Největší záhady kriminalistiky

Největší záhady kriminalistiky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389789/bmid_nejvetsi-zahady-kriminalistiky-vraz-mK8-389789.jpg 4 207 61

Publicista Jaroslav Mareš se ponořil do bádání největších českých i československých kriminálních případů. Prošel tisíce stran spisů, znovu vyzpovídal některé svědky a odkryl příběhy plné zločinu a tajemna. Napětí ještě podtrhují dobové fotografie. Případy: Studna, Kadrnožka, Jordan, Habermann, Pilčík, Hudec, Tersián, Hřensko, Stopařky, Sériový vrah, Otín, Karel Novák, Exploze.... celý text

Přidat komentář

CharlesWard
11.04.2024 4 z 5

Zajímavá kniha, čas na štěchovický poklad.

SirChico
24.12.2023 4 z 5

Jaroslav Mareš je člen týmu Josefa Klímy, a tak můžete čekat přehled kriminálních případů jak vystřižených z televizního pořadu Na Vlastní očí. A stejně jako v téhle sérii, některé episody jsou hodně silné a jiné jsou takové roztahané zívárny. Jako celek se mi to hodně líbilo, knížka je nadupaná informacemi a je vidět že autor tomu věnovali čas a snažil se vyšťourat co kde šlo. Případy jako Studna, Jordan, Pilčík nebo Karel Novák jsou hrozně zajímavé a do dnešního dne so uchovávají závoj tajemna. Další kapitolky (Habermann nebo Exploze) mě zase moc neoslovili – i když neznáme podrobnosti, z hlediska doby (odsun Němců, sametová revoluce) je jasné že šlo o vyřizovaní si účtu a tajnosti po změně režimu. Řekl bych že nejslabší částí je, ale bohužel Marešovo psaní. Ne že by to nebylo čitelné, ale občas jsem si nebyl jistý, co vlastně chce Jarda říct a některé skoky ve vypravování bylo obtížné sledovat. Nicméně pořád doporučuju a určitě budu vyhlížet další jeho knihy. Pro fanoušky české kriminální scény mají takovéto knihy cenu zlata.


ZuzanaZ83
06.12.2023 5 z 5

Soubor několika záhadných zločinů z území dnešní České republiky, které se nikdy nepodařilo objasnit.
Kniha je psaná lehkou formou, obsahuje však množství faktů, rozhovorů i fotodokumentace.

vvikingg
06.12.2023 4 z 5

první setkání s autorem a kniha nebyla špatná, jsem starší ročník , některé kriminální případy pamatuji v době kdy vystřílel vojenský zběh motorest Kadrnožka, byl jsem jako voják na útvaru v Sokolově , oba útvary spadaly do tzv. vojenského západního okruhu. Po incidentu , byla ve strážní a dozorčí službě upravena a zpřísněna některá nařízení. Nejvíce mě zaujal příběh Hudec, ten jsem vůbec neznal.

NymphMaeve
23.10.2023 5 z 5

Práci pana Mareše sleduji již několik let a to nejen v televizi a knižních dílech, ale i na Youtube. Mám jeho vyprávění i styl podávání informací moc ráda, avšak této knihy jsem se trochu bála. Měla jsem malinko předsudky o tom, aby to bylo čtivé, zajímavé a aby mě to nenudilo. A bála jsem se zbytečně. Ihned jsem se začetla, byly tam příběhy, o kterých jsem už slyšela, něco viděla a nebo četla, ale i příběhy, které pro mne byly úplně nové. Například vědců Hudcových nebo Tersiána. Moc se mi líbí, jak se některé případy vzájemně prolínají. Styl psaní i vývoj případů se zde opravdu povedl - vždy se začíná krátkou informací o čem případ je, pak začínají rozhovory se svědky, využitá pátrání, další vývoj a informace a nakonec jakési shrnutí, vše doplněno větším množstvím fotografií. Byl to skvělý knižní zážitek, i přesto že se nejedná o žádný obrovský průlom v případech, autor vždy nastiňuje pár možných variant a nechává čtenáře se nad vším zamyslet. A teď když vím, že vyjde další díl, jakési pokračování této knihy, nebudu váhat a pustím se i do ní. Doufám, že pan Mareš opět překvapí a těším se.

bigbabe
18.10.2023 4 z 5

Půjčila jsem si tuto knihu omylem, není Mareš jako Mareš, ale velice mě potěšila a nadchla. Některé případy (bohužel) si i pamatuji z dětství či mládí, že se řešily a nevyřešily, tak bylo hezké si o tom více přečíst. Dále přečíst si o některých zfilmovaných případech, jak to bylo doopravdy.
A není to suchý text, ale autor i tyto skutečné události uměl popsat čtivě.

LenkaMacak
23.08.2023 3 z 5

Zajímavé čtení, které mě celkově nijak extra nenadchlo. Některé z příběhů byly zajímavé a neměla jsem o nich ani ponětí, ale nemyslím si, že by pak autor přišel s něčím novým, nebo odhalil pachatele. 3/5*

Fcelicka_maja
07.08.2023 5 z 5

Konečně po dlouhé době obrázková knížka. Jednotlivě zpracované příběhy.
Něco opět zapadá do divokých let devadesátých, něco jiného možná do plánu samotného pekelníka. Mohli zde lidé, kteří už roky mlčí svou pravdu konečně promluvit? Ano, pokud chtěli, byli na živu a byli připravení. Fotky, kopie výslechů, výpovědi svědků. Pátrání novináře. Nejvíc mě asi děsila lidská závist, která proplouvá případy naskrz a lemuje tiše svou hrůzností pohnuté lidské osudy.

