Něco si přej

Něco si přej https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409193/bmid_neco-si-prej-Cqd-409193.jpg 2 72 27

Elyse Schmidtová je malá, obrýlená a trpí juvenilní idiopatickou artritidou. Oproti své nejlepší kamarádce Kath, která je oblíbená a daří se jí, na co sáhne, si přijde jako šedá myš. Navíc je platonicky zamilovaná do spolužáka Joshe. Elyse, Kath i Josh letí se školní kapelou do Paříže, když v letadle propukne panika a stroj se začne řítit k zemi. Elyse nechce zemřít nepolíbená, a tak dá Joshovi pusu. O necelé dva roky později jsou Elyse a Josh šťastně zamilovaní. Jako jediní přežili leteckou katastrofu a dlouhý pobyt v nemocnici je sblížil. Skoro jako by je dohromady svedl osud. Všechno je dokonalé, dokud střípky Elysina života nezačnou ztrácet smysl. Elyse se snaží být šťastná a nic si nepřipouštět, ale má čím dál častější výpadky paměti. Cítí, že se děje něco divného, že na něco hrozného zapomněla…... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

You Are The Everything , 2018


více info...

Přidat komentář

katerina1237
06.06.2023 4 z 5

Tak tahle knížka byla zase něco jiného, byla napsaná ve druhé osobě. Chvílemi jsem nerozuměla co se tam vůbec děje, konec jsem nepředvídala - to je plus do celkového hodnocení. Romantické scénky byly ale na bodu mrazu - hlavně ta jedna na straně 135. Originální nápad, to cením. Taková oddechovka, nic moc pro mě, ale přečtu si to, když nechci nad ničím přemýšlet. Dávám tak 3,5 hvězdičky (kdyby to tu šlo)

E.T.007
15.04.2023 odpad!

Hrozná kravina. Absolútne vôbec ma to nezaujalo a je mi srdečne jedno, ako sa to bude vyvíjať, takže končím ešte v prvej tretine.


TerKáá
28.09.2022 2 z 5

Kniha mi dlouho ležela v knihovně, rozhodla jsem se do ní pustit i přes ne zrovna kladné hodnocení. Ale tohle tedy nee. Nápad dobrý, ale zpracování.. a to je du-forma poslední věc, která mi na knize vadila.
Od čtení mě odrazoval vztah mezi hlavními postavami. Ztrácela jsem se mezi myšlenkami, vzpomínkami a skutečností, jako samotná hlavní postava. Pravděpodobně to autorka napsala tímto způsobem schválně, ale pro mě jako čtenáře, to bylo rušivé a dosti odrazující. A konec, to byl po přetrpění celé knihy solidní výsměch. Byla bych raději, kdybych čas věnovaný čtení této knihy využila nějak jinak.

Charmedka
18.09.2022 2 z 5

Rozhodně se jedná o orginální příběh a autorka měla dobrý nápad, jenže to krapet celé přepálila, ne krapet, hodně. Celé je to neskutečně moc překombinované, dost se skáče v čase a je to matoucí. Sami vůbec netušíte, co je skutečnost a co ne, kde se v čase zrovna nacházíte a co si myslet. Nesedli mi ani postavy, nezajímavé, Elyse byla otravná a nesmypatická. Bohužel bylo špatně úplně všechno. Čekala jsem alespoň nějaký wow epický konec a ani ten se nekonal.

Roscata
06.01.2022 4 z 5

Už při čtení prvních stran mi došlo že tahle kniha nebude pro každého. Je psaná v du-formě, což není moc časté, a navozuje tak pocit, že hlavní hrdinka mluví především sama k sobě. Což byl asi autorčin záměr, protože se díky tomu lépe vcítíme do pocitů které Elyse prožívá.
Podle anotace jsem čekala úplně jiný příběh. A ano, v první části to na něj vypadalo. Ale postupně jsem, stejně jako Elyse, přicházela na to že tu něco nehraje.  Nakonec mi ale všechno začalo dávat smysl a tak mě ani konec nepřekvapil. Je opravdu zajímavé co všechno dokáže lidská mysl.

