Nekonečná noc

Nekonečná noc https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24495/bmid_nekonecna-noc-9Y2-24495.JPG 4 379 100

Jedna z mála kníh, v ktorých sa nestretnete so slečnou Marplovou ani Hercule Poirotom. Nekonečná noc je osudovo ladený príbeh, predchnutý tradíciou anglického folklóru-tradíciou hrôzostrašných povestí a súčasne sa v ňom autorka zaoberá myšlienkou, ktorá ju znepokojuje a ktorej zasvätila už viacero svojich diel-totiž, že túžba po kráse môže niekedy nadobudnúť ničivý charakter. Pri dražbe pozemku Cigánsky hon, na ktorom by raz mal stáť jeho vysnený dom, Michael Rogers stretáva Ellie - dievča, ktoré sa stane jeho manželkou. Udalosti naberú od tejto chvíle rýchly spád ... 1. slovenské vydanie. Cena knihy v čase vydania: 18.- Kčs.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Pravda
Originální název:

Endless Night , 1967


více info...

Přidat komentář

MartaPear
24.01.2024 4 z 5

Stará dobrá Agáta!

veronika4001
10.11.2023 5 z 5

Ne vše se odehrává v područí či na pozadí Hercula Poirota, slečny Marplové anebo jiných detektivů. Agatha umí skvěle popisovat zlo, od prvních záchvěvů až do prorostlých zrnek a pórů a zaobalit ho jakobynic do vlákének krásna, pochopitelně (nic) netušícího krásna, snad i křehkosti (a nevinnosti) a rádoby spřízněnosti. To je to, čemu věříme a chceme věřit (a než se nadějeme, poznáme, že se můžeme v osobách mýlit). Šedé buňky mozkové tentokrát tady ne, což je na druhou stranu dobře, protože tím se dostáváme do neobvyklého prostředí a charakteristik postav.


apq
18.10.2023 5 z 5

Tato autorčina kniha je zcela odlišná. Na samotnou vraždu se sice čeká dlouho, ale není to vyloženě na škodu. Vrah i zápletka jsou nevšední a velice nečekaný.

SSTknihy
12.10.2023 4 z 5

Mám ráda autorčiny knihy, kde si zkoušela jinou formu vyprávění. Nekonečná noc je svým způsobem hodně netypická detektivka. Vlastně je to spíš milostný příběh vyprávěný mužem, který jednoho dne náhodou potkal krásnou dívku, do které se bezhlavě zamiloval. Třešinkou na dortu bylo její bohatství. Mike a Ellie se vzali, nechali si postavit luxusní dům na pozemku známém jako „Cikánský revír“ a žili zde šťastně až do smrti.
Nebyla by to ale Agatha Christie, kdyby k té smrti nedošlo poněkud předčasně, podezřele a kdyby jednu vraždu nenásledovala další. Je vůbec možné zvítězit nad zlem, které se usadilo hluboko v duši člověka? Zajímavostí je, že v televizním zpracování vyšetřuje případ slečna Marplová - přiznám se, že mi to vůbec nevadilo a do příběhu mi docela hezky zapadala.

Čmeláček
04.10.2023 5 z 5

Nekonečná noc to teda byla, fakt! :))) I pro mě, protože já jsem knihu začal číst včera večer a neodložil jsem ji, dokud jsem neměl hotovo :). Naštěstí jsem dnes nemusel do práce, tak se to dalo. Bylo to zase vynikající počteníčko, jako snad všechno od paní Agathy. Pět stars a velké doporučení! :)

petrarka72
30.09.2023 5 z 5

Noir příběh. Jako by se Agatha inspirovala Daphne Du Maurier. Pokud se čtenář vyrovná s tím, že se příběh dlouho tváří jako banální lovestory a zásadní zlom přijde až po třech čtvrtinách, bude odměněn.

Vivienca
12.06.2023 2 z 5

Tak toto bylo velké zklamání... První půlka rozvleklá a nudná avšak stále s nadějí, že až se "něco stane", pak to určitě začne a bude to nervy drásající jízda. Nicméně jakmile se tedy (konečně!) "něco stane" příběh si dál pokračuje vyhlídkovým tempem a žádný svižný spád se nekoná. Mnohokrát jsem chtěla odložit, ale z respektu k mé oblíbené autorce jsem nakonec dočetla. Moc mi přitom nepomáhali ani hlavní postavy, kdy Michael je od začátku silně nesympatický, Santonix špatně čitelný a tak trochu praštěný a Ellii celkem těžko uvěřitelná... Tohle se prostě nepovedlo...

