Nejkrásnější sbírka: Krajiny České a Slovenské republiky

Nejkrásnější sbírka: Krajiny České a Slovenské republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512672/bmid_nejkrasnejsi-sbirka-krajiny-ceske-a-XYt-512672.jpg 5 28 7

Přírodovědec, poutník a vypravěč Miloslav Nevrlý, autor Knihy o Jizerských horách a Karpatských her v Nejkrásnější sbírce ukazuje, že milovník a znalec přírody nemusí sbírat jen motýly napíchané špendlíky do krabice, třídit kameny do škatulek nebo lisovat květiny do herbáře. Mnohem cennější je mu sbírka zážitků, dojmů a vzpomínek z nejkrásnějších míst dnešní České a Slovenské republiky, která jsou národními parky nebo chráněnými krajinnými oblastmi. Kniha vznikla jako poděkování za možnost toulat se kouzelnými krajinami Československa v dobách, kdy jsme o výpravách do jiných zemí mohli jen snít. Její už čtvrté vydání připomíná, že si lze podobnou “sbírku” vytvořit i v dnešním přetechnizovaném světě. Vychází v 90. roce autorovy pozemské pouti.... celý text

Přidat komentář

wone
02.01.2024 4 z 5

Sebrané vzpomínky autora, které v minulosti vyšly již několikrát. Sbírka s příjemně krátkými kapitolami, které čtenáře provedou krásnými místy České Rebubliky a Slovenska. Oběma zemím se autor věnuje přibližně stejným rozsahem.

OBSAH:
Obsah skrývá nejen krásu míst samotných, ale především pohled do dob minulých. Často jde o smutnou konforntaci globálního tlaku se snahou chránit přírodu v co největší míře. V knize lze najíst náměty pro návštěvy míst, ekologická témata a unikáty naší přírody.

ZPRACOVÁNÍ:
Čtivost obohacují autorovy osobní zkušenosti a svědectví ve srozumitelné formě. Velmi pozitivně na mě působil autorův optimismus vycházející z dokonalosti přírody. Vše má svůj smysl i cíl. Za negativum považuji absenci obrazových příloh, které by knihu výborně doplnily.

Scarefish
08.06.2023 5 z 5

Krásné počtení z pera mistra slova a milovníka přírody. Člověk nabyde dojmu, že žije v nejzajímavější a nejpestřejší zemi na světě co se týče přírodních krás. Je tedy třeba zahrnout i Slovensko, zemi v mnohém výjimečnou. Přiznám se, že panu Nevrlému i docela závidím to, že poznal svět přírody ještě relativně nedotčený a vše si v něm poctivě odžil a okusil. Informace čerpal z knih a od zkušených či znalých osob. K dispozici měl jen mapy a atlasy. Jeho zážitky a splynutí s přírodou jsou v mnohém výjimečné.


Blíženec
18.11.2022

Pan spisovatel nás provedl nádhernou přírodou v celém Československu. Moc pěkně popsané, to mnohdy dobrodružné putování. Myslím si, že každý z nás má ten svůj oblíbený kousek v té naší malé, ale pestré zemi. Ať už tam kde se narodil a vyrůstal. Nebo jinde, kde na nás dýchlo kouzlo. Je hezké objevovat a vracet se. Není potřeba jezdit světa kraj, krásno máme doma.

Mánička178
05.03.2022 5 z 5

Čtení této knihy mě opravdu moc moc obohatilo. Po několika cestách po světě jakoby přeskočila niterná výhybka a něco mi říkalo, ať zůstanu doma, vždyť tady tolik koutů člověk nezná... Ale i tak jsem při čtení neunikla myšlence, že stejně jsem měla klapky na očích. Z řádků jakoby čtenář cítil tu autorovu lásku k přírodě, upřímnost, pokoru, čistotu - mocně mě to nabilo a snad i dovedlo k myšlence na to žít líp. Moc děkuju!

Horal123
21.12.2021 5 z 5

Je fascinující, kolik krásných a přírodně rozmanitých míst naše malá země a Slovensko nabízí. V této jsou knize ta nejcenější místa zajímavě popsána.
Pana Nevrlého uznávám jako vynikajícího přírodovědce, velkého milovníka přírody a skvělého spisovatele. Je to nadšený ochránce přírody ze staré školy, kterému jde ještě především o ochranu přírody samotné, narozdíl od dnešních nevládních zelených organizací, které ochranu přírody často využívají k dosažení politických cílů.

pajaroh
24.09.2021 5 z 5

Kniha má přesný a vystihující název. Nebudu znovu pět ódy na M. Nevrlého, snad jen podotknu, jak bohatý je tento člověk - zážitky, prožitky, zkušenostmi. A je to spisovatel, který mě v současné době nejvíce učí a inspiruje.
Vždy mi bylo líto, že naše zemička nemá oceán, nekonečné lesy či velehory. A vidím, že jsem hodně krásného opomíjela.

"Že vědoucí niterné poznání vlastní země je mnohem cennější a blaživější než plané a plytké pasivní potácení se světem po opačné straně zeměkoule s cestovními společnostmi."

"Samota v horách je krásná, ti, kdo ji nemilují, nemilují ani svobodu."

plutoking
28.09.2020 5 z 5

Nevrlý je klasik, dnes by člověk, takového hledal.