Nekonečně dlouhé odpoledne

Nekonečně dlouhé odpoledne https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466416/bmid_nekonecne-dlouhe-odpoledne-BbR-466416.jpg 4 50 18

Spletitý detektivní příběh vetknutý přímo do srdce amerického snu Včera jsem svého manžela políbila naposledy… Je léto roku 1959 a perfektně zastřižené trávníky kalifornského Sunnylakes vadnou pod horkým sluncem. Někdy během jednoho nekonečně dlouhého odpoledne zmizí z domova Joyce Haneyová, manželka a matka, a nechá za sebou jen dvě vyděšené děti a krvavou skvrnu na podlaze v kuchyni. Sousedé Haneyových jsou událostí zděšeni. Dělají, co mohou, organizují pátrací skupiny a pokouší se Joyce najít. Klíč ke znepokojivé záhadě, která otřásla základy jejich amerického snu, ale drží někdo jiný. Někdo, kdo by jimi v očích sunnylakeských obyvatel mohl otřást ještě víc. Ruby Wrightová, černá pomocnice v domě Haneyových, která k nim dojíždí z chudinského ghetta, ví, že nic není tak, jak se na první pohled zdá. Všichni ti přátelští lidé, žijící v krásných domech, tajně vyhlížející zpoza naškrobených záclon, mají tajemství. A ona o těch tajemstvích ví víc než kdokoliv jiný. I proto netrvá dlouho, než ji detektiv Mick Blank, řídící vyšetřování, požádá o pomoc. Co ho to ale bude stát? A jakou cenu zaplatí ona, pokud na jeho žádost kývne? Během nekonečně dlouhých horkých odpolední, vřících klamem, nedůvěrou a předsudky, stačí jediná jiskra, aby dokonalý sunnylakeský sen lehl popelem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Long, Long Afternoon , 2021


více info...

Přidat komentář

BlaV.
25.02.2024 3 z 5

Přečteno - koupeno na základě vyššího hodnocení, asi jsem měla větší očekávání, dalo se číst, některé věci trochu méně pravděpodobné, no zvládla jsem dočíst do konce, ale pokud bude další kniha autorky, tak si ji nekoupím.

soukroma
31.08.2022 5 z 5

Výborné, moc jsem si román užila: velmi zapeklitý příběh ze "slunného" úhledného předměstí Santa Moniky, který začíná jako vyšetřování únosu jedné z žen, matek a manželek vyšší třídy tam žijících. Protože se ale příběh odehrává na konci 50. let, a v blízkosti LA, není nouze o rasismus, střety negrů a běloušů, propastné rozdíly mezi chudobou a bohatstvím, ošklivostí rozpadajících se čtvrtí a okulahodících rodinných domů, snaha o emancipaci žen - univerzitní vzdělání pro movité u dívek ano, ale jako součást policejního sboru ještě zdaleka ne. Stále se (doslova) nosily kloboučky, úhledné šatečky a rukavičky! Aspoň u tzv. vyšší společnosti, která neodmyslně skrývala nekonečně mnoho tajemství... A do toho rozpálené léto, zapalovaná vozidla a černoši jako obvyklí podezřelí.
Černá mladá snaživá Ruby posluhující bohatým bílým a střádající na vysněná univerzitní studia, zajímající se o vyšetřovací principy, a detektiv středního věku, Yankee z Brooklynu, převelený s rodinou s téměř dospělými dcerami a emancipovanou manželkou (členkou jednoho z mnoha Sborů o povznesení ženy), nepodléhající rasistickým předsudkům a naopak pídící se po logice a dolující tajemství ze zamčených úst a myslí svědků. Mick se mi líbil moc, Ruby už méně.

Britská autorka svůj americký příběh podala věrohodně, a přitom velmi čtivě, napínavě, vzletně i humorně (už tehdy se na šestiproudých příměstských dálnicích auta občas pohybovala jako "píďalky", a ne proto, že se koráby silnic zrovna lepily k roztavenému asfaltu). Nejen jako debut skvělé!

Pozn.: po přečtení některých dřívějších komentářů mi to nedá - rok 1959 znamená konec 50. let, nikoli léta šedesátá...


Bubo19
30.08.2022 5 z 5

Po přečtení komentáře od mé oblíbené 85098211 jsem si říkala, že by se mi tato kniha mohla líbit. A opravdu, příběh mě chytil od prvních stránek. V knize se dostáváme do konce padesátých let minulého století do lepší čtvrti kousek od Los Angeles. Jsme svědky neuvěřitelných rozdílů mezi lidmi, ať už dle rasy, pohlaví nebo bohatství, a je to svět plný paradoxů, přetvářky, tajemství i nenaplněných snů. Kniha je psána z pohledu tří hlavních postav a děj pěkně ubíhá. No a detektivní zápletku, tu beru jako třešničku na dortu, kvůli které nejde knihu odložit.

