Neklidné příběhy

Neklidné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46750/bmid_neklidne-pribehy-46750.jpg 4 17 2

Soubor povídek s napínavými nebo detektivními zápletkami klasika anglické dobrodružné literatury: Mladost, Laguna, Výspa pokroku, Srdce temnoty, Gaspar Ruiz, Příběh, Černý námořník.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Povídky

Vydáno: , Panorama
Originální název:

Tales of Unrest , 1898


více info...

Přidat komentář

sika444
28.02.2023 5 z 5

M l a d o s t - vyprávění o zkáze jedné lodi vezoucí uhlí. Ohromná atmosféra, ale především nostalgie a humor nenápadně skrytý v lehké ironii vypravěčově. Obraz hořící lodi hned tak nezapomenu.
L a g u n a - ohromná atmosféra příběhu z Malajsie. Vyprávění Arsata o lásce, která zničila víc než dala. Na tomto vyprávění je nejvíc působivá kulisa tropického pralesa, řeky a laguny. A jazyk! "Do ticha kolem se rozlévala tucha neštěstí, jež není nikdy daleko, hlodavá tucha, jež číhá v našich srdcích; a rozlévajíc se do toho hlubokého němého ticha, měnila je v cosi podezřelého a mrzkého, v jakousi neproniknutelnou masku, za níž se skrývá neospravedlnitelné násilí. "
V ý s p a p o k r o k u - ta ironie je ohromující. Stručné, věcné, jasné a - demaskující. Conradovo téma: POKROK - v jehož jménu se spáchaly ty nejhorší zločiny.
S r d c e t e m n o t y - neuvěřitelně hutné, plné - atmosféry, slov a textu (takřka zde nejsou odstavce), lesa a vody, tmy a šera, násilí a temnoty v duši. Jsou zde pasáže (vlastně je to celý text) až magicky působivé, popisy pralesa, řeky, atmosféry Konga s jeho tragickou koloniální přítomností. A postavy vykreslené tak, jak to umí málokdo. Vrcholem je Kurtz, kolem něhož se vše točí... Jak Conrad umí popsat duši! Jak zná člověka! Je to dokonalé.
G a s p a r R u i z - poněkud konvenčnější stylem, ale úžasně vypointovaná. Poslední stránka zaskočí.
P ř í b ě h - skvěle vyprávěný příběh o podezření, které - nedokázáno - způsobí katastrofu. A největší trápení člověka, jenž vraždil, spočívá v tom, že se nikdy nedozví, zda ti, které zabil, byli či nebyli vinni. "Ach ty můj ubožáčku..." řekne mu ta, která jej miluje. O zmařené životy prostě nejde...
Č e r n ý n á m o ř n í k - černá groteska, s výbornou atmosférou a především skvělou pointou.
Souhrn: ostatní prózy vysoce převyšuje Srdce temnoty, a to jak svým závažným námětem, tak propracovanou strukturou, jazykem, atmosférou a literární úrovní. Celek knihy však není nevyvážený a představuje skvělý vhled do díla velkého spisovatele.

Bear Reader
27.12.2013 4 z 5

Joseph Conrad je jeden z mých oblíbených autorů a povídkovou knihu doporučuji všem, kdo mají rádi vůni dálek, moře a dobrodružství.