Největší z Pierotů

Největší z Pierotů https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53809/bmid_nejvetsi-z-pierotu-0tP-53809.jpg 5 495 97

Franková Renata ilustrace černobílé celostránkové. Rozsáhlý román inspirovaný životní a uměleckou dráhou mistra pantomimy Jeana Gaspara Deburaua (1796-1846), který byl po své matce českého původu. Autor líčí jeho dětství a mládí strávené uprostřed kočovné artistické společnosti, léta čekání na výraznější umělecký úspěch a konečně i léta triumfu a uznání. V Paříži dosáhl po mnoha letech nesmírné popularity a byl milován a obdivován všemi - od prostého publika až po přestavitele kulturní elity tehdejší Francie. Román není životopisem v pravém slova smyslu, ale především psychologickou studií o cestě umělce za vyjádřením svých představ a poetickou básní o divadle a lidském životě.... celý text

Přidat komentář

palka452
09.04.2024 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih

000nugatovej
02.04.2024 4 z 5

Příjemné čtení; před mnoha lety jako chlapec školou povinný i dnes jako hodně hodně dospělý jsem se celkem dobře bavil. Kožíkovi se tu podařilo kromě podprahových signálů velikosti češství vyslovit i svébytné umělecké krédo: "Bez nejistoty není pravého umění. Kde není hledání, tam je jenom náhoda a ta jde spolu s drzostí a domýšlivostí. Ten, kdo o sobě určitě ví, že mnoho dovede - ten jistě není umělcem. Každý poctivý umělec musí mít chvíle, kdy se proklíná, kdy nenávidí svou slabost a kdy je zděšen, jak málo umí proti tomu, co by chtěl vytvořit." (str. 355)


MarcoPolo936
29.02.2024 5 z 5

Krásná kniha, náročné mnohdy čtení, klobouk dolů Františku Kožíkovi.. Neuvěřitelný život kolínského rodáka.. slavného a milovaného pařížského Pierota."Pařížská aristokracie, jak jsi zaostalá ! Jakými truchlivými předsudky ses ohradila? Staň se na jeden den lidem, jdi se podívat na Deburaua a poznáš, co je opravdová radost." Jinak Jean Gaspar Deburau je i perfektní Vladimír Javorský ve stejnojmenném tv seriálu :-) !

Mikkinnen
28.10.2023 5 z 5

Neuvěřitelně citlivá a laskavá kniha. Kniha plná lásky, bolesti, smíchu, pláče a všeho, co patří na divadelní prkna, ale i do hlediště (běžného života).

Jana283
12.05.2023 3 z 5

Docela jsem se tím protrápila. Myslím, že dnes už nedokážeme číst tak květnaté romány. Hlavně dlouhé a podrobné popisy představení mne moc nebavily. Jean Gaspar Debureau popsán příliš jednostranně - absolutně kladný hrdina až ho to činí klišovitým. Chápu však, že ve své době musela být tato kniha přijímána s nadšením.

jitrnic
22.01.2023 3 z 5

Kniha, která zestárla. Umím si představit, jak silně zasáhla čtenáře ve své době. Ovšem z mého cynického pohledu se tu mohutně tlačí na pilu – český původ, nezdolnost a moudrost prostého lidu, hloupost a omezenost mocných a bohatých – to je tu naservírováno s takovou intenzitou, aby si čtenář snad ani neopovážil o této pravdě polemizovat. Přes tuto pachuť je nutno uznat Františku Kožíkovi nesmírnou vypravěčskou zručnost.

