Nedomyšlená společnost

Nedomyšlená společnost https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26179/nedomyslena-spolecno.jpg 4 42 3

Úspěšný autor přibližuje sdělně a poutavě některé motivy obsažené v pracích současné evropské a americké sociologie týkající se nefunkčních aspektů moderní společnosti.

Přidat komentář

Taťka Hraboš
20.01.2021 5 z 5

Kniha napsaná před téměř 30 lety, ale na její aktuálnosti se za tu dobu nic nezměnilo, spíše bych řekl, že jsou její závěry stále platnější a výstižnější. Zvlášť současná situace velmi zdařile ilustruje platnost závěrů knihy – zejména ten hlavní, že naše společnost rozhodně není společností rozumu – ať už jde o chování části populace, nebo naopak vlády, která tohle chování nedokáže nebo možná nechce pochopit a svá opatření tomu uzpůsobit. Anebo třeba chování státních organizací, které v prvé řadě hledí na zájmy svých členů a teprve sekundárně na zájmy těch, na jejichž ochranu byly vytvořeny (viz třeba přednostní očkování ve Státním zdravotním ústavu). I když mi někdy přece jen závěry v knize připadaly příliš spekulativní či zaměřené pouze na potvrzení jedné teorie či jen na určitý výsek skutečnosti (a některé faktory neberoucí v potaz), celkově to však bylo velmi zajímavé a podnětné čtení. Keller vystudoval nejen sociologii, ale i historii – z mého pohledu mimořádně vhodná kombinace k pochopení zákonitostí vývoje společnosti a jejích rozmanitých aspektů. Zvláště ty historické exkurzy mě bavily. Kromě toho mě překvapilo, s jakou lehkostí a všudypřítomným vtipem a ironií píše. Párkrát jsem ho viděl ve sdělovacích prostředcích a působil na mě sice jako chytrý a vzdělaný, nicméně při vyjadřování trochu těžkopádný člověk. Ale perem zjevně vládne výborně.

Moiseiwitsch
11.01.2020 4 z 5

Knížku jsem četl před mnoha lety, když mi byla doporučena při studiu historie. Nelituji, že jsem s touto knihou objevil sociologii a práce profesora Kellera. Spíše bych doporučil k četbě mladší knížky, které jsou nabytější faktografií a zabývají se současnou společností ze širšího úhlu pohledu.


davidu
02.06.2013 5 z 5

Mám velice podobné názory, takže se mi knížka líbila .-)