Nedělejte poplach

Nedělejte poplach https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28993/bmid_nedelejte-poplach-tGt-28993.jpeg 5 114 40

Vyprávění vědce-biologa o jeho dvouletém pobytu v kanadské tundře. Někde na východě zavyl vlk; lehce, tázavě. Znal jsem ten hlas neboť jsem jej slyšel již mnohokrát předtím. Byl to George, volající v pustině, aby uslyšel ozvěnu chybějících členů své rodiny. Ale pro mě to byl hlas, který mluvil o ztraceném světě, který byl kdysi náš, než jsme si zvolili roli cizinců; svět, který jsem spatřil a téměř do něho vstoupil, abych se nakonec zase sám z něho vyloučil. Těmito slovy končí autor své vyprávění o dvouletém pobytu v kanadské tundře. Vědec - biolog, pověřený kanadskou vládou k prozkoumání problému šelma - vlk a kořist - sob, odhalil předsudky a pověry o vlcích, a zvláště pak skutečnost, že nikoliv vlci ničí stáda sobů, ale chamtiví lidé, kteří se neštítí z pouhé ziskuchtivosti postřílet z letadla celé stádo. Proto knížka - jinak plná humoru a láskyplného vztahu k přírodě - končí trochu zatrpklou úvahou. (Text z obálkyknihy)... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Cestopisy a místopisy , Příroda, zvířata

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Never Cry Wolf , 1963


více info...

Bafy
Bafy
24.02.2024 5 z 5

Krásné, napínavé, vtipné, ale i smutné vyprávění z pozorování vlků a kanadské přírody. A nejen to, příběh též ukazuje jak jsme jako lidé vzdálili přírodě, Zemi i sami sobě...

SCP
SCP
19.08.2022

S nadsázkou a humorem vyprávěno o pozorování vlků v 50. letech a zjištění, která vláda tenkrát ignorovala.


pajaroh
pajaroh
21.07.2022 5 z 5

Zajímavé, smutné i vtipné vyprávění člověka, který zná a vnímá přirozené zákonitosti přírody a moc pěkně o nich umí psát. Škoda, že je kniha tak krátká, ale k tomuto netradičnímu stylu vyprávění to sedí.

janina66
janina66
22.02.2022 5 z 5

Krásné pojednání o životě vlčí rodiny, čím se živí a jak se mezi sebou chovají. Z jejich života, by si mnozí lidé měli vzít příklad. Bohužel jsou tací lidé, kteří sobi loví i pro zábavu a svádí to na vlky a dokonce je i loví. Bohužel to je na tom smutné.

martin_aston
martin_aston
24.01.2022 5 z 5

Autor odviedol vynikajúcu prácu. Kniha je zábavná, poučná, čítavá. Má už 60 rokov (kniha). Napriek tomu o vlkoch prežíva stále kopa nezmyslov. V čase Jacka Londona sa to dalo pochopiť. Dnes už menej

Kluvo
Kluvo
12.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Uz som sa pytal polovnikov, kde nam v Strazovskych sidli najblizsia vlcia svorka a v lete k nim idem kempovat...

gab72
gab72
01.06.2021 5 z 5

Vtipné a poučné pozorování vlků ve volné přírodě na dalekém severu. F.Mowat nezklamal.
Nevím proč tato kniha, která se v originálu jmenuje "Never cry wolf", byla původně vydána u nás pod názvem "Nedělejte poplach" a po jazykové korektuře, opět vydána pod názvem "Vlci". Dost matoucí. V první verzi byla anglická jména přeložena do češtiny (jak milé) a v druhém vydání už bohužel ponechána v angličtině. Překladatelka stejná.

Rihatama
Rihatama
09.07.2020 4 z 5

Nedůvěřivě jsem pročítala první kapitoly o vlcích... Je to nějaká parodie na soužití s vlky a zkoumání rodinného života vlků? Mladý vědec někdy v půli minulého století zmizí kdesi v arktické divočině severské Kanady bez možnosti vlastního zpětného kontaktu a vyrazí za vlky, jak sám říká. Člověk se před vlky obvykle schovává a chrání. Ale tenhle vyrazil za nimi, aniž by měl zajištěné jakékoliv zázemí či připravený plán, a tvářil se takřka rozhořčeně, když mu vlci nevěnovali dost pozornosti. Nakonec jsem pochopila, že autor svá slova myslí vážně, okořeněná specifickým humorem, kterým mě zpočátku dokonale mátl.

Kanadský zoolog Mowat sepsal poněkud naivním, zvláštně neemotivním a přece zajímavým, čtivým a rovněž humorným způsobem reportážní román. I když mi nebylo moc jasné, jak mohl pobrat zásoby jídla na celé měsíce, když odhlédnu od ryb a hrabošů, kteří mu tvořili část jídelníčků. Pro výzkum vlků byl totiž odhodlán učinit zdá se cokoliv. Vlastní přežití mu asi nepřipadalo dost důležité ;-). Tomu říkám loajalita zaměstnance... Mowat však taky zjevně propadl lásce k vlkům. A bezpochyby měl dobré důvody stranit právě jim, spíše než lidem, pro které vlci představovali jen utěšený výdělek. Ale to už dobře víme, že nejkrvelačnějším "predátorem" na planetě je právě člověk. Jenže už jsme to tak nějak akceptovali a rezignovali na snahu o změnu. Vždyť v parku za domem nebo v nákupním centru se zpravidla nic tak hrozného neděje.

