Nejlepší americké detektivní povídky 3

Nejlepší americké detektivní povídky 3 https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36669/bmid_nejlepsi-americke-detektivni-povidk-saO-36669.jpg 3 27 4

Jeffery Deaver vybral dvacet nejlepších amerických povídek detektivního žánru jak od autorů skutečně velmi slavných – Joyce Carol Oatesová, Michael Connelly, Alafair Burkeová, či James Lee Burke –, tak méně známých a do češtiny zatím nepřekládaných, ovšem o nic hůře čtivých – David Corbett, Chuck Hogan, Nic Pizzolatto, Vu Tran a další. Setkáme se s klasickými povídkami obvyklé struktury, ale i s nejrůznějšími originálními gramatickými či syntaktickými formami, a stejně tak s různorodou tematikou – počínaje typickými „policajtskými“ povídkami, přes zajímavá pojetí popisů vyšetřovacího procesu, až po klasicky pojaté příběhy o „sexy ženské a chlápkovi, který se do ní zblázní“. Nechybějí ani povídky, které se vůbec neodehrávají ve Spojených státech, což přispívá k příjemnému zpestření tohoto souboru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Best American Mystery Stories 2009 , 2009


více info...

Přidat komentář

Dédečko75
07.05.2023 4 z 5

Malinko slabší, ale i tak super čtení

Luigi1
04.01.2023 2 z 5

Kromě toho,že povídky moc nemiluju souhlasím s Evik30


kap66
01.01.2022 4 z 5

Velmi dobrá sbírka 20 povídek, ne zcela detektivních ve smyslu „stane se zločin a probíhá jeho vyšetřování“, což jsem vlastně přijala s povděkem. Pořídila jsem si ji kvůli Alici Munro, ale nakonec jsem žádnou povídku nehodnotila hůř než třemi hvězdami a pětihvězdičkových jsem našla dokonce sedm (Munro mezi nimi).
Moji favorité (děj jen naznačím, byla by škoda prozrazovat):
Volné radikály (Alice Munro): setkání ženy, nedávno ovdovělé, s cizím mužem; napínavé nejistotou, na kterou stranu se to zvrhne, výborná pointa.
Drahý manželi (Joyce Carol Oates): dopis ženy z konzervativní, křesťansky silně založené rodiny; skvěle vyjádřené pocity studu a viny.
Federálové (Kristin Kathryn Rusch): historická fikce: brzy po JFK je zavražděna další významná postava, člověk schopný ovlivnit chod USA; napínavá a vtipná povídka z nejvyšší politiky.
Smrtící nadhoz (Ron Carlson): jedna z delších, sociálně laděných, z prostředí baseballu; překvapivé zvraty, nezvykle provedený zločin.
Den otců (Michael Connelly): Harry Bosch vyšetřuje podezřelé úmrtí dítěte; až se mi zastesklo po jeho knížkách, policajtských v dobrém slova smyslu, plyne přesně tak, jak má.
Všechny povídky měly bez ohledu na délku spád a všechny mě zaujaly tématem. Na to, že to není žádný prestižní výbor, jen jeden z mnoha, není vůbec špatný. Milé překvapení.

Evik30
21.06.2013 2 z 5

Tato kniha mě příliš nezaujala. I když mám povídkové knihy ráda tuto bych příště vynechala. I když knihy Deavera čtu, ale povídky které vybral do této knihy mě nijak zvlášť neoslovily. byly pro mě takové příliš obyčejné.
No ale třeba bude mít někdo jiný názor než já.