Vampýři

Vampýři https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22058/nekroskop-ii-vampyri-22058.jpg 4 189 18

Nekroskop série

< 2. díl >

Mrtví sní své sny... ...sny, které může uskutečnit jen Harry Keogh - Nekroskop. Takové je totiž Harryho nadání: čte myšlenky mrtvých v jejich hrobech - a čte i myšlenky NEmrtvých! Jenže nemrtví přemýšlejí o věcech, při kterých stydne krev v žilách! Georgia Bodeskuová omdlí u hrobky upíra Tibora Ferenczyho, ten se chopí příležitosti a dotkne se jejího nenarozeného dítěte. Po letech začne Julian Bodescu cítit podivné puzení najít svého skutečného otce a šířit dále hrůzné dílo. Jenom Harry Keogh, vězeň Möbiova metafyzického kontinua, ho může zastavit. Harryho problémem však je, že nemá fyzické tělo! Nekroskop II: Vampýři! je strhující pokračování příběhu z knihy Nekroskop, napínavá směs nekromancie, vampyrismu a mrazivé hrůzy od britského mistra horroru.... celý text

Horory Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Wamphyre , 1988


více info...

Přidat komentář

Dragonian
02.04.2024 4 z 5

Skvělé pokračování, velice povedené. Nevadilo mi méně "špionáže" a více "upířiny". Tento díl je více hororový a vyprávění starých upírů mě velice bavilo.
Rozhodně doporučuji.

WolfIssen
11.12.2023 5 z 5

Skvělé a povedené pokračování, osobně mě nejvíce bavily dějové linky vampýrů Faethora Ferencyho, Tibora Ferencyho a Juliana Bodeskua. Ty jsou naprosto strhující. Nezbývá než sehnat a následně se pustit do dalšího dílu s názvem Nekroskop: Zdroj.


jan0223
09.01.2022 4 z 5

Druhý díl úspěšně pokračuje v upírské sérii. Tak 70% mě bavilo, potom přišly agenti a kniha ztratila šmrnc. Každopádně vyvstali nové neodpovězené otázky takže předpokládám, že vysvětlení bude v dalších knihách. Jinak pěkné počtení neurazí ani nenadchne, ale zabaví a to je pro mě hlavní.

Usire
03.06.2021 4 z 5

Důstojné pokračování, které ale nepřekonává první díl. Některé věci nejsou domyšlené, ale ve svižném tempu je člověk lehce přehlédne.

Miker
05.03.2020 3 z 5

Na mě už je tady trochu moc fantastiky. Naplnily se moje obavy po dočtení prvního dílu. Nevím, zda budu pokračovat.

Hzjena
23.01.2020 4 z 5

Bojím se dalších dílů. Ne že by tento nebyl dobrý, ale trochu se naplňuje to co jsem tušil ke konci jedničky. Podle mě autor nezačal psát Nekroskop jako serii, ale jen jako román (se spoustou materiálu okolo) a další díly ,, tahá z paty,,. Proto nám tato kniha nabízí více otázek než odpovědí. Další chyba byla zmíňka o cestování v čase skrze kontinuum. Ono pokaždé, když si autor zahrává s cestování v čase, tak si zakládá na průser. Proč neskočil do minulosti a nezabil Juliana Bodeskua když byl ještě neškodný? Nebo rovnou Dragosaniho? Ono to jak vznikl Julian je taktéž dosti zavádějící. Tibor se pouze dotkl embria (jediné vejce dal Dragosanimu) a hned další upír se všemi aspekty včetně vytváření nižších upírů? Neříkal snad Tibor, že se upír může rozmnožit jen jednou? Dokonce Julian mohl vytvořil ,,Druhého,,? Myslím že se autor dostává někam odkud jen tak nevyleze a proto se bojím další knihy. Upřímě nemám rád historii, proto pro mě byla třetina knihy utrpení (ale nezahrnuji to do hodnocení, protože je to jen čistě můj osobní postoj). Co do hodnocení zahrnuji je to, že Harry ,,strašně,, pospíchal, ale přitom poslouchal širokosáhlé žvatlání praupíra/ů místo toho, aby chtěl jen striktní odpovědi na svoje ,,životně,, důležité otázky. Tento aspekt zavání natahováním děje kterého jsem se obával. Na druhou stranu jsou charaktery opravdu dobře propracované, děj odsejpá (když nepočítám ty lekce historie) a atmosféra je pěkně záhrobní. Konec byl satanžel dosti podobný jedničce a tak trochu předvídatelný. Autor to hezky ukončil bez otevřeného konce, proto se člověk musí ptát ,,16 knih opravdu?"