85098211
01.06.2022 5 z 5

Ruby, která má tmavou pleť a je - jak jinak ;-) - chudá, se živí úklidem luxusních domů na předměstí Los Angeles. Jsou padesátá léta a upravené hospodyňky se starají o své děti a tráví čas nakupováním a chozením do kavárny, zatímco peníze vydělávají jejich manželé v elegantních oblecích. Idyla je ale velmi rychle narušena, když jednoho dne Ruby v kuchyni Haneyových objeví kaluž krve a její zaměstnavatelka Joyce jakoby zmizela z povrchu zemského. Opravdu by ale Joyce opustila své dvě malé dcerky? Co se vlastně stalo, se pokusí vypátrat detektiv Mick Blanke. Jak se ovšem zdá, bude muset získat podporu Ruby, protože bez ní se ve vyšetřování ne a ne hnout z místa ;-).
Autorka napsala velmi dojemný a zároveň tragický příběh. Čtenář se v něm stává svědkem doby, která doslova pohrdala lidmi tmavé pleti a také silně utiskovala ženy obecně. Ty jsou totiž zcela závislé na mužích, odsouzené se starat o domácnost a o děti, aniž by měly možnost realizovat své sny a uniknout z této jednotvárné a často i kruté reality. Příběh jako takový je vyprávěný ze tří úhlů pohledu - a sice Ruby, Micka a Joyce. Já osobně jsem nad tím, kdo je pachatelem, vůbec nepřemýšlela a možná i proto jsem byla lehce překvapená ;-). I když ta osoba byla fakt strašně nepříjemná už na první dobrou... Autorce se opravdu bravurně podařilo zachytit atmosféru amerického města té doby a také jednotlivé charaktery popsala na výbornou. Za to všechno dávám plný počet a pevně doufám, že brzy napíše nějakou další knihu.

P-puma-
13.04.2022 3 z 5

Měla jsem od knihy větší očekávání. Na zajímavosti ji dost ubírá i fakt, že když se prvně s pachatelem setkáte víte, že je to on. Strašně dlouho trvá, než se k něčemu podstatnému detektiv dobere. Doufala jsem i ve větší přesah, vzhledem k místu, době a tématům, kterými se autorka zabývá. V podstatě by kniha mohla být dalším dílem Odložených případů a příběh tak mohl zůstat v zapomnění kriminálních seriálu a o nic by jsme nepřišli.

Mandlevest
23.03.2022 4 z 5

Upřímně, čekala jsem od knihy trochu víc. Ale tím nechci říct, že je špatně napsaná, naopak. Čte se dobře, příběh je celkem napínavý, navíc je okořeněn otázkou rasismu v (nejen) období 60 tých let v Americe dosti řešeném. Ale netlačí se na pilu, což jsem ocenila a to, že vraha zřejmě průměrně zběhlý čtenář detektivek odhalí v průběhu četby sám asi taky nějak zvlášť nevadilo. Tak proč vlastně to mírné zklamání? Sama nevím, ale něco tomu k plnému počtu a spokojenosti chybělo. Ale kniha se, dle komentářů, hodně líbí, tak ji, až se vám někdy naskytne nekonečně dlouhé odpoledne, zkuste :-).

FoxFox
16.03.2022 5 z 5

Autorka skvěle vykreslila atmosféru horkého amerického předměstí i společnost „Stepfordských paniček“. Detektivní práce vyšetřovatele Micka i černošské pomocnice Ruby byla krásně popsána, vše do sebe nakonec zapadlo. Tentokrát jsem pachatele odhalila dost brzy, postava mi od začátku přišla opravdu děsivá. Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy pořádně začetla, ale stálo to za to. Určitě mohu doporučit.

Danago
16.01.2022 5 z 5

60. léta dvacátého století a jejich atmosféra sálající horkem z každé stránky. Americký sen v typickém americkém městečku je narušen v den , kdy zmizí manželka a matka Joyce ze svého domu za nevysvětlitelných okolností.
Kniha není jen tak nějaká detektivka, má veliký přesah. Zahrnuje jak problém rasové segregace, kdy barevné pomocnice uklízí rodinám jejich domy, ale ty jimi pohrdají.
Tak problematiku tlaku společnosti té doby na ženy. Mají pečovat o děti, manžela dům a být stále reprezentativní. Ale není to vždy lehké. A to je problém i naší Joyce.
Skvělá kniha, zajímavé postavy, úžasná atmosféra, poutavý příběh s přesahem.
Doufám, že knížka nezapadne, Všem komu se líbil Černobílý svět, tuto detektivku důrazně doporučuju. Stojí za přečtení.

