Nedostatočný pocit vlastnej hodnoty

Nedostatočný pocit vlastnej hodnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397680/bmid_nedostatocny-pocit-vlastnej-hodnoty-gH7-397680.jpg 4 217 48

Odhaľte skryté programy svojej duše. Mohli by sme byť šťastní, lenže často nám staré modely myslenia podkopávajú pocit vlastnej hodnoty. Nie som dosť dobrý. Nezvládnem to. Som smoliar. Tieto skryté programy nám otravujú dušu a spôsobujú rozličné poruchy. Heinz- Peter Röhr pomáha čitateľom vypracovať nové programy, ktoré posilňujú pocit vlastnej hodnoty. Vďaka jeho radám si každý z nás môže odstrániť všetky prekážky z cesty za šťastím a spokojnosťou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

Wegweiser zum Glück – Die geheimen Programme der Seele entschlüsseln , 2011


více info...

Přidat komentář

kedlis
17.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Na to, abyste mohli přijít na psychoterapii s jasnou objednávkou je tato kniha ideální. Pokud jste někdo kdo je úplně na začátku hrabání se ve vlastní mysli, tak z knihy jistě něco pochytíte, nebo se jako u mě dostaví jistý "aha" moment.
Negativa: Autor dost věcí zjednodušuje a často se opakuje, rady ohledně vynechání cukru jako bílého jedu pro někoho trpící PPP jsou fakt gól.

sgjoli
15.10.2023

Poslouchala jsem jako audioknihu a musím bohužel přiznat, že jsem v půlce nakonec přestala a nedoposlouchala. A ani se už poslouchat dál nechystám, protože mi tato kniha obsahově prostě neseděla. A přitom podle anotace to vypadá na velmi zajímavou knihu, z níž by si člověk mohl leccos odnést. No, tak na mne to bohužel nefungovalo. Tedy aspoň to, co jsem zvládla vyposlechnout.
Zdálo se mi, že autor mluví strašně obecně a různými slovy stále opakuje totéž, což u mne mělo za výsledek to, že jsem ztrácela pozornost a chvílemi přestávala vnímat, co vlastně poslouchám - a to prostě není dobře. Asi nepotřebuji jednu informaci slyšet třikrát, čtyřikrát - popsanou akorát jinými obraty.
Taky jsem měla pocit, že to nikam nesměřuje - autor sice popisuje, co všechno se může v hlavě zamotat, že se člověk dostane do úzkých, ale pořád mi chybělo nějaké vyústění - něco, co by si člověk mohl z knihy vzít, aby se mu pocit sebehodnoty zlepšil. Pokud toto bylo obsahem druhé poloviny, kterou už jsem neslyšela, tak uznávám, že tím pádem autorovi asi teda křivdím. Nicméně bych pak v tom případě byla raději, kdyby se nějaké návody objevily už v první polovině knihy, aby to člověka (jako třeba mne) neodradilo od dalšího čtení. Takhle jsem měla totiž dojem, že autor mluví v obecných pojmech a nic z toho...
Vypadá to, že já asi nejsem cílová skupina. Knihu jsem nakonec tedy odložila a nehodnotím hvězdami.


Peace
17.08.2023 4 z 5

"Jestliže nejsem spokojen s tím, co mám dnes, nebudu spokojen ani s tím, co budu mít zítra."

Rozhodně zajímavá kniha, která má dost co říci. Jen mi přijde, že je postavena spíše na teoretickém základu, protože pouze vlastními silami ji člověk do praxe převede jen stěží. V tomto směru jsem čekala trošku víc.
Určitě ale mrknu i na nějaký další titul od autora, už jen ze zvědavosti.

MadlenkaM
11.06.2022 5 z 5

Kniha je opravdu báječná! Hodně mi pomohla. Sice mé problémy nevyřešila, ale alespoň jsem je konečně mohla pojmenovat. :-) Myslím, že nejlepší čas, kdy knihu přečíst, je v momentě, kdy člověk chodí na terapii. Můžete své poznatky rozebírat a hodně to člověku pomůže.

helcavo
02.05.2022 5 z 5

Moc výborná kniha a doporučila bych snad úplně každému do ní aspoň nahlédnout. Za mě opravdu zajímavá a nápomocná věc

Aknit
28.04.2022 5 z 5

Tuto knížku bych dávala povinně každému člověku s občanským průkazem.

