Sentry

Sentry https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392132/bmid_sentry-jTu-392132.jpeg 4 42 6

Robert Reynolds září silněji než milion explodujících sluncí. Je to kontroverzní planoucí hrdina Sentry! Robert Reynolds má tajemství. Mučený sny o jiném životě má záhy odhalit temnější stránku superhrdinství. Komiksoví mistři Paul Jenkins a Jae Lee představují nejmocnější pozemským hrdinům Zlatého strážce! Kdo je Sentry, jak je spojený se zločinným Voidem... a je-li to opravdu taková legenda, proč si na něj ostatní marvelovští hrdinové nevzpomínají? Obsahuje: Sentry... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

The Sentry , 2001


více info...

Přidat komentář

Luigi1
13.07.2023 5 z 5

Tak todle se teda povedlo doporučuji

Norri
07.10.2021 5 z 5

Sentry je neuvěřitelně dobrý komiks. A to hned z několika důvodů. V prvé řadě je to skvěle vyprávěný příběh. Ten začíná velmi pomalu a zmateně a čtenář vůbec netuší, co se děje. Sám hlavní hrdina je velmi dezorientovaný a zpočátku to působí spíše jako příběh o alkoholikovi než o superhrdinech. Jenže pak se v příběhu začínají objevovat superhrdinové a vy se společně s nimi zjišťujete, že existuje nějaké obrovské a děsivé tajemství, na které měli všichni zapomenout. Ten příběh a jeho vyprávění je naprosto pohlcující.

Je to pohlcující o to více, že je to podpořeno výjimečným výtvarným stylem a panelováním. To vše má svůj počátek už ve způsobu, jakým se autoři tohoto komiksu rozhodli zařadit novou postavu, tedy Sentryho, do vesmíru Marvelu. Autoři se totiž inspirovali tehdy úspěšným filmem Záhada Blair Witch, který je údajně sestříhán z videokazety ztracených dětí. Vymysleli fiktivního autora zapomenutých komiksů a do této “konspirace” zatáhli i Stana Leeho. Komiks tvrdí, že Sentry je ve vesmíru Marvelu už desítky let a jen se na něj zapomnělo. Dokládají to do děje vloženými retro obálkami a panely z retro komiksů, které vypráví vzpomínky jednotlivých postav. Ve výsledku tedy dostáváte stránky, na kterých se střídají panely s moderní kresbou a panely s retro kresbou a přitom to všechno funguje. Je to prostě geniální!

Výjimečná je i ta moderní kresba. Kniha obsahuje celkem 10 sešitů. Šest z nich nakreslil Jae Lee a vodovkami vybarvil José Villarrubia a je to naprostá pecka. Lehce mi to připomínalo styl, jakým kreslí Jeff Lemire. Jeden sešit nakreslil Mark Texeira a opět jej vybarvil José Villarrubia, ale tentokrát olejovými barvami, ve kterých jsou vidět jednotlivé tahy štětce. A do třetice musím zmínit ještě jeden sešit a to asi ten nejlepší - sešit se vzpomínkami Hulka. Nakreslil jej Bill Sienkiewicz a opět jej vodovkami vybarvil José Villarrubia. Ty úžasné panely mi v hlavě zůstanou dlouho.


Mirka.K
16.11.2018 2 z 5

V době vzniku, podpořen správným marketingem, musel být Sentry zajímavou postavou. Na mě teď působil dost hloupě a otravně. Neuvěřitelně trapné mi přišlo, jak se snažili ukázat, že byl nejsilnějši, nejmocnější a nejchytřější (chytřejší než Reed Richards!).
Další slabinou je kresba, která (kromě one-shotu s Fantastickou čtyřkou) vypadá odporně a z postav často dělá nekoukatelné zrůdy.
Sečteno a podtrženo: Velké zklamání. Kdyby to nenatáhli do tolika sešitů, ale zůstali třeba u dvou, mohla bych to brát jako zajímavý nápad. Ale takhle je to pouze otrava a promarněná šance.

Hwaelos
12.11.2018 4 z 5

Sentry má dvě pozitiva, které komiks povyšují nad běžnou úroveň NHM: 1) Servíruje uzavřenou minisérii, takže čtenář nedostane jen výřez z většího dějového celku. 2) Vyprávění je velmi dobře uchopeno a asi do poloviny knihy jsme napínáni, jak to teda vlastně všechno je. Dost dlouho ani nevíme, jestli je Reynolds superhrdina, nebo blázen, což je hrozně cool. A hlavně, jak je možné, že na Sentryho všichni zapomněli? To jsou skvělé premisy kvalitního příběhu. Problém je jen v tom, že jakmile se vše objasní, děj začne zpomalovat a napětí se vytrácet. Přesto jde o jednu z nejlepších knížek série.

hroubek
23.10.2018 4 z 5

Sentryho považuji za velmi zajímavou postavu a byl jsem dost zvědaví na komiks s ním. A tento komiks rozhodně bude patři k tomu lepšímu z NHM. Já osobně jsem čekal další velký mainstreamový komiks, kde bude velká akce, spoustu soubojů a všechno co k tomu patří. O to více jsem pak byl překvapený, když jsem četl úplně něco jiného. Je to mnohem propracovanější, výborná psychologická stránka postav, nakouknutí do soukromý, velká úvaha nad tím co znamená být superhrdina a jaké to má následky pro okolí. Paul Jenkins na to šel jinak a dostáváme parádní komiks, který má sice moc dialogů, ale za tu pointu to stojí. A k tomu je to podpořeno skvělou kresbou od různých kreslířů. Tempo je místy pomalejší, některé věci nejsou tak propracované jak by měly být, ale jak už jsem psal, ta pointa to krásně vynahrazuje. Za mě spokojenost a velké překvapení.

libor1691
20.10.2018 5 z 5

Tohle je klenot - opravdu. Doporučuji všem fanouškům Marvelu přečíst příběh prvního hrdiny Marvelu s nejdokonalejším marketingovým trikem