Nejlepší lži

Nejlepší lži https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436298/bmid_nejlepsi-lzi-pAZ-436298.jpg 4 29 7

Posedlost dokáže otrávit i to nejsladší přátelství Dřív Remy Tsaiová věděla přesně, co ji čeká. A teď ani netuší, jak bude vypadat příští den. Kdysi bývala šťastná. Měla svého přítele, Jacka, a Elise, svoji nejlepší kamarádku - svoji spřízněnou duši - která ji chápala líp než kdokoli na světě. Ale teď je Jack mrtvý, zabilo ho několik výstřelů do hrudi - A byla to Elise, kdo stiskl spoušť. Udělala to v sebeobraně? Nebo je za tím něco hlubšího, temnějšího, něco, co by Remy ani ve snu nenapadlo? Zatímco probíhá policejní vyšetřování, Remy zahájí své vlastní, přebírá svoje vzpomínky a pátrá po sebemenším zrnku pravdy, které by dokázalo zachránit přátelství, které pro ni znamená celý svět. V několika prolínajících se časových liniích se odvíjí napínavý psychologický thriller, který zkoumá temnou stránku přátelství a posedlosti.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

The Best Lies , 2019


více info...

Přidat komentář

Angie.D
20.02.2023 4 z 5

"Suffering isn't romantic. It's just painful.”

Táto knižka nepatrí medzi najznámejšie, aspoň ja ju veľmi medzi recenziami nevídam. Ale podľa anotácie som vedela, že tento príbeh ma bude baviť a nemýlila som sa. Pútavý, správne psychotický, manipulatívny.

Príbeh začína na konci - osudnou nocou, kedy Elise stlačí spúšť a zastrelí priateľa svojej najlepšej kamarátky Remy. Od tohto momentu sa vraciame späť do minulosti a zisťujeme čo všetko k tejto noci viedlo. Bola to náhoda? Bola to nehoda? Bolo to schválne? Akú rolu v tom kto zohráva?

Nemôžem povedať, že by bol samotný príbeh veľmi prekvapivý, veľa vecí som očakávala, ale i tak ma neprestávali postavy baviť a sem tam udivovať svojim správaním.
Kniha má v sebe viacero traumatických tém od nešťastných vzťahov v rodine, pocity samoty, stratu blízkej osoby, až po skvelo popísané toxické priateľstvo.

Zopár vecí mi troška vadilo, knižke by neuškodilo pár strán navyše s viac rozpísanými niektorými časťami, sem tam sa opakovali frázy a podobne, preto sa prikláňam ku 3.5*, ale inak knihu celkovo hodnotím pozitívne :)
Keby som ju čítala ako mladšia, bola by som z nej nadšená.

"Boli to nádherné lži - tie najlepšie lži. Teraz som však pripravená na pravdu."

k_veri
24.11.2022

Musím říct že tato knížka mně hodně nadchla a vážně moc se mi líbila. Líbí se mi přeskakování mezi přítomností a minulostí, vlastně celé to seznámení Elise a Remy. Knížka je velmi hezky psaná a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Vřele doporučuji!


Lexie321
30.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha by si zaslúžila aj lepšie hodnotenia. Takých to dobrých príbehov o toxických priateľstiev by mohlo byť napísaných aj viac aby sa na tento problém lepšie poukázalo. Postava Elise bola napísaná skvelé a všetko, čo robila naozaj zapadalo do vzorca takého to vzťahu. To, že tam autorka dala aj domáce násilie iba podčiarkuje, že nie všetko je vždy čierno-biele ale zase ani nehovorí, že nejaké veci by sa mali odpustiť iba preto, že niekto ma zlý život. Remi rozprávala príbeh skakavo z prítomnosti do minulosti aj ak tak čitateľ vedel kde sa nachádza. Aj keď občas ma štvalo, ako velmi chcela Elise chrániť bolo jasné, že sa vyrovnávala s traumou a snažila sa nájsť nejakú logiku v tom všetkom, čo sa stalo. Som rada, že bolo dosť ľudí, čo sa jej snažilo vysvetliť, že naozaj nemohla za všetky tie veci, ktoré ju svojou manipuláciou Elise nutila myslieť si, že sú jej vina. Určite odporúčam nie len pre nadšencov žánru drama/thriller.

6591
05.08.2022 4 z 5

V příběhu jsem byla svědkem vytvoření krásného přátelství, ze kterého se stal toxický vztah. Kdy jedna holka doslova druhou duševně ničila.
Plus mi jedna scéna připoměla příběh pro mrňata ... "Pomoc vlk!"

