Nejsem Rus

Nejsem Rus https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299326/mid_nejsem-rus-kIz-299326.jpg 4 29 7

Dramatický děj knihy se odehrává v současném Rusku, kdy skupina teroristů obsadí nedaleko Moskvy kostel plný lidí a domáhá se jednání o svých požadavcích. Autor ve svižném tempu rozehrává příběh, který začíná v polovině devadesátých let a jehož dvěma hlavními aktéry jsou právě vůdce teroristů a novinář – vypravěč příběhu –, kterého si teroristé vybrali jako vyjednavače. Prostřednictvím jejich osudů načrtává autor posledních dvacet let ruských dějin – od čečenských válek po boje na východní Ukrajině. Ševeljov se v novele pokouší odpovědět na závažné otázky: jak se mohlo stát, že se dnes Rusko nachází tam, kde je, a kdo je vinen, že z naděje na „nové Rusko“ nic nezbylo. Vinen je tak či onak nakonec každý, někdo svou nečinností nebo pohodlností, jiný svým jednáním. Novela Nejsem Rus je napsána živým jazykem a ukazuje tápání dnešní ruské inteligence i obyčejných Rusů; nutí k zamyšlení nad současným Ruskem a jeho budoucností.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Prostor
Originální název:

Ně russkij , 2015


více info...

Přidat komentář

Musvar
23.07.2022 5 z 5

Takové to když čeští náckové velebí Putina s argumentem, že netušíme, jak to tam vlastně doopravdy je, a pak Rus, který v tom skutečně žil a žije, podrobně a názorně ukáže, jak tahle náckovská demence vedla přesně k tomu, co tady teď máme. A to se děj odehrává ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

alkazemka
10.05.2020 2 z 5

Hubená, ale obsahově vydatná. Příběh zasazený do současného Ruska reflektuje jednotlivé, vesměs šílené, segmenty novodobé historie tohoto svérázného národa jakými jsou válka v Čečensku, boje na Ukrajině, šílený Putin, strach, zoufalé činy..... Všechno se to prolíná, všechno se vším souvisí. A také je to o tom jak někdy stačí jeden okamžik v životě který pootočí soukolím a náš život nabere úplně jiný směr.
Jen.... to na mě bylo až trochu moc diverzifikované (páni.... co udělá jedno krásné cizí slovo.... hned to vypadá mnohem víc inťoušsky!)

“Tou dobou se stmívá tak pozdě, až se zdá, že se vůbec nestmívá.”


katchen28
23.07.2019 4 z 5

Já si myslim, že v Rusku už to normální níkdy nebude. Rusko je neuvěřitelně zajímavá, pestrá země, ale má půdu nasáklou krví tolika lidí, vpilo se do ní tolik nenávisti, nespravedlnosti a útlaku, že se ty události tak řetězí, každá je příčinou a důsledkem jiné, že jen se v tom orientovat je pro mě tolik těžké, že jsem občas byla ztracená i v téhle malinkaté knížce (ale pak jsem se zase našla). Možná by bylo fajn, kdyby se všichni Rusové stali Nerusy.

ronnie_vrh
21.05.2019 4 z 5

je to ňákej ten pátek, co sem knížku četla, ale nějak teď potrebuju říct, ze se mi líbila.
stala mě jen sedmnáct korun a tak jsem si říkala veroniko, kdyžtak jsi za to mohla mít žvejkačky, ale třeba to bude dobrý. a vono to fakt dobrý bylo. knížku bych teď nevymenila ani za ty strašně dobrý páskový žvejkačky z dětství.
sice jo, vobcas jsem se v těch historických a politických prupovídkách ztrácela, ale to je chyba mý nevzdělanosti a ne chyba autora.
ale bylo to skvělý, fakt ze jo, napínavej děj a do toho fakt zajímavý historky, jak sme se vůbec dostali tam, kde jsme. dokonce se v knížce objevuje víc vtipných momentů, než sem čekala.
no a navíc - ta velikost knížky je skvělá. konečně se mi ňáká knížka vlezla i do malý kabelky a to já fakt cením

laepus
27.09.2017 4 z 5

Normálně by si to zasloužilo asi jen tři - jedna dolů za to, že jsem to čekal a chtěl o dost ostřejší, než to bylo - a druhá za občasnou nesrozumitelnost situací a postav. Nejsem Rus, abych opravdu znal a chápal všechny souvislosti problémů v Gruzii, Čečensku, na Krymu apod. Ale obě tyto výtky jsou spíš můj problém, než problém autora a jeho knihy. Takže s ohledem na odvahu autora toto stále v Rusku napsat nakonec dávám čtyři. Kniha si je rozhodně zaslouží.

KocIQ
16.02.2017

Svižná novela, která se mi četla velmi příjemně, škoda, že je tak krátká. Zmíněné války úplně ponoukají k tomu napsat z jejich prostředí nějaký obrovský román. Kdyby ho M. Ševeljov napsal jako tuto novelu, přečetl bych si ho rád. Každopádně, doporučuji k přečtení.

Koňadra
07.08.2016 4 z 5

Kratučký románik, či skôr novela Nejsem Rus je akýmsi ruským thrillerom. Pozor, nie thrillerom odohrávajúcim sa v Rusku, ale ruským thrillerom. Popis na zadnej strane neklame, novinár sa stane vyjednávačom pri obsadení kostolíka teroristami, pričom nás v súvisiacich spomienkach prevedie históriou zániku ZSSR, Čečenských vojen, vojny na Ukrajine a reáliami postsovietskeho Ruska. Určite stojí za prečítanie, času to vskutku veľa nezaberie.

Autorovy knížky

Michail Ševeljov (p)
ruská, 1959
2016  76%Nejsem Rus

Kniha Nejsem Rus je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce30x
Chystám se číst14x
Chci si koupit4x