Nelehký den - příběh člena týmu SEAL

Nelehký den - příběh člena týmu SEAL https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152008/bmid_nelehky-den-Jqv-152008.png 4 133 25

Mise, která zabila bin Ládina, v líčení přímého účastníka. Kniha bývalého člena zvláštní jednotky amerického námořnictva Navy Seals, který se účastnil operace vedoucí k zabití Usámy bin Ládina popisuje nejen tuto operaci s krycím názvem Neptunův trojzubec, ale i řadu předchozích nasazení svého týmu, především v Iráku a Afghánistánu. Otevřená výpověď nabízí průběh zabití bin Ládina z pohledu očitého svědka, především je to však zajímavá zpráva o výcviku, každodenním životě i náročných úkolech příslušníků speciálních jednotek.... celý text

Literatura faktu Vojenství
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama Bin Laden , 2012


více info...

Přidat komentář

kamil6084
02.06.2023 5 z 5

Kniha ve které nechybí jak akce tak i příběh členů NAVY Seals / DEVGRU. Obsahuje poměrně obsáhlý popis dopadení UBL včetně obrázků a pohledu na celou akci. Knihu doporučuji všem vojenským nadšencům, ale i lidem kteří mají rádi akci a životní příběhy lidí, kteří jsou ochotni pro svou vlast obětovat vše.

TwoFace
19.03.2021 3 z 5

Kniha dobrá, ale překlad na facku.


pales
01.03.2021 3 z 5

Popisy výcviku SEAL týmů i detailů reálných akcí z Afghanistánu a Iráku (samozřejmě vč. zabití Usama bin Ládina) jsou rozhodně zajímavé.

Literární stránka pokulhává, jazyk i vyprávění jsou spíš ploché, překlad je odbytý a dělal jej někdo bez znalostí vojenské terminologie a problematiky (za všechny uvádím "gerberovy nástroje").

Nečekejte moc, je to spíš "oddychové" čtení, pro fanoušky současného vojenství a operací speciálních jednotek ale můžu doporučit.

petbrab
19.07.2019 3 z 5

Těšil jsem se na ní.
Je to čtivé, ale jako bych čekal více.

Dandula69
17.03.2019 1 z 5

Kniha není špatná, ale Vy, co na ni pějete chválu, neuniklo Vám něco? Ten kdo to překládal, je buď naprostý diletant nebo to překládal Google Translator. Některé věty se prostě nedají. Proč se mohu dočíst, že : rozhodl jsem se, že se po škole připojím k armádě. Trénovali jsme pozemní válku....Takhle by možná mluvil uncle Joe Novacek, jehož děd připlul do USA kolem roku 1912 a dotyčný Novacek by "vzal svůj let přes moře z Šikégou do stouvěžatý matyčka Prejg".Je mi čím dál víc líto, jak z čtenářů dělají nakladatelé či vydavatelé pitomce.Ještě že mám tuto knihu z knihovny, jinak bych těch tří či čtyř stovek velice, velice litoval.

Crozz
26.01.2019 4 z 5

Na knihu sem se těšil, rozhodně nezklamala, ale přesto to nebylo zase tak čtivý jak sem čekal.

ThomasRuhe
17.01.2019 3 z 5

Tohle jsem si chtěl přečíst už docela dlouhou dobu. Skutečné bojové akce, s vrcholným dopadením Usámy bin Ládina. Nakonec mě to nebavilo tak, jak jsem si původně myslel. Asi jsem měl přehnaná očekávání. Takže 3/5.

Peleus
11.11.2018 3 z 5

Autor se bohužel zastavil v půli cesty. Sice chce vyprávět příběh, který se zapsal do dějin boje proti terorismu, ale zároveň urputně chrání citlivé informace nejen co se týče spolubojovníků nebo osobitostí TEAM SIX, ale nechce do knihy zatahovat ani svoje nejbližší.

Americký sniper šel víc s kůží na trh. Stejně tak Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů ukázalo lidskou stránku autora s plusy, i minusy povahových rysů kolegů. Obě knihy jsou skutečnou osobní zpovědí.

Nemohu se ubránit pocitu, že forma knižního zpracování záměrně vybízí ke zfilmování popisovaných událostí. Filmaři mají velmi rádi několik časových rovin, ukázky z výcviku a koketování s politikou.

Potud můj názor. Chcete-li si utvořit vlastní, přečtěte si Nelehký den!

Aveli
22.10.2018 4 z 5

Skvělá kniha, která mě oslovila a bavila, i když detaily o zbraních a výstroji mi nic neříkali. Je až s podivem, co vše je někdo schopný podstoupit, aby se stal vojákem SEAL. Pro někoho hrdinové, pro někoho blázni. Ale oni sami si přijdou jako každý druhý, ničím výjimeční.
Líbilo se mi, že kniha nebyla pouze o jedné misi, ale uvede čtenáře do širšího kontextu.