Remy a Elise mě připoměli jedno dávné přátelství s osobou, kterou jsem si musela zablokovat na všech sítích. Byla to moje kamarádka, ale spíš se snažila si mnou dokázat, že se má hůř, jenže ona se mi nikdy nesvěřila co ji celá ta léta co jsme si psaly trápilo a proč pořád byla v nemocnici...

Obálka mi moc nesedí k tématu, ale když teď na to koukám tak to vypadá jak ležící mrtvý Jack a krev.
Kniha byla poutavá a rozhodně si zaslouží vaši pozornost. Doporučuji.

knihomolka_eli
30.10.2021 4 z 5

Najlepšie lži sú príbehom o toxickom priateľstve Remy a Elise. Každá má svoje jazvy na duši a možno práve tie ich spájajú. Remy sa cíti pri Elise dobre, bezpečne, obdivuje ju a má ju rada. Toto navonok normálne priateľstvo, ale normálnym nikdy nebolo. A to je jasné už v začiatkoch.

Táto kniha sa dotýkala viacerých silných tém. Remy vyrastá s rodičmi, ktorí jeden druhého neznesú. A kniha teda poukazuje na to, ako môže byť aj úplná rodina nevhodným prostredím pre dieťa. Byť poslucháčom dennodenných hádok a odchodov vlastných rodičov je pre Remy psychicky náročné. Tiež poukazuje na to, ako takýto typ rodinného prostredia pošramotí vzťahy medzi súrodencami, ktorí sú v tom všetkom ale nevinne. Prostredníctvom Elise sa zas dostávame k téme domáceho násilia. V slovenskom preklade sa v závere nachádza strana, kde je napísané, kde môže vyhľadať pomoc dieťa, ktoré zažíva niečo podobné. Elise mi bolo vo veľa momentoch ľúto, žiaľ v takých prípadoch pomôže už len odborná pomoc. Taktiež kniha poukazuje, kam až môže viesť túžba po pomste, že nie každý žartík je naozaj nevinným žartíkom.
Hlavnou témou knihy bolo toxické kamarátstvo a manipulátorstvo. Aké je ťažké nájsť v takomto kamarátstve sám seba, robiť vlastné rozhodnutia, rozlíšiť správne od nesprávneho a dokázať ho ukončiť.

Vzťah Remy a Jacka bol veľmi pekný, snažila som sa ho veľmi neprežívať, keďže som vedela ako to skončí. V knihe sa striedajú kapitoly z prítomnosti a minulosti. Prvá tretina knihy ma miatla. Nevedela som, aká je teda pravda. Vedela som,čo za tým bude, ale nevedela som za akých okolností, ani čo všetko za tým bude stáť.

Kniha nie je psychotrilerom pre dospelých, je to YA - preto nechávam až 4 hviezdičky. Hoci mňa dej až tak neuchvátil, keďže už nie som cieľovka, myslím, že pre moje mladšie ja, by to bolo dostatočne napínavé.

RoseDadas
19.11.2020 4 z 5

Titul pojmenovaný jako Nejlepší lži je debutovým dílem americké autorky Sarah Lyu. Spisovatelka si vybrala tematiku, jejíž zpracování sice může vypadat zcela jednoduše, ale zároveň může značně potrápit. Téma posedlosti a chorobného přátelství má, dle mého názoru, obrovský potenciál, záleží pak jen na tom, jak jej který autor využije. V případě Nejlepších lží se jedná o poměrně nadějné dílo, na poli psychologických thrillerů má však ještě co dohánět.

MMacicekk
26.10.2020 3 z 5

Kdybych měla vyhodnotit děj jako celek, nedočkáte se v něm prakticky žádného výrazného zvratu, protože ten, na němž je postaven celý příběh, je jasný již od prvních stránek – a tím je Jackova smrt. Neznáte sice okolnosti, ale po třetině knihy vám musí být jasné, která bije.

Stránky ubíhaly vcelku rychle, ale od psychothrilleru bych čekala mnohem víc – více napětí, překvapivých momentů – těch se čtenář bohužel nedočká. Děj tak prakticky celou dobu stagnuje a nijak se nevyvíjí.

Přihlédla jsem sice k tomu, že se jedná o autorčinu prvotinu, ale i tak musím hodnotit průměrně. Na téma patologické přátelství a posedlost jsem četla mnohem lepší a propracovanější thrillery, které ve mně něco zanechaly, a Nejlepší lži bohužel vyzněly do prázdna. Tato kniha sice neurazí, ale bohužel ani nenadchne.