JP
03.04.2022 4 z 5

Nejde ani tak o to, co vám tahle kniha přímo, prakticky, dá, jde o to ji slyšet. Damage done. Ale jsme tu, alespoň pro teď. Je zvláštní, jak nemusí jít jen o vlastní pocit nejistoty, hodnoty... ale jak se to u lidí někdy transformuje i do jiných podob, prakticky fundamentálně odlišných, narcisismu, manipulace (ta je těžce podceňovaná a doplácí na ní naivní lidé, a podle mě to, co se dělo vám, ať už je to jakákoliv negativní zkušenost, aplikujete určitým způsobem dále na ostatní, nejčastěji podvědomě). Z vlastní zkušenosti vím i to, že spousta zdravotních sester má komplikovaný vztah s matkou a odtud je přítomnost určité formy pomáhání ostatním, nebo i případné hledání partnera, jako jejich dalšího pacienta, náplasti. Za mě jsem si tuhle knihu docela užil, věnoval se jí, protože mě to v průběhu přimělo se zamyslet, nad mnohými ze vzorců, o kterých se v ní píše.

Výpisky a poznámky (spíše pro mě, tak 70:30, neočekávejte úplnou srozumitelnost):
- Typické lpění na vztahu je antiprogram (např. zneužívání sexu jako nástroje k dosažení cílů). Závislost na vztahu, jakmile bez druhé osoby, vede k silnějšímu zostření problémů.
- Spokojenost může přijít jedině v souladu sama se sebou - uhýbání před konflikty.
- Správným postojem ke kritice je vděčnost. Slabě vyvinutý pocit vlastní hodnoty = špatné snášení kritiky.
- Jenom ten, kdo alespoň poněkud akceptoval sám sebe a má se víceméně rád, je schopen integrovat lásku, kterou dostává.
- Kde je strach, tam je cesta.
- S rozmazlováním je spojen jedinec, který užívá emocionální zneužívání.
- Větu "v sobě najdu vše, co potřebuji", je třeba procítit.
- Závislost na někom, nebo vděčnost vůči někomu, nezaměňovat za lásku.
- ...když náš život určuje někdo jiný, jednoduše, pokud se nerozhodujeme sami, z vlastní iniciativy...
- Druzí ctí vaši hodnotu víc, když přestanete s nuceným, korektním, jednosměrným přístupem, např. vztahy, kde se jeden partner snaží konstantně zachránit někoho dalšího, sloužit někomu dalšímu - vede ke zneužívání a manipulaci druhé strany.
- Příklad: Sexuální traumatizace, zamlčení v dětství, chorobně závislá matka. Žena: Jsem nedostatečná. Tajný program: jsem vinna, pocit provinilosti, neubránění se zneužití. Z počátku výkonnost jako substituce. Přivádění k partnerům sexuálního vykořisťování. Potřeba šance osobní změny. "Mám hodnotu, jsem nevinná." Přes všechny těžkosti se soustředit na svoje klady, svoji osobnost. Vystoupení z role oběti.

VikyKleinik
23.01.2022 2 z 5

Na tuto knihu jsem byl zvědav, protože jsem slyšel, že zde si Röhr nevypomáhá na příkldu pohádky, nýbrž na vlastní odborné praxi, což mohlo být věcnější s zajímavější. Bohužel mi to tentokrát moc nesedlo.

Určitě velmi relevantní pro člověka, který nedostatečným pocitem nízký hodnoty trpí, ale mně kniha poněkud otravovala.
Bližší mi je totiž “Když se budeš snažit a vytrváš, budeš lepší než jsi nyní” spíše než “Jsi dobrý takový, jaký jsi.” Jasně, i já citím tlak a žiji ve společnosti zaměřené na výkon, která mi furt předkládá nějaké ideály, jenže to není tak hrozné, abych si musel opakovat něco takového, když vím, že třena nejsem dostatecně disciplinovaný.
Většina lidí mi též přijde značně osobnostně nedostatečná a myšlenkový obrat stagnace je tudíž nežádoucí. Až v momentě, kdy jedinec upevní univerzálně dobré návyky, začně používat rozum, vyladí svůj charakter a bude konstantně pečovat o duši i věci veřejné, tak se stane dost dobrým takovým, jakým je, ac dokonalosti beztak nikdy nedostáhne.
Když však slyším mluvit o sebelásce nějakou obézní youtuberku s vrstvou makeupu, která neudělá ani vajíčka, tak ty kecy musím považovati jen za alibistické výmluvy.
Proto jsem asi pocítil alergickou reakci, když autor narušenému navrhuje, aby se pomocí opakovaných frází ujišťoval o vlastní hodnotě.