JFK117
JFK117
14.05.2020 4 z 5

Příběh z 50.let sepsaný v letech šedesátých působí v dnešním světě mobilů jako cesta do pravěku. Mladý vědec vyrazí do kanadské divočiny sledovat vlky téměř bez spojení s civilizací, závislý na předem nedomluvené pomoci Eskymaků. "Jeho" vlčí rodina je úžasná, ostatně stejně jako každá část přírody, které člověk věnuje dostatek času, aby poznal, pochopil, přijal. A epilog knihy? Člověk je největší predátor a stále se zdokonaluje!

palka452
palka452
08.02.2020 5 z 5

Krásná kniha , zajímavý člověk

petr_
petr_
07.01.2020 5 z 5

Opět jedna knížka od vědce, která s nadhledem popisuje vědecké bádání. Půjčila mi ji kamarádka a tak se mi líbila, že jsem si ji ofotil a zdigitalizoval.

Ať už se tam vypráví o životě vlků, nebo eskymáků, je to zajímavé. Velmi pěkné jsou příběhy o komunikaci s nadřízenými vědce. Díky databázi knih, zjišťuji, že autor napsal více zajímavých knih a slibuji, že se po nich také podívám a přečtu si je.

kralika
kralika
14.12.2019 5 z 5

Ano, pohádka o červené Karkulce je prostě laciná protivlčí agitka. Tak.

"Sob a vlk jedno jsou; neboť sob krmí vlka, ale vlk udržuje soba při síle."

Alena_S
Alena_S
30.09.2019 5 z 5

Nečekala bych , že potkám knihu o vlcích, u které se budu skoro pořád smát, a vlka, kterého jde nazvat sladkým - a pak jsou tu tahle kniha a strýček Albert. A protagonista, který je taková Bridget Jones severské tundry a nebojí se to přiznat :-) Nádherné čtení, ať už o vlcích víte málo nebo hodně. Škoda jen toho epilogu. My lidi jsme hrozné plémě.

Anie.M
Anie.M
30.08.2019 5 z 5

úsměvná knížka z kanadského severu. každý milovník vlků už pravděpodobně zná všechny informace obsažené v knížce, protože máme bbc a discovery channel. ale co v roce 1963, kdy byla představa vlka naprosto odlišná a mladý biolog se vydal dle pokynů prozkoumávat život vlků. musím se přiznat, že občas jsem hlavnímu hrdinovi záviděla zážitky a blízká setkání.

a nejvíce mě rozesmál odstavec:
"Když byl deset stop od Kúy, která jeho příchod dychtivě očekávala, zastavil se, sklonil velkou hlavu a proměnil se v šaška. Byl to trapný pohled. Stáhl uši nazad, přitiskl je k široké lebce, začal se motat jako štěně a současně kroutil pysky do strašlivé grimasy, která snad měla vyjadřovat okouzlení, ale mně to spíš připomínalo příznak stárnutí. Navíc začal kňučet nasládlým falzetem, které by znělo nechutně, i kdyby vycházelo z japončíka. Kúu jeho podivné chování překvapilo. Zřejmě se jí ještě nikdy nikdo tak divně nedvořil a zdálo se, že neví, co má dělat. Tlumeně zavrčela a couvala od Alberta, pokud jí to řetěz dovoloval. To zuřivého Alberta pokořilo. Začal se k ní plížit po břiše a jeho grimasa dostávala teď výraz dokonalého idiotství."

harena
harena
18.07.2019 5 z 5

Kratičká, zajímavá knížečka, která je psaná s jemným humorem, o životě vlků. Spisovatel je pozoroval dva roky a od té doby se snaží přesvědčit úřady, že ten, kdo zabíjí soby nejsou vlci, ale lidé, kteří je střílejí i po stovkách z letadel. Pan Mowat si vlky pojmenoval a sledoval, jak vychovávají vlčata, jak se střídají v hlídání mláďat, jak se smečky chovají k sobě navzájem a také jak se vlci chovali k němu.Příběh je psán s láskou, je moc krásný a dojemný.

mala49
mala49
31.01.2019 5 z 5

Děkuji za palce.
Ještě dodatek. Tuhle knihu by si měli povinně přečíst všichni ti myslivci a stříleči, kteří sice znají vlka jen z pohádky o Červené Karkulce, ale mají plnou pusu řečí o krvelačných bestiích, které je nutno střílet.

mala49
mala49
23.01.2019 5 z 5

Původně vyšla pod názvem Nedělejte poplach. Nádherná kniha.

gleti
gleti
25.09.2018 5 z 5

Mowat přibližuje své bádání od prvotních předsudků po adoraci svobodného, ale ohroženého tvora.

1972Sixo
1972Sixo
25.09.2018 5 z 5

Celkom veselé čítanie o dravých tvoroch a podla tejto knihy, vraj tak podobných človeku. Sám som mal možnosť sa s vlkom v divočine stretnúť a ÁNO, bol som z toho rozčarovaný ...a dodnes som. Tak ako z tejto útlej knihy.

TomHr
TomHr
16.07.2018 4 z 5

Vcelku vtipná oddechovka na pomezí vědeckého pojednání a naivního přírodomilství.