Praze

Německá válka 2 - Válka počne v Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273541/mid_nemecka-valka-ii-valka-pocne-v-praz-BjG-273541.jpg 1 1 2

Přidat komentář

kadel1949
27.10.2020

Já se nechci pouštět do jakýchkoliv politických diskusí.Je to myslím zbytečné."Jadran" stojí silně vpravo a podle toho komentuje.Je sice víc v obraze než Vachek,(který bohužel neměl k dispozici materály,které má jadran,ale přístup je stejný,černobílý.Já bych si jen dovolil podotknout,že např. Řekové na tom byly hůř a bojovali.Sice prohráli,ale mohou se teď každému podívat do očí,což se o nás říct nedá.Koneckonců už "Šegzbír" napsal: Jen tak si hoden svobody a žití,když rveš se o ně den co den.Pan Beneš asi nečetl,dokonce ani v roce 1948.

jadran
22.10.2020 1 z 5

V tomhle díle je snad nejzajímavější, jak se E. Vachek točí v bludném kruhu naivních představ o možnostech "skvěle" vyzbrojené československé armády, mýtů o sovětské pomoci (zde je onen počátek onoho opakovaného nesmyslu o Sovětském Svazu, který nám přijde na pomoc, jestliže jej o tom požádáme) a naprostého nepochopení, proč Beneš kapituloval. Československá armáda nebyla skvěle vyzbrojená, třeba stíhací letectvo mělo letadla, která rychlostně nestačila na německé bombardéry a skvěle vycvičení piloti bez odpovídajících strojů by skončili úplně stehně jako Poláci o rok později. Ona slavná (a nedokončená) opevňovací soustava se nacházela zásadně na "nepřátelském" území a sudetští Němci ji pro Abwehr perfektně zdokumentovali. Československé území bylo příliš malé a v moderní válce armáda, i když by by chtěla bojovat podle zásad blitzu (což by tato armáda vedená důstojníky, uvažujícími podle zásad naprosto nesmyslné francouzské doktríny stejně neuměla), neměla k tomu kromě zbrojních nedostatků hlavně to nejdůležitější - dostatečný prostor. Představa sovětské pomoci byla iluzorní z řady důvodů. Sovětský Svaz by možná "pomohl" (pominu-li kvality Rudé armády, vyvražděné velení i ohromující množství nekvalitního materiálu), ale hlavně nebylo jasné kudy. Poláci by je k sobě nepustili stejně jako je nechtěli přijmout o rok později a jediný přátelsky nakloněný stát - Rumunsko - měl s námi krátkou hranici a se Sovětským Svazem vlastní neblahé zkušenosti podobně jako Poláci. No, a prezident Beneš se zachoval v onom září přes pozdější urážky a obviňování celého spektra nejrůznějších "moudrých" komunisty počínaje a různými těmi Tigridy nebo Pitharty konče racionálně, nicméně nikdy později se nedokázal oprostit od pocitu ponížení a zklamání a svojí politiku během války prokázal, že se stal mužem hledícím víc dozadu, než dopředu a vůbec nepochopil novou konstelaci sil a zásadní změny, které válka přinesla. Zoufalá snaha po znovuobnovení předválečného Československa uraženost vůči "západu" vedla do pasti široké Stalinovy náruče. Ale za Mnichov nelze Benešovi skutečně vytknout nic a Beneš skutečně nemínil poskytovat Francii důvod a hlavně prostor, aby nemuseli dodržet jednoznačně definovanou spojeneckou smlouvu.


Autorovy další knížky

Emil Vachek
česká, 1889 - 1964
1965  80%Bidýlko
1969  73%Zlá minuta
1969  73%Muž a stín
1968  68%Tajemství obrazárny
1968  76%Žil jsem s cizinkou

Kniha Německá válka 2 - Válka počne v Praze je v

Přečtených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x