lucakuca
06.01.2022 4 z 5

Krvavé Stepfordské paničky! Neodsuzujte mě, že jsem potichu. Nikdo si přece neplánuje vraždu nahlas. :-)
Vždy elegantní, vždy čekajíce doma s úsměvem na svého muže s poslušnými a upravenými dětmi.
S hromadou prášků, s hromadou snů - které nikoho nezajímají a s hromadou kamarádek po boku, které jsou tu vždy, když potřebujete podrazit.... A ejhle vraždička bez mrtvolky! V ráji se objevil mráček.

Petronela16
31.12.2021 3 z 5

Minulé storočie, 60.roky, mierne ponura atmosfera v štýle Phila Marlowa...Presne taketo pocity som mala z tejto knihy.Inak ja nejak velmi nemusim citat o rasizme, ale tu mi to nejako nevadilo.Myslim, ze autorke sa jej debut celkom dobre vydaril, budem sledovat jej pokroky.

ennlady
28.10.2021 5 z 5

Nevím co napsat, abych to vyjádřila. Začátek mi připadal nějak divný, ale pokračování to dohnalo. Padesátá léta a rozdíly mezi rasami byly už námětem snad milionu příběhů, popravdě mě málokdy chytly, ale tohle mi vyrazilo dech. Samozřejmě zase maličko nadnesené, ale proč ne. Mým názorem je, že kdo chce číst o čisté pravdě, musí volit literaturu faktu. Takže tady je Ruby bezvadná chytrá holka a detektiv Mick Blank rozumný detektiv a člověk, který s ní spojí síly při vyšetřování vraždy její bohaté zaměstnavatelky. Příběh je to skutečně temný a plný tajemství, třebaže se odehrává v nádherném prostředí zalitém sluncem. Jak tady bylo napsáno, atmosféra je úžasná a stejně tak vykreslení jednotlivých postav. Tleskám a doufám, že se s díly této spisovatelky ještě setkám.

Šebestová3
20.10.2021 4 z 5

Tohle bylo tak nějak jiný a vůbec ne špatný. Atmosféra padesátek z toho dýchala a předčila i průhlednost děje.

veruptackova
26.09.2021 5 z 5

Americké předměstí s perfektně zastřiženými trávníky.
Rasismus a nerovné postavení žen.
Pokud taky rádi čtete knihy s dokonale zachycenou atmosférou konce padesátých let, tohle krimi by vás rozhodně nemělo minout.

tereza1198
19.08.2021 4 z 5

Tolik přetvářky, povrchních vztahů a nespravedlnosti. Mick Blank byl sympaťák. Závěr byl překvapivý. A to vedro. Člověk úplně cítil, jak se dámy pečou ve svých škrobených šatech.

bookcase
06.07.2021 5 z 5

Tohle bylo skvělé. Mělo to přesně tu atmosféru, kterou jsem čekala. Líné horko sálalo z každé strany. Mick a Ruby skvělá dvojka.

Knižní střípky
21.05.2021 5 z 5

Tentokráte mi ani moc nešlo o detektivní zápletku jako takovou, ale hlavně jsem byla zvědavá, jak zde bude zachycena atmosféra a reálie dané doby. Jsem moc ráda, že mě kniha nezklamala a vřele ji doporučuji všem, které tato problematika rovněž zajímá. Bylo to výborné.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

mikika
28.04.2021 4 z 5

ze začátku mě rozčilovaly všechny ty nespravedlnosti, nerovnost žen, rasismus, arogance poldů... pak si čtenář zvykne. nasákne tu dobu (a je rád, že už pominula.) může tak v klidu uvažovat, kdo je tu vlastně oběť, na čí straně leží největší vina... dobré to bylo.

medlovice
13.04.2021 5 z 5

Tak moc napínavé od samotného začátku...A úplně cítím to horko z toho podivného odpoledne , horko , které vystupuje z knihy a začínám se potit a pak si uvědomím, že asi jen sedím příliš blízko radiátoru, protože je deštivý večer a já si jen chtěla uvařit čaj a prohlédnout si tuto knihu, protože má tak dokonalý obal a otevřený název. Ano nekonečně dlouhé vyšetřování , rasismus , atmosféra roku 1959 , horko , sousedské vztahy napnuté , ale zavinuté do obalu soucitu a přátelství a čaj je studený a je čas jít spát a knihu odložit . Připadám si jako někdo, kdo stojí za květináčem a tajně pozoruje dění u sousedů. Trochu mi připomínalo knihu Zmizelá .