Nejkrásnější řecké báje a pověsti

Nejkrásnější řecké báje a pověsti https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239554/bmid_nejkrasnejsi-recke-baje-a-povesti-239554.jpg 4 29 9

Řecké báje a pověsti jsou základem evropské kultury a vzdělanosti. Představují svět, který chápal sám sebe prostřednictvím bohů a jejich činů.V dávných dobách se staly nedílnou součástí každodenního života lidí bez rozdílu jejich společenského postavení. Každý si v nich našel příběh, který zobrazil i jeho osudy. Vstupte do světa olympských bohů, jimž vládne záletný Zeus a jeho žárlivá manželka Héra, sledujte životní pouť nejslavnějšího řecké hrdiny Hérakla, spolu s Théseem se vydejte do Mínotaurova labyrintu a s Perseem pro hlavu Medúsy. Vypravte se s Argonauty pro zlaté rouno a s Agamemnónem a Achilleem dobývat Tróju. Provázejte Odyssea při jeho dvacet let trvajícím bloudění i nešťastného Oidipa snažícího se zabránit splnění věštby... Neexistuje jediný a jednotný výklad řeckých bájí. Podobně jako autoři řečtí, i ti dnešní vyzdvihují tu nebo onu stránku těchto myšlenkově bohatých příběhů a vnášejí do nich svou invenci. Ať už v té či oné verzi by však řecké báje jako jeden ze základních pilířů evropské civilizace měly být současnému čtenáři známé.... celý text

Přidat komentář

Fanfanka
22.03.2023 4 z 5

Tie mýty mi prídu osekané i keď stále vo svojom obsahu krásne.

Medasek
18.03.2021 4 z 5

Antickou mytologii miluju, ale tady mi něco prostě chybělo.


Šarming
04.02.2020 5 z 5

Jsou moc fajn, teda až na pár gramatických chyb v textu. Určitě si musím přečíst i něco hlubšího a těším, až mě pohltí antické mytologické postavy více a začnu je více začleňovat do svých kreseb. Vždy mě pohlcoval budhismus!... ale antika je pozadí dodnes doprovázející intelektuální Evropu nejen ve společenskovědních a politologických metaforách... proto je dobré se vyznat. Nejvíce jsem si tak oblíbila Palas Atenu, Parida, kentaury a kdo mi fakt vadí je semeník a ploditel Zeus, i když metafora, jak oplodnil ženu v podobě labutě, bude stát jednou i v mých tattoo sketches za to ???????????? a ještě můj oblíbený úryvek:
"Lidé a bohové! Všichni žijí zdánlivě ve stejném světě, ale přece svět bohů není světem lidí. Někdy se člověku zdá, že oba světy od sebe leží tak daleko, že smrtelník takovouto vzdálenost nemůže překonat za dobu jednoho lidského života. Jindy se mu zdá, že svět bohů je mu tak blízký, že stačí natáhnout ruku, aby se do něj dostal. To všechno jsou iluze. Pomni spíše člověče: vzdálený je lidem Olymp, blízké je však Hádovo království!" (str. 100)

RemiBlack
02.02.2020 4 z 5

2019/45
Řecká mytologie, to já můžu. Miluju ty příběhy, různé detaily a atmosféru kterou vytváří. Nicméně mýty my přece známe, jde nám spíš o to, jak jsou v příběhu zabalené a to je taky to, co musím hodnotit. (a za co strhávám hvězdičku)
Samotné zpracování příběhů je fajn (i když mě už pak hodně vadily ty začátky kapitol - vždycky úvodní odstavec o ničem). Ale. Ty. Chyby. Neprošla ta kniha korekturou nebo jak?
Zakončeme to něčím pozitivním. Ilustrace jsou úžasné, skvělé a výborné. A na můj vkus (i přes tu úpravu) je to hezčí, než klasické Řecké báje a pověsti pana Petišky. Doporučuji.

Messilina
10.10.2017

Můj oblíbený žánr. Pověst vypovídá o národě mnohem více, než si někdy uvědomujeme. Řecká báje, to je věrné přátelství Oresta a Pylada, Odysseovo putování, válka o Helenu, olympští bohové aj. To zde, v této knize, rozhodně najdete.

Mi-šu-le
20.02.2015 5 z 5

Mně se kniha líbí. Hezky se čte.

kayu
15.05.2014 5 z 5

Moc se mi líbí, že jsou ty nejdůležitější příběhy v jedné knize. Ilustrace tomu dodávají ještě lepší atmosféru.

Kreatorka
06.06.2013 5 z 5

Krásné báje a pověsti jak Řecka tak Říma a všechny sepsáne v jedné knize :--)) Doporučuji si přečíst všem :-)

Seraphin
01.05.2013 3 z 5

Myslím, že zkrácená verze stačí. Od Eduarda Petišky jsem řecké báje a pověsti nečetla a stejně vím o čem jsou. Pokud si je chcete opravdu zapamatovat, kupte si knihu, která je doplněná krásnými klasicistními portréty vyobrazující řecké hrdiny a bohy.