Pokud se chystáte Něco si přej číst, doporučuji k příběhu přistupovat s otevřenou myslí a nedělat unáhlené závěry. Ne všechno je tak jak vypadá.

IG: zrzi_cte

Knihomolka506
03.08.2021 4 z 5

Opět má další negativní recenze. Ale narozdíl od ostatních knih jsem ji dočetla dokonce. Elyse Schmidtová je malá, nosí brýle a má zánět kloubů. Jako by to ještě nestačilo jako jediná přežije spolu se svým kamarádem havárii letadla ,se kterým letěla domů z výletu. Učitel ani spolužáci nepřežili. I když Elyse a Josh přežili, mají celoživotní následky.
Příběh pěkný, ale...
1) Příběh je psaný ve druhé osobě,takže sice vás hlavní postavy vytáhnou do děje, ale celý román je takový zvláštní
2) vadily mi nejvíc asi řeči o smrti a havárii v průběhu děje.

Sixtinka144
22.07.2021 2 z 5

Vůbec nevím, jak mám tento příběh ohodnotit. Bylo to něco jiného, už jen z toho důvodu, že je celá kniha psaná v druhé osobě, na kterou nejsem zvyklá, ale docela mi vyhovovala. Dalším plusem knihy je čtivost, protože ano, kniha je krátká, takže by se dalo předpokládat, že ji přečtete během odpoledne, ale autorka píše dost poutavě, takže se nemůžete odtrhnout. Taky se mi líbilo, jak jsou zde popsané myšlenky hlavní hrdinky, protože to bylo dost originální a hezky vám to osvětlilo celou situaci. A taky má kniha hezkou obálku. Bohužel, tady klady příběhu končí. Sice se kniha čte hezky, ale některé pasáže jsou nelogické a nedají se moc pochopit. Autorka se snažila udělat něco extra, ale za mě to dost přehnala. Dalo se to pojmout lépe a kniha by určitě dopadla jinak. Konec knihy byl dost předvídatelný, protože jsem ho zažila už u spousty jiných příběhů, ale musela jsem si ho přečíst dvakrát, abych pochopila, co tím chtěl básník říct :D Tohle je prostě divnokniha, takže je jen na vás, jestli se do ní zkusíte pustit nebo ne.

nela3812
26.04.2021 1 z 5

Snažila jsem se ale, u 50 stránky jsem knížku musela odložit. Nedokázala jsem se začíst, příběh mne nezaujal a hlavní postava mi byla nesympatická už od první stránky :( Dávám šanci i hůře hodnoceným knížkám a snažím se dočíst do konce, ale tohle prostě není můj šálek kávy. :( což ale neznamená, že se nebude líbit někomu jinému - každý máme jiný vkus. Tak zkuste a uvidíte :)

Malíček
04.02.2021 2 z 5

Přijde mi, že názory na tuhle knihu jsou rozdělené na dva ostrovy a nic mezi tím. Buď se vám to bude šíleně líbit, nebo naopak. A já jsem ve skupině, která vůbec nechápe, jak něco takového mohlo vyjít. :O
Kniha je strašně zmatená, hlavní postava je otravná a Josh Harris je všude, ale zároveň nikde. Tohle už nikdy znovu!

Audrey122
10.01.2021 5 z 5

Naprosto neobyčejná , velmi velmi silná kniha. Ale není pro každého, velmi málo lidí ji pochopí , někdo ji nedočte a ne každému sedne. Protože je neobyčejná a kvůli Elysiiným myšlenkám těžká na pochopení. Trvá než pochopíte co se stane a naprosto vás to zničí když se to vážně začne dít. Josh Harris byl Elysiino všechno, potřebovala se ho chytit a držet, potřebovala aby ji někdo rozuměl. Příběh byl velmi zajímavý, je mi čtrnáct a musím říct že tahle kniha není věkově omezená, nikdy na ni nebudete staří, každý si z ní vezme něco jiného. Dostalo mě to, vážně jo

JosefínaP
21.09.2020 5 z 5

Vůbec mi nevadil styl, jakým byla kniha napsána. Chvíli trvá, že člověk pochopí co přesně se vlastně děje, ale konec dostane každého...

