Nekamenujte proroky

Nekamenujte proroky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24617/nekamenujte-proroky-24617.jpg 4 14 5

Podtitul: Kapitoly ze života Bedřicha Smetany Literární zpracování osudů B. Smetany z pera scénaristy a spisovatele Z. Mahlera se pohybuje žánrově mezi životopisnou beletrií a literaturou faktu. Zdařile napsaný a beletristicky působivý příběh postihuje významné kapitoly ze života českého skladatele v dobových souvislostech. Text je doplněn řadou fotografií a dobových ilustrací. ... celý text

Přidat komentář

Kabuky
25.02.2024 5 z 5

Perfektní kniha.

soukroma
03.10.2023 5 z 5

Předchozí komentáře to vyjádřily za mne, takže jen doplním, že je velká škoda, že kniha vynikajícího vypravěče a (především) hudebního historika je tak málo čtená (holt nikdo není doma prorokem a asi Smetanův život moc lidí u nás vlastně nezajímá...).
Přitom je to knížka velmi útlá, čtivá, téměř napínavá (jen těch "malých českých válek" brzdících rozlet a rozvoj na domácí půdě a otravujících ovzduší tak, že mnozí géniové prostě raději, ovšem ve skutečnosti velice neradi, zvolili exil a udělali díru do světa jinde). Krom nepříjemností na národní půdě si Smetana "užil" i nemálo strastí se svými dvěma manželkami a ženy mu vlastně byly osudné - syfilis si vybrala svou strašlivou daň do posledního kousíčku těla, dechu a zejména ducha.
Velmi jsem ocenila téměř každoroční vsuvky s uvedením nejdůležitějších událostí ze všech sfér (objevy, vynálezy, umění...) z celého světa (ke konci sice tyto vsuvky obsahovaly dle mého zbytečně i shrnutí Smetanova roku, o čemž se autor rozpisoval těsně před tím, a nebyly proto tak nesmírně zajímavé jako dříve). Pouze jednou mi zatrnulo, když informace zněla, že z "kakaových bobů se vyrobila droga kokain" (s. 69), nu, kdyby to tak bylo, tak už bychom asi neměli čokoládu...
Líbila se mi také vyváženost podrobností životopisu - od dětství po dospělost, nic neupozaděno, ani zbytečně dlouze nerozebíráno.
Četla jsem poslední vydání Sláfky, kde se mi moc líbila i výprava - stránky uvádí notová osnova s houslovým klíčem a kresbička klavíru. Škoda, že je osnova ale prázdná, pár notiček ze Smetanova díla by tomu teprve dodalo šmrnc.

Pozn.: Škoda, že hned první komentující zvolil chybně neodpovídající hodnocení, místo pěti hvězdiček jedinou, což velice kazí celkové hodnocení knihy. Naneštěstí tu uživatel na DK už deset let nebyl, takže asi neopraví...


Driftersoul
13.10.2018 4 z 5

Má-li člověk kapku zájem o historii a sebere-li odvahu otevřít tento životopis "klasika", bude bohatě odměněn. Vřele knihu doporučuji z těchto důvodů: (1) možnost poznat život B.S. takový, jaký byl - nezcenzurovaný/nepřikrášlený školními osnovami; (2) vychutnat si úžasně čtivý, poutavý, strhující styl již bohužel zesnulého Zdeňka Mahlera; (3) prohlédnout si obrovské množství doprovodných "fotoartefaktů" zobrazujících historické osobnosti a autentické dokumenty - od deníků po notové záznamy, divadelní programy či plakáty; (4) zprostředkovaně sdílet silné emoce, trápení, lásky, touhy, úspěchy i nezdary a bolesti výjimečné umělecké osobnosti; (5) mít možnost si při čtení intenzivně připomenout, že za oněch ca.160 let se lidé a společnost v zásadních rysech absolutně nezměnili. Ale to takhle o "lidské komedii" vlastně platí už nejméně několik tisíc let.... :-)

Gizminek
16.02.2014 5 z 5

V knize je ve zkratce vykreslen život, mnohdy neprávem opomíjeného (Dvořákem zastíněného), vlasteneckého a geniálního skladatele Bedřicha Smetany. Je to dojemná kniha o jeho nelehkém životě a o úsilí prosadit se a hlavně o úsilí prosadit českou hudbu v Čechách a ve světě. U knihy jsem byla mnohdy dojatá, protože jsem si uvědomovala velikost jeho činů a jejich neopominutelný dopad na naší českou kulturu (v mnohém dále inspiroval další české autory, kteří se pak prosadili ve světě). Je třeba pamatovat na to, že on byl ten první "velký" skladatel vlastenec, který s tímto trendem začal. Dnes je velice lehké podlehnout "protičeským" náladám, nechat se vtáhnout do ponuré atmosféry a přesvědčení, že si Češi nezaslouží svůj vlastní národ atd. V těchto náladách ale zaručeně pomůže přečtení knihy o Smetanovi či Masarykovi aj., o lidech, kteří tak bojovali za český národ a především v něj plně věřili!

brodek
01.09.2012 1 z 5

Nádherná kniha, spousta informací, které si člověk rád opakovaně oživí. Je lepší ji mít ve vlastní knihovně, aby se člověk mohl vracet.