Největší ponorka na světě

Největší ponorka na světě https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130063/mid_nejvetsi-ponorka-na-svete-vAQ-130063.jpg 4 13 8

Největší ponorka na světě - báječná detektivka do které je snadno se ponořit! V námořním přístavu kdesi v Belgii se objeví obří ruská ponorka. Nikdo netuší, že je to největší ponorka na světě a nikdo také netuší, že nese nebezpečné tajemství. Hrabalovské postavičky ji okukují a neví. Žijí si své životy na hraně a netuší, že ponorka brzy vypluje a s ní i oni... Thriller plný bolestivé krásy prosté lidské soudržnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dauphin
Originální název:

Le plus grand sous-marin du monde , 2001


více info...

Přidat komentář

trudoš
16.08.2019 3 z 5

Podivný příběh se smutným koncem, plný pitoreskních figurek (opilec, který pije, protože za střízliva s ním není k vydržení; manžel, který tloustne, aby mohla jeho žena hubnout; dívče, které šlape chodník, aby naštvalo své rodiče) a dobrým nápadem na zápletku, kdy se z největší ruské ponorky, určené na odpis, stává turistická atrakce, která má městečku pomoci chytit druhý dech. Jenže to je tak nějak v kostce všechno. Dějové linky, které se zde složitě proplétají a zaplétají, jako by neměly konkrétní účel a pouze předvádějí lidskou bídu či životní smůlu. Nikomu nic nevychází, nikoho nic dobrého nečeká. Přesto se postavy znovu a znovu snaží žít a oprostit se od starostí, které by jiné potopily až na samotné dno.
Bohužel, lehkost dialogů a jakoby hrubá skica mi neumožnily k hlavním aktérům lépe přilnout. Jejich chování mě spíš iritovalo, než dojímalo. Zdůrazněna je spíše účelovost, než pokus o nějakou nadsázku. Zkrátka André-Marcel Adamek píše bezesporu zajímavě, ale úplně mimo mojí ligu.

Toffee
10.11.2018 4 z 5

Parta podivínů a ztroskotanců v malém belgickém přímořském městečku - anorektická modelka a její stále tlustější přítel, podivínský profesor s vášní pro slovníky, nezletilá holka na útěku před bohatými rodiči, bankrotující bar,, opilý kapitán a Uzbek přivážející k sešrotování obří vyřazenou sovětskou ponorku. Bylo to spíš úsměvné než opravdu humorné,, trochu mi to místy připomínalo slabší verzi Paasilinny. Závěr byl nadějné rozehraný, ale nakonec z něj nic nebylo. Takže, ano, čte se to dobře, člověk se i pobaví, ale až taková bomba to není.


Isserley
22.07.2018 5 z 5

Půvabná knížka o lidech “ na okraji”. Nutila mne číst pomaličku, sžívat se s postavami a vychutnávat si atmosféru a příběh spějící k nečekanému, ale nevyhnutelnému konci.
Není to ani detektivka, ani thriller, jak se píše v anotaci, je to knížka o životě.

magnolia
26.05.2018 3 z 5

Do určitého okamžiku se mi knížka líbila, měla zajímavé postavy i docela napínavý děj, zvláštní poetiku. Potom to vzalo takový divný směr, dočetla jsem, ale už ne s nadšením. Mám ráda zvláštní knihy, šťastné konce nevyžaduji, ale např. to jakou autor přisoudil roli ženským postavám, to mi vadilo asi nejvíc. Těžko tuto knihu někomu doporučím.

bondula
02.08.2017 5 z 5

No toto! Autor vymyslel bandu čudákov, žijúcich v páchnucom meste, kam by nikto ani nepáchol keby... Ale keďže v Největší ponorce na světe sa to „keby“ naozaj aj prihodilo, životy tejto prazvláštnej partičky dostali neočakávanú dynamiku a pohli sa prekvapujúcim smerom. Čudný komentár, je viem, ale táto knižka zrovna tiež nie je obyčajná. Prečítajte si ju, budete dvíhať obočie od prekvapenia tak, ako ja. Pre mňa zrovna toto bolo prekvapenie veľmi príjemné.

Koka
07.05.2017 5 z 5

Báječná, báječná knížka! Zásadně se však rozcházím s anotací, neboť dle mého názoru tento příběh rozhodně není "thriller" ani "hrabalovské pábení" - jak se na zadní straně výtisku uvádí. Když by bylo nutné příběh a styl k něčemu přirovnat, tak já jsem zde viděla zejména krásnou, vtipnou a nesmírně citlivou obdobu Steinbeckovy Na Plechárně.
Laskavé a vtipné podání propletených životních příběhů lidí, kteří se se životem rvou, jak kdo dovede. Poetické obrazy nejvyšší intenzity, jazyk plný barev, vůní, zvuků.
Značné pochybnosti jsem místy měla z kvality a hodnověrnosti českého překladu, ale tomuto zádrhelu nedovolím, aby ponížil vysoké hodnocení, které u mě kniha získala. Její literární kvality by si však zasloužily důstojnější, trvanlivější formu, než vratké paperbackové vydání.

Loucillé
24.06.2013

Hodně zvláštně pojatá "detektivka". Rozhodně je ale čtivá.

Boboking
15.10.2012 5 z 5

Neskutečně fantastická kniha! Příběh, postavy, ... Vtipné i melancholické, napínavé i poetické. Vřele doporučuji!!!

Štítky knihy

belgická literatura

Autorovy další knížky

André-Marcel Adamek
belgická, 1946 - 2011
2008  73%Květinová puška
2012  78%Největší ponorka na světě

Kniha Největší ponorka na světě je v

Přečtených17x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x