Möbiovské vraždy

Möbiovské vraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223063/mobiovske-vrazdy-223063.jpg 3 18 4

Nekroskop série

< 16. díl

Nekroskop Harry Keogh se vždycky považoval za neomezeného pána Möbiova kontinua – dimenze, která existuje paralelně k veškerému prostoru a času a své osobní brány kamkoliv v multiversu. Je to od něj ale tak trochu drzá domýšlivost, protože i on sám ví, že není jedinečný a že existují přinejmenším další dva, kteří mají v tomto směru stejné schopnosti. Jeden z nich je sám August Ferdinand Möbius, dávno mrtvý německý astronom, matematik a vynálezce Möbiovy pásky, která jej podnítila k tomu, aby začal po své smrti zkoumat své předtím pouze hypotetické kontinuum; druhým Harryho syn, který zdědil nejenom otcovy matematické schopnosti, ale i jeho metafyzický talent, díky němuž nekroskop hovoří s mrtvými v jejich hrobech. Představte si Harryho zmatek, když při návratu z Las Vegas nakrátko spatří postavu, bezmocně se řítící nekonečnou nocí Möbiovým kontinua. Jak je to možné a kdo je ten nešťastný, bezhlesně protestující lidský meteor letící vstříc jisté smrti? A co víc, jestliže do něj nepřišel dobrovolně, jaký zákeřný vrah poslal svou oběť na tu příšernou cestu? Harry ví jen to, že to na svědomí nemá ani jeho syn, ani profesor Möbius. Kdo a kde je Möbiovský vrah? To je záhada, kterou může vyřešit jedině nekroskop – ale není při tom ohrožen i jeho vlastní život? České vydání románu je doplněno o povídku Mrtvý Eddy, v níž Harry navštíví Las Vegas, aby se tam trochu rozptýlil za nalezené peníze.... celý text

Horory Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Möbius Murders , 2013


více info...

Přidat komentář

Taragued
14.01.2020 2 z 5

Považuji se za velkého fanouška Nekroskopa, i když už je to dávno, co jsem sérii četl. Tato kniha na mě působí jako vynucená. Autor má smlouvu a vydavatel CHCE další díl. A tak autor sáhne do šuplíku, kde má materiál, který dříve zavrhl. Hodně ho natáhne, rozdělí na dvě povídky, na obálku se natiskne název Necroscope a je to! Prostě to byla nuda a měl jsem co dělat, abych to dočetl..bohužel.

PANKY71
25.09.2017 2 z 5

Rozhodně nejhorší kniha celé série. Mrtvý Eddie dějově patří po Ztracené roky. Na konci je povídka navázána na Möbiovské vraždy, jenže zde - ouha.... ocitneme se v době, kdy je B. J. naživu a navíc Harry používá v klidu kontinuum což by kvůli hypnóze neměl... Nějak mě to tady prostě nesedí a to je dost velké mínus. Navíc je to napsané dost rozvláčně, řekl bych. Polovina stran (max. 2/3) by úplně stačila. Nápad to ovšem špatný není.


eraserhead
19.01.2017 4 z 5

Obrovská škoda, že tohle Lumleyho nenapadlo dříve. oprostit se od již do morku kostí vysátých a vycucaných upírů a stavět Nekroskopovi do cesty i (druhově i existenčně) jiné a pestré záporáky. Po patnácti (dobře, tedy čtrnácti) knihách už je, myslím, pozdě na to, aby to skomírající sérii nějak nakoplo. Opravdu škoda. Protože Möbiovské vraždy, které od série odlišuje jen a pouze fakt, že nejsou očíslovány jako Nekroskop XVI, jsou parádní, živé a nápadité, jako první knihy série. Kniha obsahuje kratší povídku MRTVÝ EDDY, v níž se Harry Keogh vydává do Las Vegas trochu si orazit a utratit v kasinech na půdě nalezené peníze. Setká se zde však s mrtvým Eddym, který kdysi, za svého života, opravoval výherní automaty. Dá se s ním do spolku, projdou pár heren, aby se nakonec Harry zapletl... Tahle povídka se zpočátku jeví naprosto odlišná od Nekroskopského ducha, což je hrozně fajn. Je zvláštním způsobem až komická, hrozně čtivá, prostě neskutečně svěží vítr po těch několika na místě přežvykujících knihách. Následující (snad novela?) MÖBIOVSKÉ VRAŽDY na povídku bezprostředně navazuje a rozjíždí (opět, po mnoha předchozích knihách) vcelku originální příběh, se zajímavým záporákem a zápletkou. Už jsem nečekal, že by mě Nekroskop tak vzal a znovu zopakuji, že je obrovská škoda, že to přišlo tak pozdě.

CharlesWard
20.09.2016 1 z 5

Mistr Lumley se už po patnácti knihách očividně vypsal a tak jeho poslední zoufalé zmobilizovaní sil dopadlo tak, jak dopadnout muselo. Jako průser. Upír je spíš směšný, strach nenahánějící, ona doprovodná povídka je také víc než průměrná a celé dílko tak nějak vypadá jako pokus, naposledy ze čtenářů vytáhnout prachy a svést se na úspěchu kdysi geniálního díla. Styď se Briane!!!

Část díla

Autorovy další knížky

Brian Lumley
britská, 1937 - 2024
1994  85%Nekroskop
1996  87%Vampýři
1998  86%Zdroj
2000  86%Sémě mrtvých
1999  86%Nekros a jiné noční můry

Kniha Möbiovské vraždy je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce58x
Chystám se číst19x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x