Nejtemnější hodina

Nejtemnější hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208137/bmid_nejtemnejsi-hodina-4k6-208137.jpg 4 344 107

Láska je nejistá a nezkrotná jako válka ... V létě roku 1940, se většina očí upírá na nebe nad jižní Anglií. Bitva o Británii právě začala. Ale mladá Evie Lucasová má oči jen pro temperamentního mladého pilota jménem Tony. Evie má před sebou zářnou uměleckou kariéru, ale zdá se, že marní čas nekonečným skicováním portrétů Tonyho. Chce, aby jeho rodiče měli něco na památku v případě, že padne ve válce ... O sedmdesát let později, nedávno ovdovělá kunsthistorička Lucy se snaží dát kousky svého života zase dohromady. Aby to dokázala je třeba odhalit záhadu obklopující obraz v jejím domově. Ale když náhodou nedopatřením píchne do „vosího hnízda“ minulosti, které bylo úmyslně zahlazeno, Lucy se ocitá v nebezpečí jež jí hrozí od lidí z minulosti i současnosti, kteří nemají v úmyslu nechat nevyslovenou pravdu vyplavat na povrch.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Brána
Originální název:

The Darkest Hour , 2014


více info...

Přidat komentář

mario.nette
12.03.2024 4 z 5

Nejsem na "zamilované" knihy, ale toto bylo jiné. To bylo tak...tak krásné a zároveň smutné. A Tony...a ten konec. To mě fakt dojalo.

soupik2012
12.05.2023 4 z 5

Pokaždé, když vezmu do rukou knihu od této autorky, již dopředu se těším na nějakou tu duchařinu. Ani tentokrát tomu není jinak. Zhruba dvě třetiny knihy jsou naprosto perfektní a nemám k příběhu vůbec žádných připomínek. Autorka zvolila osvědčený způsob vyprávění, ve kterém se prolíná současnost s minulostí. Obě dějové linky jsou velice zajímavé a zároveň jsou dobře a poutavě napsané. Ale ke konci příběhu je děj značně předvídatelný a tak mě tato pasáž již tolik nebavila. Zdála se mi zbytečně zdlouhavá a myslím si, že by drobné proškrtání rozhodně nebylo na škodu. Audiokniha je načtena obstojně a načetla ji paní Bohdana Majerová.


vladka16
28.03.2023 3 z 5

Paní spisovatelku mám moc ráda, ale tady jsem měla pocit zbytečné rozvláčnosti . Jádro příběhu moc pěkné, ale nějak mě rušily popisy věcí a situací, které ani nebyly pro příběh důležité. Ale i tak, kolik podobných osudů se v lidských dějinách mohlo odehrát? - Moc.

Neluš
23.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Autorka vychází z informací, které jí vyprávěl tatínek. A to se mi moc líbilo. Dozvěděla jsem se zas něco nového. Jen tam na mě bylo trošku víc duchů.

Nessie72
02.12.2022 2 z 5

Tady se očekávání opravdu nenaplnila. Podle mého názoru je tato kniha nesmírně povrchní, velmi, ale opravdu velmi předvídatelná, postavy černobílé, zápletka podivná a pokud tato kniha patří k autorčiným nejlepším, tak alespoň vím, že o další se pokoušet nebudu.

martineknatasa
27.10.2022 5 z 5

Knihy od Barbary E. prostě miluji. Opět jsem nebyla zklamána. Kniha se pěkně čte a je prostě skvělá. Doporučuji k přečtení.

milena9798
20.04.2022 3 z 5

zajímavé prolnutí minulosti s přítomností na pozadí 2. světové války, ale ty nadpřirozené jevy mně nesedly a myslím, že se celý příběh dal poutavě vyprávět i bez nich a proto jen 3 ***

Louisareading
31.03.2022 1 z 5

Přišlo mi to prázdné, nudné a předvídatelné. Většinou se do knih nenavážím a i v prostých textech něco najdu, třeba pobavení. Tady jsem ale nenašla nic, jen nudu a nudu nikdo zn ásp rožívat nechce. Už vůbec ne u čtení.

Inka8
19.01.2022

Tato kniha byla úžasná . Momentálně mám rozečtenou Krok do jiného času a zatím mě moc nenadchla , protože mám raději celý příběh , než povídkové knížky . Uvidím

macektygr
29.11.2021 4 z 5

Jedna z nejlepších od mé oblíbené autorky , taková hodně nabitá city , ale i informacemi. Letošní výzvu mám splněnou , na příští se moc těším. Témata neřeším , všechno tady beru jako inspiraci , hodně čtu, chodím do knihovny , za všechny dárky si vybírám knihy a někdy v tom množství vycházejících knih opravdu tápu. Jediné téma , které mne napadá
( a nevím , jestli už něco podobného nebylo ) je kniha s více než dvěma časovými liniemi - ty já miluji. A ještě bych moc pochválila Čtenářský diář, moc se mi líbí a už se těším , až si do něj budu psát !

