Nejtemnější hodina

Nejtemnější hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367419/bmid_nejtemnejsi-hodina-x08-367419.jpg 4 31 7

V květnu 1940 Velká Británie vstoupila do války. Nacistické Německo obsazuje jeden stát za druhým. Winston Churchill se v kritické situaci stává ministerským předsedou. Jak může změnit náladu lidu a udržet jeho silnou vůli? Zkušený spisovatel Anthony McCarten detailně zachycuje kroky velkého politika: jak vznikaly jeho projevy i nejslavnější výroky, jak uvažoval o Třetí říši. Během 25 dní vznikla ikona. Použitím nového archivního materiálu kniha odhaluje zásadní zákulisní momenty, které změnily průběh historie. Souběžně s knihou byl uveden i stejnojmenný film.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Darkest Hour: How Churchill Brought England Back from the Brink , 2017


více info...

Přidat komentář

Afilada
01.10.2020 4 z 5

Velmi poučné, člověk pochopí, že i Británie byla ve velmi kritických momentech války rozštěpená, že premiér to měl neuvěřitelně těžké, že dnešní české politické rozbroje jsou ve srovnání obyčejný folklor.
Doslovnost a snaha po absolutní věrohodnosti někdy oslabuje čtivost. Editor odvedl mizernou práci, chyby v gramatice a dokonce i v letopočtech. Takže díky editorovi dávám "jen" 4 hvězdy.
Zajímavostí je, že Churchill v roce 1895 (bylo mu 21) strávil měsíc v občanské válce na Kubě, kde působil jako válečný dopisovatel a přivezl si s sebou zpět do Británie "tolik doutníků, kolik jich jen dokázal uvést". Na Kubě začala Churchillova vášeň pro doutníky.

Hospodyňka
03.10.2019 4 z 5

Není projev, jako projev...Byl to dar a potěšil. Jen syn (4) neustále opakoval, že na obálce knihy je kouřící Santa Claus.


Daduška
11.08.2019 4 z 5

Zajímavý pohled na několik dní 2. světové války a politický boj o další směřování Velké Británie v první půlce roku 1940. Viděla jsem film, kniha je samozřejmě mnohem podrobnější a méně akční, avšak obsahuje klíčové projevy W. Churchilla ve sněmovně i v rozhlase, takže je možné se k nim vracet a plně si vychutnat sílu jeho slov. Jen malá výtka k občasným chybám v českém překladu, chápu, že některá souvětí jsou opravdu hodně dlouhá a komplikovaná, ale u knihy, která je postavena na řečnickém umění, by se mělo na vychytání chyb více dbát.

woodward
10.01.2019 4 z 5

Velmi zajímavý vhled do vývoje událostí a také Churchillova uvažování v době, kdy se Francie hroutila pod německým náporem a hlavní síle britského pozemního vojska hrozilo zničení nebo zajetí na kontinentu. Celý příběh se vlastně točí kolem úvah válečného kabinetu o tom, zda se pokusit o vyjednávání s Německem, s Mussolinim jako prostředníkem. A také kolem přímého střetu mezi Churchillem a dvěma hlavními "šampiony" politiky appeasementu - Nevillem Chamberlainem a lordem Halifaxem. Je vcelku pochopitelné, že v nastalé situaci se i tak vehementní odpůrce Hitlerova režimu, jako byl W. S. Churchill, zamýšlel nad možností dosáhnout míru za cenu jistých ústupků. Autor upozorňuje, že o tomto "zakolísání" se nezmiňuje nikdo z autorů, líčících události těch dnů, ani sám Winston ne. Otázkou je, jak dalece je oprávněné autorovo tvrzení, že "Churchill vážně uvažoval o možnosti mírové dohody s Hitlerem." Pozorně jsem přečetl autorovy argumenty, soustředěné především v epilogu, a nemůžu tvrdit, že mě přesvědčil. Jak říkám, za dané situace - pod tlakem válečných událostí i pod nátlakem "mírové kliky" Chamberlain-Halifax, bez nichž válečný kabinet v tu chvíli nemohl politicky existovat, je pochopitelné, že na čas (asi na tři dny) poněkud slevil z nesmiřitelné válečnické rétoriky. Ale o tom, že by "vážně uvažoval o mírové dohodě" podle mého soudu nemůže být řeč. Je to trochu škoda. Autor si dal práci se shromážděním faktů, která většinou předkládá a interpretuje nezaujatě a se znalostí problematiky. Jeho očividná snaha "udělat díru do světa" tvrzením, že až po překonání oné kritické chvíle, kdy uvažoval o míru, se "Winston Churchill stal Winstonem Churchillem" je mírně řečeno přehnaná.

Michelle83
02.07.2018 5 z 5

Můžu jen dodat, že po přečtení této knížky si Winstona Churchilla vážím ještě víc, než dřív. Vskutku zajímavý pokus proniknout do nitra této významné osobnosti. :-)

antonin0999
05.06.2018 4 z 5

Stručná sonda do života W.Churchilla v období, které by se dalo nazvat nejnáročnějším pro celé lidstvo. Kniha popisuje Churchillovu povahu, chování jeho spolupracovníků i rivalů a běh událostí.
Vše je dokumentováno citacemi proslovů, článků a deníkových záznamů. Vzhledem k tomu, že je publikace směřována i k filmové verzi, je možná o něco stručnější, neméně však přínosná.

alcan
31.03.2018 3 z 5

Zajímavá kniha o několika dnech, během kterých bylo rozhodnuto, že VB vstoupí do války. Občas malinko nudné. Jinak zajímavá sonda do mysli W. Churchilla. Autor přichází s málo známou skutečností, že W.Ch. uvažoval o možnosti uzavřít s nacistickým Německem mír.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno Winston Churchill, 1874-1965

Autorovy knížky

Anthony McCarten
novozélandská, 1961
2018  89%Nejtemnější hodina

Kniha Nejtemnější hodina je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených4x
Knihotéce36x
Chystám se číst50x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x