Nejkrásnější svět

Nejkrásnější svět https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259166/bmid_nejkrasnejsi-svet-l0R-259166.jpg 3 22 2

Příběh Lenky Bilanské, nejmladší dcery tyranského mlynáře, která se osamostatní, odejde do Prahy, vstoupí do socialistické strany a začne řečnit po schůzích. Po vzniku Československa sympatizuje s komunisty a bojuje za nejkrásnější svět bez kapitalismu.

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Orbis
více info...

Přidat komentář

maryzka
24.12.2023 2 z 5

Vzhledem k tomu, že jsme se o této spisovatelce učili na škole tak mě tenkrát moc nebrala. Její rodné město jsem vždy poznala když jsem projížděla vlakem a byl u nádraží kulturní dům s její podobou a jménem, který dnes byl zbourán ( předpoklad).Co o této knize říct- Despotický rodič, matka poddajná, dcery, které mají dost doma živobytí a tak se snaží vymanit z domova, dvěma se to podaří a třetí byť s podlomeným zdravím se dává do služeb proletariátu spolu s mužem, který vyrostl taky v jiných poměrech.

Kabátice
10.04.2014 3 z 5

Hlavní hrdinkou je Lenka, jedna ze tří dcer despotického mlynáře. Zatímco starší sestry unikají z dosahu otce výhodným sňatkem, Lenka utíká z domova právě ve chvíli kdy vzniká válka. Celý život toužila po něčem víc a nachází své štěstí v pomoci jiným - stává se hlasem lidu. Kniha byla zajímavá a místy psychicky náročná. Pro mne byl nejtěžší začátek, kdy Lenka dospívá a otec tyran potlačuje veškerá její dětská přání a touhy.