Nejčistší rasa: Jak Severokorejci vidí sami sebe a proč je důležité to vědět

Nejčistší rasa: Jak Severokorejci vidí sami sebe a proč je důležité to vědět https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161434/bmid_nejcistsi-rasa-161434.jpg 4 29 10

V České republice vychází fundovaná publikace o Severní Koreji od známého amerického autora a odborníka na tuto oblast B.R. Myerse. Autor žije již několik let v jihokorejském Pusanu, kde taky přednáší na univerzitě. Brilantně napsaný text přináší nový pohled na režim v Severní Koreji a odhaluje skutečné příčiny, proč Severokorejci jednají tak, jak jednají. Autor jako představitel západního civilizačního okruhu a myšlení geniálním způsobem dešifruje způsob myšlení, příčiny jednání, hodnotový řebříček a cíle Severokorejských vládních špiček. Tento jedinečný přístup přináší mnohá odhalení a čtenáři tak umožnuje hlubší pochopení situace na Korejském poloostrovu. Součástí textu je 16 stránek barevných obrázků. Kniha obsahuje taky unikátní přílohu - „Soupis primárních a sekundárních knižních publikací týkajících se KLDR dostupných v českém jazyce“ od Jaroslava Olši jr., českého velvyslance v Soulu. Pokud jde o Severní Koreu, ty nejdůležitější otázky se nekladou příliš často: Čemu Severokorejci věří? Jak vidí sami sebe a svět okolo? Ano, víme, že v zemi se uplatňuje kult osobnosti, ale to nám samo o sobě mnoho neříká. Kult osobnosti funguje i na Kubě, a přesto Castrův režim zastává ideologii, která se od té pchjongjangské velmi liší. Co je základem tak silně přehnané úcty k severokorejskému vůdci? Jaké je jeho poslání a údajný úděl jeho národa jako celku? Pochopit Korejskou lidově demokratickou republiku (KLDR), máme-li použít její formální název, je možné jedině za pomoci informací tohoto druhu. V této knize chci tedy vysvětlit vládnoucí severokorejskou ideologii či světonázor – tato slova používám zaměnitelně – a ukázat, jak vzdálená je komunismu, konfuciánství a také na obdiv stavěnému učení čučche.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Ideál
Originální název:

The Cleanest Race: How North Koreans See Themselves and Why It Matters , 2010


více info...

Přidat komentář

Crozz
30.06.2023 3 z 5

Zajímavá kniha, sonda do života v Severní Koreji.

LordByron
14.03.2023 4 z 5

Dobrá knižka. Christopherovi Hitchensovi sa velmi lubila.
Na druhú stranu rasizmus nevysvetľuje úplne všetko zo severokórejského režimu - napr by iba rasizmus nepotreboval direktívnu ekonomiku.
Ale zaújmavé je aj v čom všetkom je ten ich rasizmus špecifický.


Ivan53
17.01.2023 5 z 5

Táto kniha ma skutočne milo prekvapila. Číta sa ľahko, a každá strana je zaujímavými údajmi priam nabitá. Židia, Američania, Japonci, černosi a iní v písanej, filmovej a maľovanej propagande, znaky najčistejšej rasy... Ako je v tejto krajine vnímaný komunizmus a armáda, čo pre Severokórejčana znamená matka, čo otec, a čo vodca. Kniha vychádza nie z výpovedí utečencov či z odbornej západnej spisby, lež z prameňov a spisby severokórejskeho pôvodu. Naozaj dokonalá kniha, a to aj v prípade, že sa o Severnú Kóreu ako takú prednostne nezaujímate. Vrelo odporúčam.

ZuzaP
12.05.2020

Asi nejzajímavější knížka o Severní Koreji, co jsem kdy četla. A pokud budeme všemu věřit, tak i nejpřínosnější. Myers totiž analyzuje jak severokorejci vidí sebe i svět, jak vzdáleny jsou jejich postoje od myšlenek komunismu či konfucianismu (ke kterým jsou ale často řazeni) atd. Na začátku knihy autor uvádí i stručnou historii Severní Koreje, včetně nedostatků či změn ve verzi historie oficiálně předkládané v Koreji.
Trochu otravné jsou občasné poznámky o tom, co ostatní autoři uvádí špatně, zatímco tady je to konečně správně, ale pokud je tomu skutečně tak (čemuž by napovídalo autorovo vzdělání a několikastránkový seznam použitých zdrojů), pak chápu autorovo nutkání to zmiňovat.

Pokud se aspoň trochu zajímáte o Severní Koreu, přečtěte si to.

karolina1733
19.08.2018 4 z 5

Nebudu lhát, tohle mě moc nebavilo. Napsaný to je dobře, to ano, jelikož se to díky svýmu pojmutí liší od ostatních knížek. Četlo se to rychle a lehce, ale mě to tak nějak ve výsledku bohužel nebavilo. Zkusím to přečíst ještě jednou a třeba změním názor :)

InaPražáková
05.06.2017 5 z 5

Čtivě, i pro laika pochopitelně napsaná publikace stručně a srozumitelně popisuje ideologii Severní Koreje. Autor přečetl pravděpodobně všechny dostupné severokorejské propagandistické texty a díky tomu napsal knihu, která je pravděpodobně velmi blízká korejskému chápání, ač (nebo právě proto) se od obvyklých výkladu severokorejských akcí liší. Velmi doporučuji studentům souvisejících oborů i každému, kdo se zajímá o zahraniční politiku.