Chtěl jsem si zde jen odůvodnit svou čistě subjektivní nelibost z obsahu. Dokážu si to ale přebrat a knihu opravdu nelze objektivně odsoudit za tuto rovinu věci, protože kráčí v jiných vodách a pojednává o jiném fenoménu. Opravdu totiž existují lidé, kteří tím trpí.

Už jsem četl/poslouchal jiné Röhrovy knihy a všechny mají stejně vztyčné body a podobné tematické okruhy, jenž jsou oněm psychickým poruchám společné. Zdá se mi tedy, že každá další kniha čtenáře obohatí o něco méně, protože se víceméně opakuje to, co už zná.

hellena1523
15.12.2021 5 z 5

Výborně zpracované. Pokud v knize hledám inspiraci a najdu ji, pak jsem spokojená. Asi žádná kniha nevyřeší vaše problémy. Ale inspirativní být může a to pomůže. Tahle kniha inspirativní je.

vlkcz
25.11.2021 3 z 5

Zajímavé myšlenky, jenže bez nějaké podpory (terapeuta, terapeutické skupiny...) asi obtížně převeditelné do praxe. Oceňuji strukturovanost a přehlednost textu, ale i tak se nemohu zbavit dojmu, že vše šlo podat stručněji.

zipporah
31.10.2021 2 z 5

Táto kniha je slabšia oproti dvom staršieho roku, o narcizme (vnútornom žalári) a naopak o hystérii (strachu z odmietnutia). Tie sú fakt dobré a asi najviac, čo mohol tomuto svetu Rohr dať. Avšak knihy tohto typu mi vždy pomôžu počas procesu čítania pripomenúť cestu, ako sa dostať k vlastnému pocitu spokojnosti a za to som vďačná, kniha plní svoj účel. Život v realite skrátka robí všetko preto (hoci tú realitu tvoríme stále iba my), aby sme pozabúdali, čo nás identifikuje, čo nás robí šťastným, všetko to ako keby už len chceme vidieť a nachádzať v tom druhom človeku, nehľadať to iba v sebe, ale spoliehať sa na druhého/druhých a jedná sa aj o vzťahy na pracovisku, nielen v osobnom živote... žijeme stereotyp, a ani tí, ktorí si myslia, že nežijú stereotyp, nie sú vždy víťazmi (napríklad Nick Jordan a jej kniha Cesta pryč, jej dni určite nie sú stereotypné, no nemôžem o nej ani povedať, že by to bol príkladný a spokojný človek)... Zopár pekných citátov z knihy nájdeme: "Nejhorší bremeno, jaké múže člověk vláčet životem, je strach a úzkost z toho, že nesmí být takový, jaký skutečně je." A áno, humor je koniec koncov ten najlepší terapeut:) Zvláštne, že práve psychologické knihy postrádajú veškerý humor, majú psycho-lógovia/terapeuti/iatri zmysel pre humor? Chcela by som takého človeka spoznať. Pokúsim sa však o meditáciu nie svetlom, svetlo ma nezaujíma:D, ale časom, čas je boh, a môže to byť zaujímavé, ak sa budem držať postupu v knihe:D Stačí zameniť svetlo za čas:D

erik385
02.07.2021 3 z 5

Nedá sa povedať, že by mi kniha priniesla nejaké osvietenie...V podstate sa stále dookola opakuje veta ako mantra, že z čoho všetkého pramení nedostatočný pocit vlastnej hodnoty a aké máva následky. Z toho vyplýva, že sa asi všetci na svete cítime nesebavedomo s nedostatočným pocitom vlastnej hodnoty, a na základe toho robíme chyby a správame sa ako idioti. Táto kniha len konštatuje fakty, a prináša rozne príklady, ale neanalyzuje veci do nejakej extra podstaty.

ZodpovednyMuz
25.04.2021 5 z 5

Tyhle knihy (naucne) jsou jako lidi. Pokud v nich hledam reseni svych problemu najdu pekny hovno. Pokud si z kazde knihy vezmu neco a udelam si nazor, mozna casem dojdu k poznani. V tomhle kniha poslouzila vic nez dobře.

Hooky
26.02.2021 5 z 5

Výborné, motivační, srozumitelné, autor překvapil!

Gordonlord
11.01.2021 odpad!

Pokud už nějakou dobu žijete, nebo třeba jen existujete a alespoň parkrát jste se nad životem zamysleli, tak jste nutně došli k úplně stejným závěrům, které vám tady pan Röhr na ploše 176 stran popisuje. Základní mechanismy, ke kterým sama dojde i dojička krav z Horní Dolní.

