Některé holky ano

Některé holky ano https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491260/bmid_nektere-holky-ano-DR3-491260.jpg 4 96 15

Za lásku se člověk nesmí stydět! Morgan, elitní atletka, je na konci posledního ročníku nucena přestoupit na jinou střední školu poté, co se ukáže, že být homosexuálka je v rozporu s kodexem chování její soukromé katolické školy. Tam se seznámí s Ruby, která má dva koníčky: opravuje svůj modrý Ford Torino z roku 1970 a účastní se místních soutěží krásy, aby splnila sny své despotické matky. Ty dvě se postupně sbližují. Ale zatímco Morgan - svobodná, hrdá a odhodlaná začít znovu - nechce, aby jejich rodící se vztah zůstal utajen, Ruby ještě není připravena vyjít s pravdou ven...... celý text

Literatura světová Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Some Girls Do , 2021


více info...

Přidat komentář

jamesak
09.04.2024 4 z 5

Knížka je moc pěkně napsaná, ale nepřináší nic nového.
V podstatě kopíruje Švédský film Faking Amall.
Přesto se moc pěkně čte, taková oddychovka.

TynaBehuncikova
11.08.2023 3 z 5

Knížka se mi líbila, místy byla trošku hloupoučká, ale jelikož jsou hlavní hrdinky na střední, tak to dává smysl. Morgan mi bylo hodně sympatická, líbila se mi reálnost jejich vztahu, že to nebyla typická pohádkovka ale mělo to docela realistický vývoj. Celé to bylo příjemné čtení, které jsem si vzala na dovču a chybu jsem rozhodně neudělala. Co jsem ale postrádala bylo nějaké hlubší vtáhnutí do děje, chybělo mi nadšení pro to čtení. Jinak ale za mě super, i témata co se tam rozebírají jsou mi blízká a připadají mi důležitá.


Satyrka
04.07.2023

Přiznám se - tuhle knížku jsem hrozně moc chtěla hlavně kvůli té epesní obálce. Až potom jsem si přečetla anotaci a řekla jsem si "proč ne?".
(Jen fakt o mně: Asi takhle - já dřív příběhy s touhle tématikou hrozně milovala. Nejdřív jsem o tom začala psát a fakt mě to hodně bavilo, ještě než se v knihkupectví tyto knihy daly sehnat. Jenže můj vlastní vymyšlený příběh mě tak pohltil, že mě žádná jiná kniha s touto tématikou nebavila a tak jsem přestala takové knihy vyhledávat. No... Ale tahle kniha je pro změnu o dvou holkách a já vždy psala a četla o dvou klucích. Takže mě to velmi nalákalo.)
Zprvu jsem měla problém zařadit jména k holkám na obálce, až někde za stou stránkou je to jasné. Začátek mě okouzlil. Říkala jsem si, že tohle je na plný počet bodů. Přestože celou tu věc s LGBT už vidím jinak než kdysi. Pak mě ale hrozně zklamal vývoj vztahu mezi Ruby a Morgan. Vrátil mě zase na zem. Prostě mi to nějak nesedlo. Točilo se to pořád dokola, což sice je naprosto reálné, ale nějak jsem se v tom začala ztrácet. Jejich vztahu jsem pak už ani nefandila. A to mám v knize ráda takové "zmatky" a nedorozumění.
Na druhou stranu je kniha realistická, aspoň tedy co se týče vztahů v dospívání a tak. Připomněla jsem si , jak hořká může láska k někomu být a že nejde na někoho, koho milujete, ať už si to zaslouží nebo ne, jen tak zapomenout, že vás to opravdu ovlivní a máloco pomáhá. Bože, jak na dospívání nerada vzpomínám :D
Takže když to shrnu - kniha je skvělá, můžu doporučit dál, ale mně samotné tam něco trošku chybělo, možná bych i ráda věděla, jak to bylo dál s matkou Ruby, nebo i s ostatními.

Iva095
02.05.2023 5 z 5

Knížka se mi moc líbila, pěkně se četla. Příběh celkem odsýpal. Morgan i Ruby jsem si oblíbila. Nejhorší na této knize je, že problémy co holky řeší jsou realitou. Jsem zvědavá na další autorčinu knihu.

"Jestli si někdo myslí, že si nezasloužíme milovat a být milovaní tak, jak chceme a kýmkoli chceme, tak si nezaslouží náš čas ani pozornost."

NiolaYY
22.12.2022 5 z 5

Miluju to proste nic jineho bych k tomu nerekla. Od tehle knizky jsem se proste nemohla odtrhnout a precetla jsem ji za den . Problemy v knize jsou bohuzel realne a jsem rada ze to v te knize je. Knizku sto procentne doporucuji ! 10/10!!

Ivka14
04.12.2022 3 z 5

Přála bych si dát této knize lepší hodnocení, ale bohužel tam bylo příliš mnoho věcí, které mi vadily.

Největší problém pro mě byl hlavní vztah mezi Ruby a Morgan. Začíná to pěkně a poté se dvě třetiny knihy Ruby a Morgan snaží komunikovat a vyjádřit své pocity. Většina jejich problémů pochází z nedostatku porozumění a neschopnosti spolu mluvit, což bylo v určitém okamžiku frustrující a opakující se.

