Nejlepší české básně 2019

Nejlepší české básně 2019 https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428449/bmid_nejlepsi-ceske-basne-2019-1Ui-428449.jpeg 3 11 5

Milovaný i nenáviděný výběr z české poezie, letos po jedenácté. Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou osobností, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Dvojice přítomných editorů s nadsázkou deklaruje, že „jedenáctá reinkarnace svazku se již tradičně pokouší předstírat výběr z toho nejzajímavějšího, co se v naší poezii v uplynulém roce objevilo ve sbírkách, časopisech i na internetu“. Oba si bolestně uvědomují, že „dobrá báseň se od básně nejlepší liší zejména osobou vybírajícího“. S nápadem vydávat tyto výbory přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman. Podobné ročenky dnes vycházejí v řadě zemí světa. V českém prostředí se na editorství podílely nejvýznamnější osobnosti současné české poezie, mj. Karel Šiktanc, Miloslav Topinka, Petr Král, Ivan Wernisch, Petr Borkovec, J. H. Krchovský či Petr Hruška.... celý text

Přidat komentář

amejzlík
12.02.2022 3 z 5

Velmi zajímavé. Některé básně se mi líbily a jiné mě naopak neoslovily. Pár z nich jsem si musela přečíst vícekrát, abych pochopila jejich smysl. Dva autoři mě dokonce zaujali natolik, že bych si ráda přečetla celou jejich sbírku.

s1ombrehimawari
26.09.2021 4 z 5

Nemůžu říct, že by 2 19 zklamal


Kate_Valter
24.06.2020 1 z 5

Tento rok za mě bohužel ne. Těším se však i přesto na rok příští.

Kryštofka
12.05.2020 5 z 5

Precizní provedení. V dnešní lajdácké době jsem nadšená z dílka, které tak dbá i na formu.
Nejvíc mě bavil rozhovor Servírka+RF+DJ. Což tedy rozhodně není nejlepší česká báseň...
Mojí nejlepší je tato:

V zahradě zdivočelé
Obklopené starým lesem
Měl jsem strach
Že vyruší mne hlídač

A opravdu
Na prahu
Dřevěného domku s probořenou střechou
Ležely jeho kosti
(autor Pavel Kotrla)

Ta mně přijde dokonalá. Rytmus, úspornost, myšlenka.
Pepina na WC mě pobavila. Poskytla odlehčení.
Pár básní jsem přečetla se zájmem.
A dost mě jich nezaujalo. Někdy jsem měla pocit, že jsou to takové objemné slovní výlevy, které bych poezií snad ani nenazvala.
Ale chápu, že každý si najde to svoje, s čím jeho duše zarezonuje.
Autorům přeji, aby jednou narazili na zlatou básnickou žílu, zaslouží si to.

Dadulina
17.02.2020 5 z 5

Skvělý výběr, který si na nic nehraje. Nabízí průřez tvorbou autorů, kteří si to zaslouží (alespoň podle editorů). Doporučuji pro orientaci v našem českém rybníčku poezie.