vandalka
21.04.2017 5 z 5

Jenom letos je to pátá kniha o Severní Koreji, kterou čtu, ale začala jsem už loni. Nejčistší rasa je jako žádná jiná ;) Ne, skutečně, výsledky svého bádání, které nám Myers předkládá, popisují KLDR z úplně jiného úhlu pohledu, než jsem zvyklí. Myers se pokouší nahlédnout Severkorejcům do hlavy prostřednictvím analýzy jejich mýtů: podrobně rozebírá témata jako rodičovský vůdce, morální čistota korejské rasy a nenávist k Američanům a přidruženým cizincům. Je to nesmírně fascinující čtení, to jsou právě ty věci, o kterých jsem se nikde jinde nedočetla a které mě nutí se Severní Koreou vůbec zabývat. Nedokážu posoudit, do jaké míry je Myersova analýza správná, podkládá ji nicméně nepřeberným množstvím citací z Textu, literatury, filmu, rozhlasu a dalších forem propagandy. Coby dcera Východního bloku, zvyklá ve škole poslušně deklamovat požadované fráze a pak si na záchodě se spolužáky vyměňovat protirežimní vtipy, mám problém si představit, že by Severokorejci cokoliv z všudypřítomné propagandy mohli brát vážně. Autor mě ale vyvedl z omylu, KLDR je skutečně jako žádná jiná a řada jejích specifik je pro nás obtížně představitelná. Pokud se o ni jakýmkoli způsobem zajímáte, je Myersova kniha must-read.

Knihu doplňuje zvláštní příloha Jaroslava Olši jr. s bezprecedentním seznamem literatury o Severní Koreji v češtině a ukázkami z dobových publikací v češtině, rejstřík a obsáhlý poznámkový aparát. Vytkla bych jen formát a vazbu - když už paperback (ač bych uvítala pevnou vazbu), tak v menším formátu, když knihu taháte s sebou, okamžitě ji to poznamená.

Y2T
10.04.2017 5 z 5

Kniha je výborně čtivá, a zároveň celkem kvalitně vědecky zpracovaná. Autor celek dobře vystihuje a vysvětluje podobnost severní koreje s japonskem před koncem WWII. Jisté prvky dobře identifikuje i z nacistického německa a fašistické Itálie, jakož i Číny a zemí východního bloku.

Velmi se mi líbí komparace KLDR s Jižní koreou a Japonskem, která je na slušné úrovni, a autor je nezvykle otevřený. Snad jen škoda, že nezmínil i některé další země východní a jihovýchodní Asie, protože mnohé mázory se po WWII objevovaly i v řadě dalších zemí, které spadaly do Velké východoasijské sféry spoječného rozkvětu (大東亜共栄圏), nebo byli cílem exportu jejich ideí (od Mandžuska po Indii). Ale chápu, že délka knihy by tím neúměrně narostla a je velmi náročné zpracovat takové množství dat.

Snad jen mu zcela unikla výrazná podobnost KLDR s různými sektami (např. Óm shinrikjo), které mají dost podobný modus operandi.

Na závěr bych jen upozornil, že kniha se zabývá čistě jen ideologií, jak vidí propaganda stát sama, a její obsah co se týče nacionalismu je sice celostátně platný, ale v mnohém je KLDR od konce zahraničích subvencí a hladomoru v 90. letech někde jinde a svět, který propaganda maluje může působit reálně v Pchjong Jangu, ale ne v severních provinciích. Pokud by tohle měla být Vaše první kniha o KLDR, doporučuji doplnit četbou vzpomínek nějakého uprchlíka. Např. "Abych přežila".

A také je docela zajimavé si to srovnat s jihokorejským výkladem dějin. V češtině je dostupná např. kniha "Jak obchodovat s Korejci". Mayers sice silnou podobnost naznačuje, nicméně konkrétních příkladů uvádí celkem málo. Ona je překvapivě velká.

Tahle kniha by měla být povinnou četbou pro západní naivní politiky snažící se dohodnout s vůdcem KLDR, aby si uvědomili, jak jsou jejich snahy o dohodu s KLDR vykládány v severní Koreji a jaké jsou reálné možnosti nějaké dohody a jejího dodržování.

LucieT.
13.04.2016 4 z 5

Konečně taky jiný, pro mě zajímavý pohled na KLDR. Většina podobných knih spíše analyzuje politický systém nebo popisuje příběhy uprchlíků... tato kniha je jiná, zkoumá Severokorejce jako společnost, jak se liší, jak pohlíží sami na sebe a na ostatní národy, rozebírá severokorejskou propagandu a kult osobnosti "Kimů". Zajímavá sonda do myšlení a vnímání severokorejského národa.

ajaworld
16.02.2014 3 z 5

Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě zajímám o KLDR, tak jsem tuhle knihu nemohla vynechat. Pravda je, že to není úplně jednoduché počtení, myslím tím ve smyslu konstrukce myšlenek a úvah. Člověk, který tuhle knihu vezme do ruky,by už o S.Koreji asi měl něco vědět, aby si dosadil souvislosti. Navíc některé věty jsou příliš dlouhé, trochu zvláštně konstruované a místy jsem se musela hodně zamýšlet, co tím chtěl "básník" říci. Ale to je možná moje chyba. V každém případě jsem si v knize to svoje našla a opět mě obohatila o další pohled. Pro toho, kdo se o problematiku zajímá lze doporučit.

Štítky knihy

Severní Korea propaganda ideologie národní identita

Autorovy knížky

Brian Reynolds Myers
americká, 1963
2013  82%Nejčistší rasa: Jak Severokorejci vidí sami sebe a proč je důležité to vědět

Kniha Nejčistší rasa: Jak Severokorejci vidí sami sebe a proč je důležité to vědět je v

Právě čtených1x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst37x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x