Stromolezci
06.09.2017 5 z 5

Doporučuji přečíst knihu a zhlédnout film Kathryn Bigelow 30 minut po půlnoci. V knize popisovaná akce je tu precizně zobrazená.

Veřenka13
12.06.2017 2 z 5

Kniha se mi špatně četla... zajímavý příběh, který se dal určitě lépe sepsat. Více se mi líbil Americký sniper, který byl sepsán čtivějším způsobem.

bakjo95
11.11.2016 5 z 5

Bylo mi jasné, že to celé nebude jen o misi na UBL, jelikož to se prostě natáhnout na 200 stran nedá. Ale to na tom právě bylo tak LEGENDÁRNÍ, že popsal celkový proces od samotného začátečnického výcviku až po ukončení služby u vlády. Samotná kapitola o hlavní operaci, kvůli níž byla knížka napsána, byla propracovaná do posledního písmene. Dokonale popsané a rozkreslené plány budovy a celkově pozemku jsem nečekal, jelikož jsem si myslel, že si tajná služba bude chtít nechat alespoň nějaké informace pro sebe, ale také jsem je ocenil. Na vylíčení hlavní mise jsem se těšil celou knihu a když na ni došlo, užíval jsem si každou stranu a zklamán jsem rozhodně nebyl. Doporučuji - 95%!

Market = )
19.06.2016 4 z 5

Samozřejmě respekt před SEALs a dobrý tah, že knihu psal i spisovatel, díky tomu to za mě bylo i kvalitní počtení, ne jen trochu kostrbaté převyprávění mise.

jan4707
07.12.2015 4 z 5

Knížka mě bavila, moc jsem se na ní těšil. Občas moc obecná, občas detailní. Četl jsem v angličtině i v češtině a překlad je téměř přesný(odborné názvy). Četl jsem i druhou knihu No Hero. I ta si jistě najde své fanoušky. Je zajímavým doplňkem pro No easy day.

DCKH
06.12.2015

Bezva poučně napsané,vzdělávací charakter pro volné chvíle dělá z knihy veledílo.
Je mi odporné co vše si američané dokáží ospravedlnit.
Podle logiky této knihy si každý terorista zaslouží zemřít a to je největší lež jakou jsem kdy četl i kdyby Bin ládin zavraždil 500 tak jeho smrt nevzkřísí mrtvé!
I ten největší zločinec si zaslouží spravedlivý soud
Tato kniha více než jakákoli jiná mne utvrdila v negativním pohledu vůči USA.
89%

Honzajs
28.12.2014 4 z 5

Hodně čtivě napsané, ale ocenil bych více podrobností. Chápu, že autor nechtěl propálit něco ze strategie speciálních jednotek, ale pár věcí mohl probrat více do hloubky.

Každopádně nelituji, že jsem četl a určitě se ke knize ještě v budoucnu vrátím.

valajda
19.11.2013 4 z 5

I v angličtině mě příběh docela strhl. Zajímavý a možná až trochu kontroverzní pohled na konec jednoho teroristy. Kniha proložena i jinými akcemi autora, což oživilo nudnější pasáž s přípravou akce. Někdy až zarážející jednání speciálních jednotek v akci, které ale asi má své opodstatnění v jejich bezpečnosti.

t.o.m.m.y
19.10.2013 5 z 5

Knížka je čtivá, dějově zajímavá od začátku, až do konce. Zájemce o tuto tématiku potěší a nadchne, ostatní nezklame a zaujme. Určitě doporučuji!!!

Posli
25.08.2013 4 z 5

Military literatura nikdy nebyla mým šálkem kávy, ale přesto jsem si tuhle knihu přečetla, protože už jen díky názvu na mě zapůsobila. Zaujalo mě téma a samotná operace a chtěla jsem se dozvědět něco víc. Bylo to napsané tak, že mě to bavilo a příběhy míjely až jsem se nakonec dostala k samotnému zabití bin Ládina. Život člena týmu Seal mě zaujal – každodenní výcvik, operace… Ti lidé musí být nejspíš blázni a možná právě proto, klobouk dolů!

Babouš
14.08.2013 5 z 5

Yes! Tohle čtení se mi líbilo. Nedávno jsem viděl film Zero Dark Thirty, který je v podstatě o tom samém, ale z jiného úhlu, a tak jsem měl možnost vidět misi z jiného úhlu. Ačkoliv jde o záznam skutečné události, čte se to spíše jako obyčejný román - je zde hodně přímé řeči, sympatické i nesympatické postavy, humor... Začetl jsem se do toho a teprve v polovině, kde jsou barevné fotky, jsem si uvědomil, že to ti týpci doopravdy všechno prožili. Všechna čest!

Štítky knihy

Afghánistán americká literatura podle skutečných událostí

Autoři knihy

Mark Owen (p)
americká, 1976
Kevin Maurer
americká

Kniha Nelehký den - příběh člena týmu SEAL je v

Právě čtených2x
Přečtených199x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených11x
Knihotéce104x
Chystám se číst86x
Chci si koupit25x
dalších seznamech3x