Další věc, která se mi nelíbila, je spousta nedokončených příběhů. Jennifer Dugan začala spoustu zajímavých vedlejších zápletek, ale většina z nich nikam nevedla a v určitém okamžiku byla vypuštěna. Chtěla bych vědět víc o Allie a Lydii a jejich vztahu. Také jsme už nikdy neslyšeli o Tylerovi, co se s ním stalo?

zsykorova
16.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Ze začátku se mi knížka hodně líbila, hlavně kapitoly z pohledu Ruby. Ke konci to ale bylo horší - Morgan mě začala štvát, hlavně tím, jak nutila Ruby do coming outu. Ruby se jí snažila vysvětlit, že na to ještě není připravená, ale Morgan myslela jen na sebe a tím si to u mě potopila. Nakonec jsem ráda, že dostala rozum a dala Ruby prostor, ale stejně mám raději Ruby. Celkově se mi knížka líbila, je to jedna z nejhezčích LGBTQ+ knížek, co jsem kdy četla.

Kaila146
17.08.2022 5 z 5

Normálně insta love nesnáším, ale tady byla super! Sice byl konec trochu uspěchaný, ale stále to miluju. POtřebuju víc knížek od téhle autorky.

kvetinkovedny
11.08.2022 2 z 5

2,5*/5

Když jsem tuhle knížku rozečetla, měla jsem z ní fakt dobrý pocit. Přišlo mi, že postavy mají zajímavé koníčky a jsou dost odlišné na to, aby dynamika příběhu byla zajímavá. Jenže... někde mezi třetinou a polovinou příběhu se to zlomilo a všechno šlo do háje.

Celá knížka je totiž založena na vztahu dvou hlavních hrdinek, který sice začal relativně dobře (i když to byla dost instalove), ale pak spolu jsou, ale nejsou, neustále se hádají, ignorují... a vůbec si spolu nepromluví, ale hned vytahují "miluju tě"? Abych milostné dvojici fandila, musí ukázat, že jsou pro sebe dobří/dobré a je jim spolu skvěle. Pokud je v knize nějaký konflikt, musí vycházet z postav a dávat smysl. Jenže nejen, že nám autorka neukázala, proč bych měla Morgan a Ruby fandit, ale ještě nám představila snad ten nejpitomější konflikt – Morganinu umíněnost.

Morgan totiž absolutně nechápe, že ne každý chce do světa hlásat svoji orientaci, že existují lidé, kteří nemohou doma říct, že jsou queer... a neustále Ruby nutila ke coming outu, za což jsem opakovaně měla chuť ji profackovat. A ano, na tom stojí celý konflikt v této knize – že si Morgan neuvědomuje, že o cizích lidech nerozhoduje.

No a ten naprosto přeslazený, hloupý a nereálný konec, za který by se nemusela stydět ta nejlacinější romantická komedie, tomu nasadil pomyslnou korunu.

Suma sumárum - začalo to skvěle, mělo to potenciál, ale provedení se bohužel nepovedlo. Nedoporučuji.

natalie_h
14.07.2022 5 z 5

Skvělá kniha, potěšila na duši.

vevera6
25.06.2022 4 z 5

Fajnovka s dobrým koncem. Rychlá a jednoduchá knížka na čtení, která občas dokáže úplně pohltit. Nesnášela jsem každé nesmyslné/nepotřebné drama kdy se dámy udobřily a o větu později se hned zase rozhádaly, ale tak to asi nakonec funguje i v běžném životě.

Niamh15
31.05.2022 4 z 5

Ke konci se to bohužel trochu rozplizlo. Pár rozhovorů vůbec nedávalo smysl a zkrátka to působilo poněkud "doklepaně".
První polovina ovšem super, obě holky měly dost zajímavé osobnosti a životní okolnosti - vlastně mě možná víc bavilo číst o jejich životech než o jejich vztahu, který místy působil trochu uměle.
A tentokrát tam zůstalo poměrně dost chyb a překlepů, což u CooBoo nebývá zvykem. Stane se :).

kalinkacz
27.05.2022 4 z 5

Některé holky ano jsou hrozně moc fajn LGBT young adult contemporary!
Moc mě bavila hlavně první polovina, kde se hlavní hrdinky nemohly vystát. Párkrát jsem se i zasmála nahlas!
Příběh byl napsaný neskutečně čtivě a byť celou dobu tak nějak víte, jak vše dopadne, tak chcete stále číst dál.
Za mě moc moc fajn čtení s krásnou obálkou.

Akléda_
19.05.2022 5 z 5

Tak tohle bylo geniální! Láska dvou holek s tím že každá se s tím že je lesba vyrovnává úplně jinak a každá má jinak podporující okolí. To bylo tak skvěle vykreslené. Bohužel ne všichni se doma a u nejbližších shledají s pochopením a podporou a tady to autorka skvěle zpracovala, zároveň to ale nebylo nijak smutné a depresivní. Obě hlavní hrdinky jsem si zamilovala, i když u Ruby mi to trvalo trochu déle. Bavily mě jejich koníčky a hlavně ta chemie mezi nimi, to bylo boží. Úplně jsem cítila to jiskření, jako kdybych stála hned vedle nich. Navíc se to úplně úchvatně četlo, stránky mi až moc rychle mizely pod rukama a já měla najednou přečteno. Moc skvělá queer knížka, které nemám co vytknout a vám ji moc doporučuji. Jediná chyba byla velká početnost překlepů, korektura tady opravdu nebyla dostatečná. Po příběhové stránce ale naprostý skvost!

DeKo1996
08.05.2022 5 z 5

Nádherný LGBTQ+ příběh, který přečtete jedním dechem..
Příběh o dvou dívkách a jejich postupně se vyvíjejícím vztahu. Do rolí hlavních hrdinek jsem se dokázala vcítit, protože něco podobného jsem sama zažila. Kniha ve mě probudila mnoho vzpomínek.

Štítky knihy

lesby, lesbismus

Autorovy další knížky

2022  76%Některé holky ano
2023  60%Zmrzlinářky

Kniha Některé holky ano je v

Právě čtených3x
Přečtených130x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených4x
Knihotéce95x
Chystám se číst118x
Chci si koupit33x
dalších seznamech8x