Alča25
13.10.2021 5 z 5

Skvělý, silný a velmi čtivý příběh. Další skvost z pera paní spisovatelky. Za mě jedna z jejích nejlepších knih.

lenka7679
01.08.2021 2 z 5

Já tu milostnou linku u současných postav buď přehlédla, nebo tam nebyla...
Knížka je lehce předvídatelná, duchařina v ní neuvěřitelná a na konci přímo fraška. Přijde mi, že příběh se rozvíjel postupně, stejně jako myšlenky autorky. Že děj vznikal přímo pod perem a nebyl promyšlený, ani pořádně dotažený. Čekala jsem, dle hodnocení silný příběh, který mě ohromí a zasáhne, ale to se nestalo. Tato kniha mě zanechala naprosto bez jakéhokoliv pocitu, zítra ráno nebudu vědět jak se jmenovala a pozítří ani o čem byla.

petrulkaa
08.07.2021 5 z 5

Právě jsem knihu dočetla a moc mě mrzí, že tento nádherný příběh skončil a já se musím loučit s jeho úžasnými hrdiny - živými i duchy. I když to byl smutný příběh z druhé světové války, který popisuje nebezpečné boje pilotů, autorčin styl psaní jsem si přímo zamilovala a ke konci se mi chtělo i brečet. Kniha mi opět ukázala, jak může být život krutý a nespravedlivý k těm nejvíce hodným lidem. Ma oblíbená autorka mě opět nezklamala a těším se její další knihu. Moc DOPORUČUJI!! :)

Sofonisba
06.07.2021 5 z 5

Paní Erskinová zkrátka umí! Další výborná kniha plná lásky, zrady, napětí, emocí, výborně vykreslených charakterů postav a tajemna v časech leteckých soubojů o Anglii.

Tyn_a
09.06.2021 5 z 5

Pohlazeni na dusi. I tak by se dala par slovy popsat.

Tato kniha se stala moji srdcovou. Jedna z tech, ktere muzete s prestavkami cist opakovane a neomrzi vas.
Je jedinecna, jedinecne nadherna a jemna, tak nezna.

Autorka zvladla do textu vepsat udalosti valky, lasku, ale i nenavist. Kapitoly byly tak uzasne propletene, ze jsem, po skonceni jedne, dychtila po pokracovani. Kdykoliv preskocily udalosti z minulosti do pritomnosti, a naopak, chtela jsem vedet vic a vic. Bavily me obe linie pribehu, ktery nema absolutne zadnou chybu, a postavy byly dokonale propracovane do poslednich detailu.

Samozrejme jsem fandila Tonymu a Evie. Jejich laska byla krasna, krasne cista. Zaver me dostal do kolen, kez by v dnesni dobe existovali stejne citlivi a oddani lide, kteri, pokud opravdu miluji, neustale doufaji. To je proste na dlouhe "aaach"!.
A Eddie...boze. Ten mi obcas lezl na nervy, v duchu jsem napovidala Evie, at ho posle do kopru, at se nenecha tyrat, brat si svoji svobodu.
Nakonec me "poslechla" a udelala dobre.
Kazda situace se da vyresit, jakkoliv.

Cely pribeh, kontext, kapitoly, jsou na sebe perfektne navazujici. Nenasla jsem volnou chvili se nadechnout a vlastne jsem ani nechtela.
Mit moznost, prectu knihu na jeden zatah.

Potesila me a urcite se k ni vratim.

(Velke diky jedne nezapomenutelne zene, ktera me neustale uci necemu novemu. Za coz jsem ji neskutecne vdecna.)

YA-girl
18.04.2021 3 z 5

Kniha byla čtivá a příjemná, i když děj měla snadno předpokládatelný; z toho důvodu mohla být klidně o sto stránek kratší, protože čtenář už víc než tušil, kam všechno spěje :). Od Barbary Erskinové jsem také zvyklá na mnohem strašidelnější, mrazivější knihy, a/nebo na knihy, které v sobě mají hodně emocí, ale tentokrát mi tu obojí chybělo.

Louisareading
20.11.2020 1 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih této autorky.

veronika4001
23.10.2020 5 z 5

Barbara Erskine je spisovatelka, která má řadu kvalit. Jednou z nich je znalost historie, smysl pro pečlivost a sklon psát drobnohledem. Tím, že víme, kdy přesně zaklapnou dveře, pohne se ve vánku záclona, začínají zpívat ptáci, nebo hlavní hrdinka uchopí hrnek do ruky, se nám text zarývá do našich myslí a příběh prožíváme. Erskine beletristicky píše o lásce v atmosféře historie země a doplňuje ji o duchařské výjevy. Ačkoliv láska, o níž píše, se zdá být nenaplněná, protože většinou k soužití obou nedojde, přece dochází k jejímu naplnění, i když neobvyklou cestou za cenu životního utrpení.

tess.de.veles
06.10.2020 4 z 5

Kniha se mi moc líbila :-)

Laf
29.07.2020 5 z 5

Po dlouhé době jsem sáhla po knize od této autorky a nelituji. Příběh se mi líbil, i jak na to navazovala druhá příběhová linie. Celou dobu jsem Tonymu fandila a přála jsem mu lepší konec. Kdo má rád knihy této autorky, tak ani s touto knihou nemůže šlápnout vedle :)