Sandik
09.01.2023 3 z 5

Opět kniha z knihobudky a zase zklamání... Největší z Pierotů je dobově obvyklým mixem dvou stylů. Tím prvním je pro 19. století typické romantické pojetí umělce jakožto nesmírně vnímavého a talentovaného prosťáčka božího. Tak je v životopisných románech 19. a počátku 20. století s oblibou líčen nejen Michelangello či Leonardo da Linci, ale i téměř současníci Henri de Toulouse-Lautrec či Vincent van Gogh. Tím druhým je naturalistické pojetí Zollova střihu, mnoha dalšími často méně talentovanými spisovateli přetavené do podoby značně šablonovitě budované proletářské literatury. Kožíkova bezútěšnost v tomto románu připomíná Langrovu Periferii či Vančurova Pekaře Jana Marhoula, oproti nim je ovšem Kožík literárně citelně méně zajímavý a učíst těch bezmála 450 stran pro mě tudíž bylo docela utrpení.
Nutné je říci také to, že Kožíkovo líčení v žádném případě neodpovídá skutečné historické postavě. Samozřejmě je to dáno už tím, že se především k první polovině života slavného mima dochovalo nesmírně málo pramenů, hlavním důvodem je ale prosté Kožíkovo rozhonutí, budovat svou postavu od počátku až do konce jako nevinného trpitele. To mu jde snadno především v té části, k níž neexistují písemné prameny a může si tedy vymýšlet prakticky volně. V té druhé, kde i nějaké prameny k dispozici máme, mu to už jde hůř. Musí tedy vymyslet často až neuvěřitelné konstrukce aby všechno to, co vůbec nezapadá do obrazu Kožíkova hrdiny, nějak vysvětlil.
Tohle trpitelství hlavní postavy určitě souvisí s atmosférou druhé československé republiky a protektorátu, kdy román vyšel poprvé. Roli zde jistě hraje i to, že Debureau byl podle Kožíkova (mylného) přesvědčení i po otci Čechem (ve vydání z roku 1954 byly tyhle věci změněny, protože se v Kolíně našly další archivní prameny) a kniha tedy zapadá i do linie vyjádřené názvem publikace Viléma Mathesia vydané ten samý rok 1939, "Co daly naše země Evropě a světu".
Jaký byl skutečný J. G. Debureau se z knihy v podstatě nedozvíme, neboť jeho životní osudy jsou zde značně proměněny a překrouceny. Upřímně mě tedy nenapadá moc důvodů proč dnes podobnou knihu číst. Ale třeba někdo rád trpí nad vyfabulovaným a zcela nepravděpodobným příběhem... Celkový dojem: 55%

PS: Pokud někoho zajímá skutečný Debureau, vřele doporučuji tuhle knihu: https://www.databazeknih.cz/knihy/deburau-nesmrtelny-pierot-111595

smisekL
28.12.2022 4 z 5

Knize dávám čtyři hvězdičky, protože chvílemi se mi četla opravdu dobře a nemohla jsem se odtrhnout, chvílemi se mi nedařilo začíst. Beru v potaz, že kniha byla napsána před cca 80 lety, a proto je jazyk knihy trochu náročnější. Každopádně příběh byl velmi zajímavý, stejně tak pozadí příběhu.

Nofar197
27.11.2022 4 z 5

Skvělá kniha.

soupik2012
24.09.2022 5 z 5

Jeden z nejlepších životopisných románů, který jsem měla kdy možnost číst, či poslouchat. Hravost jazyka jakým byla tato kniha napsána je sama o sobě uměleckým dílem. Jean Gaspard Deburau byl vzácným člověkem pro kterého bylo největším štěstím, když mohl rozdávat radost druhým lidem. V tomto románu nám pan František Kožík přiblížil jeho životní pouť a to od samotného počátku, až k jeho smutnému konci. Při poslechu této audioknihy jsem měla pocit, jako kdybych byla součástí jeho života. Tak dobře je tato kniha napsána. O to větší bolest jsem pociťovala, když se přiblížil umělcův konec. Knihu si řadím mezi své oblíbené a ráda se k ní budu vracet. Audiokniha kterou načetl pan Pavel Soukup je třešničkou na pomyslném dortu. Nemyslím si, že by tuto knihu někdo dokázal načíst lépe. Dokonalé.