Abyste se nemuseli prokousávat celou knihou, vysvětlím vám ve zkratce kompletně celé její poselství :

´Cítíte se nechtění ? cítíte se neschopní? - tak si řekněte "Jsem chtěný!" a "Jsem schopný!" a žijte podle toho.´

No né. Teda! To je ale geniální! Roztáhnout tohle na 176 stran pomocí bohaté slovní zásoby a rozmáchlé odborné rétoriky, to chce už pořádnou drzost.

Kde se tihle vychcánkové pořád berou ?...

karaliene
02.12.2020 4 z 5

Systematické, srozumitelné...s čím jsem měla problém, je dojem, který kniha budila: tedy že prezentovaný "návod" je univerzální a nutně účinný.
Jako psycholog si říkám, kéž by to bylo tak snadné!

knihyKeMne
17.10.2020 5 z 5

Velmi čtivá kniha, která velmi jednoduše pojmenuje problémy většiny lidí a navrhne jejich řešení. A přečíst by si ji měli i ti, kdo tímto netrpí - protože buď si něco nalhávají nebo jsou opravdu za vodou, tak aby si uměli představit, v čem se my ostatní plácáme. Pochopit nás znamená mimo jiné zkvalitnit vztahy s námi zamindrákovanými.

A přestože cesta ven ze škodlivých zajetých vnitřních programů není tak rychlá, jak by se snad mohlo při čtení zdát, je tato kniha výborným startem k sebepoznání a práci na sobě. Doporučuji.

učtenávčelka
09.06.2020 3 z 5

Bohužel jsem posoudila knížku podle titulu a slovenského obalu, který mě velice oslovil a v duchu jsem zajásala "To je ono!". Bohužel, autor jde po povrchu, a zůstal u několika málo příčin, a vystačil si s několika málo afirmacemi.
Kdyby se knížka jmenovala např.: "Pět programů jakými si ničíme sebevědomí a jak je překonat" tak by to bylo výstižnější a určitě bych si knížku nekoupila.
Přesto se knížka četla snadno a poskytla mi náhled na problematiku z trochu osekaného úhlu pohledu.

jozik_v_tumane
27.02.2020 3 z 5

Základní koncept knihy – rozpoznání a překonání "antiprogramů" – je jistě dobrý. Autor ale nejde příliš do hloubky a často opakuje tytéž jednoduché pravdy. Pro mě s letitými zkušenostmi s psychoterapií je text málo objevný/obsažný. Jistě nikomu neuškodí si to přečíst, pro mě však kniha jen více či méně výstižně shrnuje některé psychologické principy, jejichž analýza je pro mě denním chlebem. Působí na mě jako jakýsi první záchytný bod pro lidi s relativně vážnými problémy – uvězněné v začarovaném kruhu "antiprogramů". Místy autor opravdu přehnaně zjednodušuje. Vysloveně za nesmysl považuji metodu říkat sám sobě nahlas určité fráze ("jsem vítaný"), abych si je údajně vštěpil a začal tomu věřit. Celý koncept nahrazování "antiprogramů" "novými programy", tak jak jsou v knize formulovány, mi přišel velmi povrchní a tudíž nedůvěryhodný. Přesto jsem si četbu užil jako určitou formu meditace. Inspirovala mě k jedné důležité myšlence a i jen za to to stálo.

anansie
07.02.2020 3 z 5

Kniha je na stejné téma jako Podminované dětství, bohužel ale jde mnohem méně do hloubky a je zbytečně rozkouskovaná. Jednotlivé vnitřní programy by se daly spojit, nebylo by třeba tolika jednotlivých kapitol, protože v každé se vlastně opakuje stále to samé. Naopak téma antiprogramů se mi zdálo až moc stručné, vlastně to byl jen takový přehled nevhodného chování západního člověka v moderní společnosti jako reakce na neuspokojivé, nešťastné dětství bez lásky a pochopení. Nabízená řešení v závěru a doporučené nástroje, pomocí kterých implantovat nové programy, byly asi tak jediné, co mi na celé knize přišlo jako cenné. Tuto knihu bych možná doporučila pro začátečníky, kteří se rozhodli na sobě cosi změnit. Pro hlubší vhled bych doporučila již zmíněnou knihu Podminované dětství, kde autor působení vnitřních programů představil na jednotlivých poruchách osobnosti.