Nedovol mi odejít

Nedovol mi odejít https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187812/bmid_nedovol-mi-odejit-EVI-187812.jpg 5 36 9

Román australské pokrokové spisovatelky světového rozhledu, která delší dobu žila i u nás, o něžné a věrné lásce dívky Jany a mladého muže Barta, která končí tragicky...

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Say no to death , 1951


více info...

Přidat komentář

Mahuleno
14.02.2020 4 z 5

Bart Templeton, příslušník australské okupační armády po válce nasazené v Japonsku, se při návratu domů setkává se svou někdejší láskou.
Bart, který se zpočátku jeví jako trochu lehkomyslný a cynický, se zásadně mění při zjištění, že jeho dívka Jana je velmi vážně nemocná. Stává se z něj zodpovědný muž, který obětuje vše pro uzdravení Jany. Autorka ukazuje, jak se vztah Barta a Jany upevňuje a prohlubuje právě společným zápasem o Janino uzdravení. Příběh částečně připomíná Remarqueovy Tři kamarády.
Kniha Dymphny Cusackové může být chápána jako kritika současného společenského systému, ve kterém se poskytování zdravotní péče odvíjí od movitosti pacienta.

Radka2564
01.02.2020

Knihu Nedaj ma smrti, jsem četla vlastně náhodou. Vzala jsem ji do ruky ve chvíli kdy jsem se dozvěděla, že moje maminka trpí rakavonou. Kniha mim pomáhala přijmout její nemoc právě tím jak byla psána.
Nic nepřibarvovala a nesnažila se vzbuzovat marné naděje


JurijMilkovic
08.01.2020 5 z 5

Hvězdy jsou poctivé, smutný příběh dobře napsaný. Čtenáře udržuje v tempu a nenechá moc odpočinout. Autor se u mě stáva zárukou kvality. Knihu všem doporučuji.

Mitsouko
23.04.2017 4 z 5

Smutný príbeh o láske a umieraní. Vojak Bart sa vracia domov do Austrálie z Japonska. Čaká ho láska Jana. Nič si nesľubovali, ale ich cesty sa znova stretnú. Znova sa do seba zamilujú, ale ich radosť im prekazí Janina choroba. Obaja sa musia naučiť žiť s poznaním blížiacej sa smrti........ Veľmi smutné a dojemné. Jana bojuje až do poslednej chvíle, verí a sníva o tom, ako sa vyzdravie a Bart pri nej stojí až do samého konca.

LucieD81
02.08.2016 3 z 5

Velmi dojemná kniha, která stojí za přečtení. Strašně smutná kniha i životě, lásce a umírání, i když jsem ji četla před spousty let, stále si na ni pamatuji. Určitě stojí za přečtení.

Maulaví
09.05.2016 5 z 5

Chcete uronit slzičku? Tak si tohle přečtěte. Tím příběh nijak nebagatelizuji, naopak, oceňuji nejen jeho sílu, ale hlavně z něho neztéká snaha ždímat čtenářovy emoce.

vikaa
04.11.2014 5 z 5

Knížku jsem četla poprvé někdy před dvaceti lety a hodně mě zaujala. Když se mi teď dostala do ruky, měla jsem strach, že se mi už třeba líbit nebude. Ale knížka je opravdu moc dobře napsaná, líčení boje hlavní hrdinky Jany s tuberkulózou mi připomnělo moji oblíbenou Betty McDonaldovou. A i když jde o román a ne skutečný příběh, stojí knížka rozhodně za přečtení. Podle mě poctivé čtyři a půl hvězdy.

IsobelleFarbs
21.09.2014 5 z 5

Naprosto skvělá knížka, která je strašně smutná. Moc se mi líbí!

em54
23.10.2012 5 z 5

Našel jsem tuhle knížku v "hrabátku" v naší knihovně, kam lidé odkládají a zase si berou knížky...
Nevím, jak se to stalo, ale začetl jsem se tak, že tomuto konání zase po létech dávám přednost před mnoha ostatními činnostmi.
Dávám si to jako drogu před usnutím. Kéž bych měl zase tolik času, abych mohl víc číst!!!
Tohle milé překvapení mi udělalo radost.
Takže doporučuju - je to smutné čtení, ale (myslím) dobře napsané. Doporučuji. Pravda je, že z toho trochu víc vystupuje, že autorka je "pokroková" - ale tady mi to vůbec nevadí. Ostatně - už i u nás se opět objevují lidé, kteří se dostávají do zoufalé situace kvůli nedostatku peněz... ale co to sem pletu: o tom ta knížka není... je o mladých lidech, kteří pod tlakem osudné nemoci bojují sami se sebou a dozrávají...
Jak jsem starej, tak mě tahle knížka dostala...

Štítky knihy

australská literatura pro dívky tuberkulóza dívčí romány

Autorovy další knížky

Dymphna Cusack
australská, 1902 - 1981
1961  91%Nedovol mi odejít
1982  84%Ohořelý strom
1971  76%Černý blesk
1978  80%Nedaj ma smrti

Kniha Nedovol mi odejít je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených6x
Knihotéce40x
Chystám se číst22x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x