Nejkrásnější pohřeb Jana Huga

Nejkrásnější pohřeb Jana Huga https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451151/bmid_nejkrasnejsi-pohreb-jana-huga-zyJ-451151.jpg 4 19 9

Dandymu, flanérovi a estétovi Janu Hugovi hvězdy nepřály, když ho osud mylně vyvrhnul v české vesnici, která si zakládá na pracovitosti a tradicích spíše konzumních a materiálních. Duševně tedy musí růst svépomocí a místním i rodině navzdory. Jednoho dne zaslechne kouzeln?ý zpěv a rázem je mu jasné, že jeho život už nebude stejný. Mimo pěstění ducha má jeho život nyní nový cíl: darovat své srdce nádherné Zpěvance.... celý text

Přidat komentář

PetrazÚstí
20.09.2023 5 z 5

Milé a vtipné. Nečekala jsme to, protože u Vyšehradu většinou vycházejí takové dosti dramatické knihy, tahle se ale četla velmi lehce. Bylo tam plno nadsázky a míst pro zasmání.

sgjoli
19.02.2023

Do knihy jsem se pouštěla se zvědavostí, ale nakonec ji bohužel odložila jako nedočtenou. Nemyslím si, že by kniha byla špatná, akorát já asi nakonec nejsem úplně cílový čtenář.
Musím říct, že autor píše s lehkostí a nadhledem, z toho, co jsem z příběhu přečetla, jsem cítila určitý smysl pro nadsázku a ironii. Vlastně mi to přišlo, že autor se ten příběh záměrně snaží hnát ad absurdum, což asi tedy má být zdrojem těch třaskavých eskapád a určitého jemného humoru, které to vyvolává.
Mně asi nakonec úplně nesedělo číst si o hlavním hrdinovi, který je do sebe tak moc zahleděný, že si nevidí na špičku nosu, který nosí nahoru. Vím, že to byl autorův záměr, vůbec to nechci nijak hanit. Ono se zdá, že se kolem celé téhle premisy točí celá kniha. A určitě na tom není nic špatně, autor se tím patrně snaží zrcadlit některé typy lidí, které kolem sebe můžeme potkávat i ve skutečnosti. Jen asi já úplně nejsem typ čtenáře, který by si o tomhle chtěl číst.
Určitě tak neberte můj komentář jako něco negativního. To, že já jsem se s obsahem poněkud minula, nedělá z knihy něco špatného. Pokud je tohle něco, co vás baví či zajímá, je pravděpodobné, že vám to bude sedět víc než mně.
Za mne tedy bohužel nedočteno, nehodnoceno hvězdami.


jaroiva
19.10.2022

První kniha z edice Tvář, která mi nic neříká, snažila jsem se, zbývá mi tak třetina, ale nevnímám, nedočítám.

amaenium
17.09.2021 5 z 5

Edice Tvář je jedna z těch edic, které chci mít přečtené celé, tudíž jako další na seznamu byla tato kniha.
A musím říct, že to byla parádní jízda! Sice se hned ze začátku, ne-li z názvu, dozvíte, jak to asi s hlavním hrdinou dopadne (což je také velmi neobvyklé!), nicméně o to víc vás kniha drží v napětí, kdy a jak se to stane! Už je to tato chvíle? Ne? Je to ta další? Člověk si řekne, že je to předem prozrazené, ale právě naopak!
Co se týče elegánství hlavního hrdiny, byl tak zahleděný do sebe a tím pádem tak otravný, až se z toho stala vlastně skvěle napsaná postava, ke které jste sice věděli, že nemá cenu se moc upínat, nicméně i tak měl v sobě určitou jiskru, kvůli které jste se o něj i báli.
po dlouhé době to bylo opravdu dobrodružství, který jsem si užila. Ze všech knih z edice Tvář se mi líbila asi nejvíce, díky tomu jak byla jiná a originální.
A krásné ilustrace od Ilony Polanski!

evilunicorn
09.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Tohle je tak podivná (a podivínská) kniha, ze asi nesedne každému. Bavil jsem se, byť mám dojem, že po příchodu hrdiny do Bíliny příběhu tak trochu dochází dech.Marně přemýšlím, ke které knize bych toto dílko přirovnal, ale nic mě nenapadá.Takže navíc přidávám body za originalitu.

Ninushka
21.02.2021 5 z 5

Skvělá kniha, bavila jsem se.

Zrzavá_Tereza
14.02.2021 5 z 5

"Nehodlal jsem se zaprodat, ačkoliv považuji dort za nejestetičtější z jídel."
Nejen tímto výrokem, se kterým se naprosto ztotožňuji, si mě hlavní hrdina Jan Hugo získal.
Tahle knížka je pro mě velkým překvapením, stále jí mám plnou hlavu a ani nevím, co vyzdvihnout dřív.
Ať už jsou to Janovy výroky - ,,Vždyť i já nahý vypadám jako divný systém potrubí s kohoutkem." nebo názvy kapitol - ,,Pokud způsobíte velké neštěstí, které nelze snadno napravit, tančete!", a v neposlední řadě nářečí Hlučínských obyvatel. A všechno tohle dohromady tvoří jeden půvabný příběh plný karambolů o cestě za láskou, která je tak trochu trnitá, jako to bývá i v našich životech.

Sorrow
11.01.2021 3 z 5

Už název knihy napoví, jak to s dandym Janem Hugem asi dopadne a skutečně, jeho pohřbu se zúčastníme hned v prologu. K události ale vedla celkem zajímavá a nevšední cesta, na kterou se s protagonistou vydáváme. Autor postavil celou zápletku na jednoduché, a přitom geniální myšlence – co kdyby všechna ta naše úsloví a nářečí platila beze zbytku? A tak se v průběhu čtení dozvídáme, jak to dopadne, když někdo někoho vytahá za ucho, když se někdo nacpe k prasknutí, nebo když někdo někomu daruje své srdce. Tahle svěží groteska má určitě potenciál rozčeřit vody jinak poměrně vážné současné české literatury, zajímat by mohla příznivce Saturnina či cimrmanovských příběhů. Najdeme v ní originální humor, bláznivý roadtrip i romantickou zápletku. O grafickou podobu knihy se navíc postarala Ilona Polanski, takže se rovněž jedná o dílko kvalit estetických. Netvrdím tady, že by mi Nejkrásnější pohřeb Jana Huga zůstal v hlavě dlouho ač je příběhově i stylisticky nápaditý, můžu ho ale s klidným srdcem doporučit všem, kdo hledají oddychovější četbu, která ale v žádném případě nezavání nějakou laciností nebo prvoplánovým humorem.

zupri
05.12.2020 2 z 5

Nedokázala jsem se začíst.

Štítky knihy

humor česká literatura venkov ironie humoristické romány život na vesnici

Autorovy další knížky

Lukáš Csicsely
česká, 1989
2020  82%Nejkrásnější pohřeb Jana Huga
2021  81%Jágr, legenda
2020  80%Metamorfórky
2016  67%Svátek
2017  82%Předvečer svatého Mikuláše

Kniha Nejkrásnější pohřeb Jana Huga je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce55x
Chystám se číst42x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x