sgjoli
30.07.2023 5 z 5

Nalákána některými případy obsaženými v této knize, šla jsem do čtení s určitým očekáváním. A nejsem vůbec zklamaná - ba naopak jsem mile překvapená. Pokud se vůbec slovo "mile" hodí, vzhledem k obsahu.
Líbilo se mi hlavně pojetí. Místo toho, aby autor zvolil "hodně případů, ale povrchně", jde cestou opačnou - "méně případů, ale více do hloubky". Do hloubky tak, jak to autorovi jen dovolují možnosti jednotlivých případů. Jak se ukazuje, ne vždy je veškerá dokumentace dostupná k prostudování, někdy neexistuje vůbec, někdy nelze zase zkontaktovat svědky. To vše ale dobře dokresluje určitou ponurou a trochu i tajemnou stránku těchto případů.
O některých případech jsem slyšela/četla již dříve (Studna, Pilčík, Kadrnožka, Hudec, ztracené stopařky), jiné byly pro mne nové. Nicméně u všech jsem se ve větší či menší míře dozvěděla něco nového, za což autorovi děkuji.
Jednotlivé případy jsou psané velmi přehledně, srozumitelně, autor se snaží maximum údajů ověřovat. Tam, kde se to z určitých důvodů nepovedlo, je to otevřeně přiznané. Autor nabízí možné interpretace, ale vždy s ohledem na ověřená fakta. A kde by se již mohlo jednat o spekulace, tak je na to opět upozorněno. Autor klade sobě i čtenářům řadu závažných otázek, ale na spoustu z nich dosud neexistují odpovědi. Kdo ví, snad se jednou dočkáme...
Každopádně pokud vás tohle téma zajímá, mohu určitě doporučit ke čtení.

minirock
27.06.2023 3 z 5

Nemyslím si že by novinář pan Mareš přišel v popisovaných případech s něčím novým, natož aby odhalil pachatele. Pouze ze znovu vrátil k několika více či méně nevyřešeným "pomníčkům" naší kriminalistiky. Některé jsou všeobecně známé (Studna. Hřensko, Stopařky, Pilčík) jiné už téměř zapomenuté (Jordan, Tersián). Možná by ještě stálo za to se jimi zabývat, příbuzní obětí by se určitě i dnes rádi dozvěděli pravdu. Bohužel čas je neúprosný a tak si o těchto a mnoha dalších podobných případech budeme moci už jenom číst.

daza.dt
21.06.2023 3 z 5

Po knize jsem sáhla omylem, protože jsem si spletla tohoto J. Mareše s jiným J. Marešem.
Myslela jsem si, že autor je bývalý šéf pražské mordparty Josef Mareš a ono ne. :)
Ale i tak nelituji, jedná se o čtivý souhrn velmi známých kriminálních případů.

Lucciella_L
20.05.2023

Pěkné shrnutí zajímavých případů našich dějin, přičemž některé pro mě byly víc než novinkou. Kniha se četla rychle, dobře. Oceňuji zahrnutá fakta a autenticitu.

Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Dobrá knížka o záhadách české kriminalistiky. U podobných knih mám problém, že je nedokážu číst potichu, protože se po pár větách ztrácím v myšlenkách. :D Takže musím nahlas, abych informace vstřebávala. Tak se třeba i sousedi něčemu přiučili. :D

Iki1
17.11.2022 4 z 5

Autor má hodně osobitý styl, který se k této literatuře faktu perfektně hodí. Mírně odlehčený, ale hlavně hodně čtivý. Myslím, že každý si vybere kauzu, která ho zaujme, případně si doplní vzdělání.

xmilek
28.05.2022 5 z 5

Výběr známých i neznámých případů. Bylo zajímavé přečíst si, co vše se skrývá za někdy jasnými zločiny. V drtivé většině je v pozadí děje komunistický režim a jeho přisluhovači. Spousta příběhů je dodnes neobjasněna. Pokračovat v některých lze na autorově webu badatele.net.

Janadvorackova
02.05.2022 5 z 5

Autora znám přes jeho YT kanál. V době pandemie, když jsem skoro půl roku smrděla doma, jsem začala bloudit po této zákeřné časožroutské síti a objevila spoustu záhad a tajemna.

Od té doby jsem mírně závislá, i když už v minulosti jsem tohle téma dost vyhledávala. Ale že objevím možnost řešení záhad historie české, by mě nenapadlo.

Několik případů jsem znala, jiné pro mě byly nové.

Problémem této knihy je jen a pouze její audio podoba, která je... nepovedená.

iveta3689
21.04.2022 4 z 5

Zajímavý výběr, přečetla jsem knihu opravdu s chutí. Na autorově stylu je vidět, že pracuje pro televizi.

hungryreader00
12.04.2022 4 z 5

Jsem věrný posluchač Opravdových zločinů, takže když jsem v knihovně objevila tuto knihu, byla jsem nadšená. Knížka je přehledná, případy jsou popsány délkově akorát. Pan Mareš toho zvládl "vyšťourat" docela dost, což mou zvědavost jen prohloubilo. Moc se mi líbí, že autor přidal i ty spekulace a teorie, obohacené o výpovědi místních. Sama jsem pak popustila uzdu fantazii a přemýšlela, jak to tedy tenkrát mohlo být. Byla jen škoda, že mohly být současné fotografie v lepší kvalitě a barevně, z některých se opravdu nedalo nic vykoukat.

zuzana4291
25.02.2022 5 z 5

Za mě je velmi dobře napsaná kniha. Každý případ jsem četla jedním dechem. Je to zajímavé, jak se to celé událo a jak to vypadalo na venek vč. závěrů, i když hodně často nedávají smysl, protože lidé byli ovlivněny minulým režim apod.

DYRKA98
19.02.2022 5 z 5

Perfektní kniha psaná s humorem a osobním stylem autora.