vencamf
17.11.2019 4 z 5

Třičtvrtě knihy jsem byl nadšený, že čtu jednu z nejlepších upířin. Skvělý gotický horor... Ale pak dostali prostor agenti a ztratilo to kouzlo. Alespoň pro mě. I tak ale skvělá kniha! Mimochodem první Nekroskop, který jsem četl.

DuncanIdaho
09.09.2019 5 z 5

Zajímavé a čtivé pokračování prvního dílu. Opět jsem se při čtení bavil, škoda je, že jsem neměl tolik času. Už se těším na další díly. Jsem zvědav, kam to autor rozvine. Škoda jen že tu bylo tolik mrtvých.

TERRORDROME
26.07.2019 4 z 5

Takmer polovicu knihy som si hovoril že to proste nie je tak zaujímavé ako prvý diel, základ príbehu je postavený na barličke že sa "mŕtvy" upír Tibor Ferenczy okrem onoho plánu s Dragosanim pokúša oživiť sám seba aj pomocou stvorenia poloupíra, ktorého matku znásilnil chápadlom. Okrem toho tvoria dej samé flashbacky do minulosti a všetky postavy sa tam len mihajú, vrátane samotného Nekroskopa Harry Keogha uväzneného v podivnej posmrtnej metaexistencii. Neskôr sa ale začne balvan valiť z kopca, pasáže z Tiborovej a Faethorovej minulosti plnej vražedného šialenstva majú grády, upírsky pankhart a satanáš samouk Julian Bodesku sa stáva riadne zvrhlým bastardom a ako bonus tam buble nemysliaci surový, upírsky protohnus pod podlahou v pivnici. Taktiež špiónska linka príbehu ( stále je studená vojna ) solídne graduje, pričom za vrchol knihy považujem útok na Bodeskov "brloh" plný plameňometného grilovania úpírskych psov i nahých žien v kúpeľni. Áno, všetky tie morbídne a brutálne detaily s perverzným podtónom rozhodne potešili, stále žiadna gotická emo romantika len poctivý horor. Trochu by som asi skritizoval finálne zúčtovanie, proste preto lebo značne kopíruje to z prvého dielu, aj keď samozrejme zombík s polovicou hlavy zatĺkajúci kolík do upíra pomocou náhrobného kameňa je bizár ako sviňa a to ako sa Harry napokon vysporiadal so svojou nehmotnou existenciou bolo celkovo parádne vypointované vyústenie. Takže nakoniec som bol opäť spokojný.

OldiesUL
26.01.2018 4 z 5

Skvělé pokračování prvního dílu. Vzhledem k tomu, že si přece jen užívám o něco víc upírskou linii, než tu špionážní, je pro mě dominantou pasáž ze starého hradu. Občas bych uvítal přesnější vizuální popis postav s přibývajícími jmény agentů.

khomanjar
25.03.2017 5 z 5

Už abych měl třetí díl... Nezklamal po prvním ani v jediném okamžiku.

karavela
23.03.2017 4 z 5

Stále dobré,ale první díl se mi líbil víc

CharlesWard
08.01.2017 4 z 5

Od prvního nemastného neslaného dílu udělal Lumley neskutečné pokroky. Konečně se dozvídáme i něco z historie upírů, a na svět e dostává i nový poloupír. Tohle je ta stará dobrá esence Nekoskopu!

mailo-s
15.11.2016 4 z 5

Pokračování krvavé jízdy z prvního dílu,zde se dozvíme o minulosti starych vampíru (nemrtvé věci z podzemí) a jiných.
Napětí , akce, Krev.
Živí,mrtví,nemrtví.
Milulost,přítomnost.budousnost.

Richie1
17.09.2014 5 z 5

Další děsivý upírský horor s nekroskopem Harry Keoghem v hlavní roli. Ve druhém dilu série se ještě přitvrzuje, objevují se další skutečnosti o upírech a jsou nejen velmi originální ale také patřičně mrazivé až hrůzné.
Vše směřuje k akčnímu vyvrcholení do Transylvánie ...