ViBe
05.06.2023 2 z 5

Nejpůsobivější jsou verše v mottu knihy:
---
Každou noc a každý den někdo je pro bídu narozen
každou noc a každý den někomu láska je osudem
někdo se zrodí pro lásky sladkou moc jiný se zrodí pro nekonečnou noc ...
(William Blake - Věštby nevinnosti)
---
Every Night & every Morn Some to Misery are Born.
Every Morn & every Night Some are Born to sweet Delight.
Some ar Born to sweet Delight, Some are born to Endless Night.
(William Blake - Auguries of Innocence)
---
Neodpustitelná podpásovka v závěru knihy nakonec všechno pokazí.

Ticiana
04.06.2023 3 z 5

No netypicka Agatha, těžko se mi to četlo, Mike byl od začátku nesympaticky. Posledních 15 stránek bylo dobrých, ostatní se hrozne vleklo. Příště snad lepsi.

TomTomis
22.05.2023 3 z 5

Číst podruhé tuto detektivku bylo místy poněkud unavující. Ne že bych si po letech pamatoval vše. Konec jsem tušil, i tak jsem byl trochu překvapen. Jen mě příliš nebavil ten děsivě rozvleklý úvod do příběhu, i když chápu, proč tam byl. Znovu po knize už asi nesáhnu, mám od Agathy v oblibě spíše jiné její knihy...

milary
27.04.2023 4 z 5

Můj obdiv za temně mysteriózní atmosféru i psychologii postav. To je ta čtvrtá hvězdička. Popravdě ale, - jakkoliv uznávám, že Agatha Christie chtěla a dovedla zabrousit i do jiných žánrů, než byly její "čistokrevné" detektivky s proslulými vyšetřovateli, moje zaujetí bylo tentokrát trochu chladné a hodnocení racionální; chybělo mi obvyklé potěšení z četby a známý pocit uspokojení, který obvykle zažívám.
A nepodílela se na tom skutečnost, že rozuzlení bylo hodně předvídatelné; skoro se mi zdá, jako by na něm ani tolik nezáleželo a samotný závěr hrál vedlejší roli vedle důrazu na tísnivější a tísnivější dojem, který příběh vzbuzoval.

Lector800
24.02.2023 5 z 5

Dobře napsaná kniha. V porovnání třeba s Pěti malými prasátky je to příhodné vybočení z autorčina stereotypu.

cajik1
19.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Pro mne nejvíce překvapivý závěr ze všech knih od Agathy...byla jsem úplně v šoku a Ellie mi bylo upřímně líto. Ale musím souhlasit s daliou, myšlenky mají být napsané takové, jaké opravdu jsou...od toho to jsou myšlenky...a když se člověk na konci dozví, jak to všechno vlastně ve skutečnosti je, tak pak spousta věcí, co si Michael myslel, neodpovídá....

dalia1769
05.12.2022 3 z 5

V mých očích určitě slabší než příběhy s Poirotem nebo slečnou Marplovou. Připadá mi, že čtenář je tak trošku klamán, když sleduje události z pohledu Michaela a přitom před ním jeho skutečné pohnutky a úvahy zůstávají skryty.

janina66
30.09.2022 3 z 5

Moji milí oblíbení čtenáři.
Nezlobte se, ale mně se kniha vůbec nelíbila, i když jsem ji poslouchala.
Nuda, až na poslední 4 kapitoly. Hlavní hrdina v závěru dobrej pošuk.
Netypická Agatha, raději mám slečnu Marplovou..

MarkétkaD
15.09.2022 5 z 5

Přečetla jsem od Agathy mnoho příběhů. Nicméně tento byl naprosto jiný a vymykal se jejímu stylu psaní. Dvě třetiny knihy byly poklidné a já už jsem začala být nervózní, že se snad nestane žádný zločin. Pak nastal zvrat a neuvěřitelný hororový závěr. Perfektní. Doporučuju.

gabi2008
19.04.2022 4 z 5

Závěr byl opravdu překvapivý. Ještě několik minut po tom, co jsem dočetla jsem byla v šoku. Prostě super kniha. Agatha Ch. nikdy nezklame...

zdenaR
13.03.2022 4 z 5

Poněkud neobvykle zpracovaná detektivka, netypická Agatha.
Poslouchala jsem audio knihu, přišlo mi to trochu zdlouhavé.
Přesto zajímavé.

Alma-Nacida
08.03.2022 3 z 5

Tak já nevím, závěr mi přišel nějak překotný, připadá mi, že to není právě vrcholné dílo paní Christie. Za ně lepší průměr.

Termina
21.02.2022 5 z 5

Nemám slov, jsem unesena. Podle mě jedna z nejlepších, ne-li nejlepší kniha od Agathy.
Když ji člověk vyloví v antiku za pár kaček rozhodně nečeká takovou smršť.
DÍK!