Nemáme na vybranou

Nemáme na vybranou https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176651/nemame-na-vybranou-176651.jpg 4 29 5

Jeden den příměří izraelsko-arabského konfliktu: na přistávací ploše letiště v Rechaviahu se chystá večírek pilotů, na kopcích nad Jeruzalémem planou arabské ohně. Je to pár dnů, co se dva piloti nevrátili z průzkumného letu. V hlavě Johnyho Cohena se rodí plán pomsty. Psychologická novela přináší napínavý děj i příběh života a smrti.... celý text

Žánr:
Novely , Literatura česká

Vydáno: , Odeon
více info...

gab72
gab72
20.11.2019 5 z 5

Ze začátku jsem moc nerozuměla, pak mě pak mě konverzace postav úplně pohltila. Malá, útlá kniha jejíž hloubku lze zaznamenat pod jednotlivými větami. Lidi, kteří prožili hrůzy vidí pravdu a nemusí o ní ohnivě mluvit. Stačí jen slovo, krátká věta. Výborná.

Damato
Damato
09.10.2017 3 z 5

Nevím, mám rozpačité pocity a nepřisluší mi hodnotit něco, co není až tak moje krevní skupina


WoodyAllen
WoodyAllen
05.02.2017 5 z 5

Židovská tématika. Po knize Leona Urise - Exodus, kterou jsem zbožňoval nabízí tato další úhel pohledu. Osobní, filosofující, lidský. Ve chvíli kdy jednotlivci i celý národ balancuje na hraně. Na té nejostřejší myslitelné hraně. A to zde autor vypráví na pozadí horkých a slunečních dní příměří mezi Židy a Araby.
Líbily se mi filosofické postřehy, které ze sebe sypal pilot Cohen a že skoro nikdy nedal přímou odpověď. Jako by ji v sobě ani neměl nebo nechtěl jednoznačně rozhodnout. Tak ty milostné dopisy, které si s sebou všude bral, dokonce i do pilotní kabiny. Kontrastovaly s jeho ráznou povahou a dávali mu vnitřní hloubku.

ladyfromskye
ladyfromskye
24.09.2016 3 z 5

Bohužel musím konstatovat, že potenciál příběhu byl téměř zabit. A přitom by stačilo tak málo, aby se kniha trvale vryla do paměti, například dialogy v první polovině knihy jsou oproti dialogům v druhé polovině vlastně lajdácké, nadto pro některé čtenáře zřejmě velmi náročné pro pochopení (kdo mluví, o čem mluví). Pomohlo by i vyloučení několika málo nadbytečných mikrosituací. Největší chyby ovšem vnímám v konci, který je více než prazvláštní, jakoby nesouvisející s předešlým příběhem, a v poněkud jednostranném pohledu na Araby a jejich svět (a klidně si mě ukamenujte).

vlkcz
vlkcz
11.05.2016 2 z 5

Moje seznámení s Arnoštem Lustigem bohužel nedopadlo úplně dobře. Množství postav ve mně občas vyvolávalo zmatek v tom, kdo je kdo, zvlášť, když kromě jmen je ještě pro některé postavy občas použitá přezdívka.
Téma bylo zajímavé, ale některé postavy a dějové linky mi přišly nadbytečné, revize a zkrácení o nějakých 50 stran by z toho pro mě udělalo stravitelnější záležitost.