14.6.2022 - přečteno potřetí - 90%

Hespik
27.08.2013 5 z 5

splnila mé očekávání, stejně dobrá jako první. děj napínavý a tajuplný, doufám, že seženu brzo díl III. abych mohl pokračovat v čtení

ichinose
01.06.2011 5 z 5

No co bychom jiného mohli čekat od klasika ve svém oboru, Briana Lumleyho, než skvěle propracované upírské sci-fi?

eraserhead
10.12.2010 5 z 5

Dragosani je "mrtev", Bronický zámek zpustošen, Harry Keogh přišel o své fyzické tělo, jeho psychická forma však přebývá v Möbiově kontinuu a s živými lidmi komunikuje prostřednictvím svého právě narozeného syna, Harryho juniora.
Harry se zjeví v pobočce E jejímu novému šéfovi Alecu Kyleovi a upozorní ho na nové nebezpečí. Ještě před Dragosanim nemrtvý vampýr Tibor Ferenczy "nakazil" nenarozeného Juliana Bodescua, jehož matka omdlela u Tiborovy hrobky. Jak Julian vyrůstal, učil se poznávat a ovládat své nadlidské schopnosti. Teď ovládá svou matku, tetu, sestřenici. Jeho mrtvý strýc se po třech dnech vrátil z hrobu zpět. Alec Kyle se pod Harryho vedením a s pomocí jeho znalostí musí vypořádat nejen s Julianem, ale hodlá svět zbavit samotného Tibora Ferenczyho. Julian navíc brzy zjistí, jakou hrozbu pro něj Harry a jeho syn představují. Bronický zámek a pobočka E v něm sídlící, se pomalu ale jistě vzpamatovává z Harryho frontálního útoku, což se Alecu Kyleovi stává osudným.
V pokračování Nekroskopa ta špionážní linie příběhu trochu ustoupila do pozadí a do popředí se dostal výborný upírský horor. Lumley si skvěle pohrál s částí příběhu věnující se genezi Juliana Budescua a jeho života. Dočkáme se i gotického hororu, to když nás příběh zavádí někdy do 10. století a my odhalíme historii Tibora Ferenczyho. I v současnosti však příběh zůstává náležitě hororový a k tomu přidává i nějakou tu akci.
I zde Lumley pokračuje ve svém zvyku vyprávět v jedné knize více příběhů, které dlouho působí i samostatně, aby se nakonec prolnuly v jeden celek. Jestliže v první knize jsme takřka po celou dobu odděleně sledovali příběhy Harryho Keogha a Dragosaniho, zde to je příběh Juliana Bodescua a příběh Tibora Ferenczyho.
Hodně mě v příběhu bavilo zapojení dalších ESPerů z pobočky E a různé jejich schopnosti. Např. Darcy Clarke (který se objeví i v dalších dílech) a jeho schopnost, která ho nutí opustit místo, kde mu hrozí nebezpečí.
Nechybí ani pro tuto sérii klasické filosofické pasáže o světě, matematice, prostoru, času, vesmíru jako takovém či lidském těle a duši. Není to však nic, co by příběh nějak narušovalo, jen krátké ostrůvky v jinak akčním příběhu. Mně osobně docela bavily.
Oproti prvnímu dílu se hodně zlepšil překlad. Není již tak kostrbatý a lze v něm odhalit jistou hru se slovy, došlo k viditelnému rozšíření slovní zásoby.
Vampýři jsou dobrým rozvinutím Nekroskopa se zajímavým a trošku neotřelým pohledem na upírství, jeho existenci, schopnosti či samotný průběh. Nijak však neopomíjí klasické mýty a legendy, tvořící základ žánru. Je to čtivá hororově akční jízda. Ze zatím pětice dílů, co jsem četl, považuji Vampýry za nejlepší část.

Štítky knihy

upíři

Autorovy další knížky

Brian Lumley
britská, 1937 - 2024
1994  85%Nekroskop
1996  87%Vampýři
1998  86%Zdroj
2000  86%Sémě mrtvých
1999  86%Nekros a jiné noční můry

Kniha Vampýři je v

Právě čtených4x
Přečtených294x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených18x
Knihotéce170x
Chystám se číst35x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x