Nedokonalá spravedlnost

Nedokonalá spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77970/nedokonala-spravedlnost-77970.jpg 5 1 1

Podtitul: Uloupený majetek, nucené práce a nevyřízené účty druhé světové války Publikace přibližuje průběh politických a diplomatických jednání o odškodnění obětí holocaustu, která probíhala ve 2. polovině 90. let 20. stol. Popis bouřlivých jednání zástupce Clintonovy administrativy se švýcarskou, německou, rakouskou i francouzskou politickou reprezentací i zástupci průmyslových koncernů a s židovskými organizacemi o morálním i finančním odškodnění židovských obětí nacistické perzekuce. Bývalý velvyslanec Spojených států při Evropské unii líčí postoje evropských vyjednavačů k řešení tohoto mimořádně citlivého problému.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Prostor
Originální název:

Imperfect justice


více info...

Přidat komentář

sattah
04.04.2024 5 z 5

Výbrná kniha opisujúca vysporiadanie sa so Židmi a odvedené osoby na nútené práce.
Kniha sa delí na viac častí.
Prvá opisuje majetkové vysporiadane židovských spiacich kónt vo švajčiarských bankách.
Druhá časť opisuje vysporiadanie ulúpeného umenia (ako na západe tak na východe).
Tretia časť opisuje finančné odškodnenie všetkých osôb, ktoré trpeli na nútených prácach v nemeckých továrňach za druhej svetovej vojny.

Jednotlivé kapitoly knihy spája opis právnych bojov medzi jednotlivými stranami, rovnako ako morálne dilemy, kam s majetkom židovských obetí, ktoré medzičasom zomreli a zostali po nich zaniknuté resp. skomírajúce židovské komunity, ktoré nemali skúsenosti so spravovaním majetku, v rôznych štátoch.

Miestami je kniha trochu rozťahaná, čitateľ má pocit, že sa stále točí dookola s dejom, ale v kontexte toho, ako dlho jednotlivé fázy rokovaní trvali, ako jednotlivé strany navzájom na seba útočili a bojkotovali rokovania, je to samozrejme pochopiteľné.

Autorovy knížky

Stuart E. Eizenstat
americká, 1943
2005  100%Nedokonalá spravedlnost

Kniha Nedokonalá spravedlnost je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x