Sarah11
09.06.2020 1 z 5

Příjemný styl psaní, ani mě paradoxně nijak neobtěžovala ta druhá osoba, ale o čem že to vlastně bylo? Kniha je plná naprosto nesmyslných dialogů, skákání v ději, nevíte, co se děje doopravdy a co ne... Což by bylo v pořádku, kdyby autorka přišla s epickým koncem, kde se všechno vysvětlí, všechno do sebe zapadne jako skládačka a já si řeknu "wow, tak tohle jsem nečekala", ale to se bohužel nekonalo. Vůbec jsem nepochopila, co mi tahle kniha měla předat.

lisell
21.04.2020 1 z 5

Hodně těžko se mi četlo, díky formě vyprávění ve druhé osobě. Po přečtení anotace jsem se těšila na napínavý a zamotaný děj, ale ve finále pro mě byla knížka velkým zklamáním a to hlavně díky svému zakončení. Young adult tématika mi nevadí, ale k téhle knížce už se nevrátím.

vera5841
16.04.2020 2 z 5

První tři kapitoly jsou hodně bojovala sama se sebou abych knihu neodložila kvůli tomu, že je psaná ve druhé osobě. Nakonec jsem si jakš takš zvykla. Samotný příběh byl zajímavý, i přechody děje se dají vydržet, když si čtenář uvědomí, že hrdinka je nemocná... Jenomže pak přijde konec, který je opravdu divný a celkový dojem z knihy opravdu kazí.

VendaS20
09.04.2020 3 z 5

Anotace knihy mne zaujala, námět je podle mne zajímavý, ale zpracování se mi moc nelíbilo. To, že hlavní hrdinka měla výpadky paměti a stále odbočovala mi nevadilo, přišlo mi zajímavé nahlédnout do "pošramocené" mysli, ale vadil mi styl úvah, vyjadřování hrdinky a pro mne nelogické dialogy. Asi jsem na young adult už stará :)

Allka
26.03.2020 2 z 5

Tahle kniha je jedním slovem divná - a bohužel ne v dobrém slova smyslu. Po celkem chytlavém začátku se příběh chytí do nekonečné spirály Elysiných myšlenek, které se pořád motají okolo toho samého a jsou jenom výjimečně přerušeny nějakými kratšími, bohužel docela prázdnými, dialogy. Přičteme-li k tomu fakt, že hlavní hrdinka byla dost nesympatická, a taky krkolomný styl vyprávění, vyjde nám z toho bohužel silně podprůměrný výsledek.
Knize dávám slabé dvě hvězdičky a doporučuju se jí vyhnout.

girls_in_story
07.03.2020 2 z 5

Anotace této knihy mě zaujala i některé části byly velice čtivé ,ale prostě čtení v druhé osobě není úplně můj styl .A konec knihy mě zklamal.

LusSyNDA
05.03.2020 2 z 5

Mně se to moc nelibilo. Ten styl psaní mi neseděl. Jak si Ellyse nic nepamatovala tak jsem se v tom textu vůbec nedokázala soustředit a přišla jsem si jak blázen, nešlo příběh vnímat. Konec jsem nějak odtušila dle komentářů tady "to jsem nečekal".

zuza_cte
10.02.2020 5 z 5

Kniha je skvělá. Styl psaní mě zaujal a vůbec mi nevadil při čtení. Hlavní postavy jsou sympatické .Nejdříve mi vadilo jak o sobě Elyse pochybovala, zajímavé byly pasáže kdy se Kath objevovala v její hlavě. Konec jsem nečekala. Knihu určitě doporučuji.

Nikychlupova
06.02.2020 4 z 5

Styl, kterým byla kniha psaná se mi velmi líbil, ani příběh nebyl špatný, ale některě pasáže jsem nepochopila a závěr knihy byl pro mě neočekavaný.

Štítky knihy

pro dívky

Autorovy knížky

Karen Rivers
kanadská, 1970
2019  48%Něco si přej

Kniha Něco si přej je v

Právě čtených2x
Přečtených91x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce93x
Chystám se číst77x
Chci si koupit21x
dalších seznamech1x