Belanna
28.08.2022 5 z 5

Nezapomenutelný román o životě herce. Slasti a strasti, které zažívají kočovníci. Tento román je hodně zaměřen na psychologii člověka.

flyingandie
17.03.2022 5 z 5

Zde leží člověk, který vše řekl aniž by kdy promluvil… nebýt Kožíka, zapadl by Kašpar Deburau v propadlišti dějin. Velmi krásně napsaný životopis největšího z pierotů, jehož příběh a umění dokáže plně ožít i o 150 let později. Nádhera!

inachisio
13.02.2022 5 z 5

Není snad lépe napsané knížky. A zajímavějšího člověka. Úžasné od začátku do konce. Mám pocit, že Kašpara Deburaua znám osobně a nesmírně ho obdivuji. Stejně tak obdivuji Kožíka, že dokázal tak citlivě vylíčit život největšího pantomima všech dob, který nebyl jen úžasným hercem, ale především úžasným člověkem. Nesouhlasím s tím, že kniha byla smutná. Ano, na jednu stranu vyvolala v člověku beznaděj a zbytečnost naprosto všeho. Ale po proudu slz následovala obrovská síla, kterou kniha dokáže dát. Kašpar Deburau nerozdával sílu a naději, jen když žil. Rozdává ji stále.

angloumene
10.02.2022 4 z 5

Od narození až po smrt - někdy strastiplnná, někdy veselá pouť Kašpara Debureaua. Tvrdou prací si právem vysloužil titul největšího z pierotů. Svým životem jakoby nám chtěl přiblížit, že i přes nepřízeň osudu je možné dosáhnout úspěchu, žít plnohodnotně a naplněně. Přesto, jakoby jeho osud byl neodmyslitelně protknut černou stuhou nekončícího smutku. I tak ale zůstává vůle žít, zdokonalovat se a možná...možná i předat svůj odkaz.

EmokeII.
16.06.2021 5 z 5

Četla jsem před delší dobou. Nepamatuji si úplně přesně děj, ale pocit mu zůstal. Veselé i smutné zároveň.

tamdr
04.04.2021 5 z 5

nádherná kniha,dobře se četla a velmi smutná

ViolettaCh.
04.03.2021 5 z 5

Další z krásných historických románů pana Kožíka, tentokrát o smutném francouzském mimovi s českými kořeny. Četla jsem již dávno, ale pamatuji si, že se mi zpracování velmi líbilo, což ostatně mohu říct o všech knihách pana Kožíka.

Radous
02.03.2021 5 z 5

Jako u několika předcházejících, i k tomuto románu jsem se dostal dílem náhodné volby. Ruku bych za to do ohně nedal, nicméně nemyslím, že bych kdy předtím četl tak vysoký titul české literatury. Moc se mi to líbilo.
Autor dodal jedinečnou atmosféru, musel to mít opravdu nastudované. Jinak si nedokážu představit, jak by v době hroutící se první republiky mohl vytvořit něco tak uvěřitelného, odehrávajícího se přitom o více než sto let dříve, navíc v bouřlivé Francii. Svým způsobem to není lehké čtení, ale příběh vám nenechá vydechnout, dokud nevíte, jak se to s hlavním představitelem vyvine.
Jedná se o sociální drama, nesilový boj dobrého člověka (aniž by si svůj boj uvědomoval) - proti nespravedlivému zacházení vládnoucích vrstev. O jeho bezbřehé touze povzbudit široké publikum lidí nižších či nízkých společenských tříd v jejich těžkém životě. Soudím, že díky tomu bylo tento román možné vydávat i po převratu v roce 48. Jinak jsem ale nezjistil, že by byl Kožík nějak více napojen na levici, případně přímo na KS. Zároveň, netušil jsem, že bylo toto dílo zfilmováno.

Nahnilaruka
07.11.2020 5 z 5

Pan Kožík byl prostě mistr svého řemesla, jeho knihy jsou téměř vždy naprostý majstrštyk a ani tento kousek není výjimkou. Kniha se čte jedním dechem a s hlavní postavou soucítíte a fandíte, aby konečně prolomil tu nekonečnou smůlu.

Na škodu není ani archaičtější podoba češtiny a vyprávěcí styl, naopak to čtenáře více vtáhne do děje. 95%

MAVIS66
25.07.2020 5 z 5

Tato kniha se bezesporu řadí ke knihám mého srdce a vracím se k ní stále už 40 let.