Nečekaný návrat

Nečekaný návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70381/mid_necekany-navrat-Clz-70381.png 4 43 8

Podtitul Vzpomínky kapitána Karla Rydera. Tragikomedie o anglické společnosti z období mezi oběma světovými válkami. V protagonistovi, malíři a architektovi Charlesi Ryderovi, se autorovi podařilo vytvořit postavu, která citlivě a uměřeně zaznamenává životní i duchovní prázdnotu horních deseti tisíců, reprezentovaných zde lordem Šebestiánem Flytem a jeho výstřední rodinou, sídlící na zámku Brideshead.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Brideshead Revisited , 1945


více info...

Přidat komentář

pald
13.07.2023 5 z 5

Kniha více ceněná v anglosaském světě než u nás. Jak píši i ostatní čtenáři i mě připadala v první části trochu nudná, ale vyplatí se vytrvat. I po letech musím říci, že se mi kniha zapsala do srdce, má v sobě zvláštní kouzlo, jako ostatně i seriál, který byl podle ní natočen.

vlkcz
29.03.2022 3 z 5

Během první třetiny jsem se musel přemáhat, abych četl dál. Přeci kniha s takovým hodnocením nemůže být celá o ničem. Od druhé části se skutečně začínají objevovat i jiná témata než opilecké příhody a od třetí už je to skutečná jízda.
Jenže já tyhle příběhy, tak zřetelně směřující již od začátku k víceméně tragickému konci moc nemusím. Navíc mám dojem, že i korektor se konce nemohl dočkat, takže frekvence chyb a překlepů se k závěru výrazně zvyšuje.
Být první polovina řekněme o třetinu stručnější, nic by se nestalo a tu 4 hvězdu bych přihodil asi bez váhání. Takhle to jsou dobré 3*.


Greenfingers
19.10.2020 2 z 5

Kniha mě příliš nebavila a většinou jsem se při její četbě nudil. Sáhodlouhé pasáže popisující studentské alkoholové radovánky mi jako abstinentovi nic neříkaly, složité rodinné vztahy plné pokrytectví a falešné křesťanské morálky mě neupoutaly natolik, abych své relativně nízké hodnocení knihy zrevidoval. Místy mě některé postavy a jejich jednání až příliš prudily, rozhodně si nezískaly mé sympatie.

snimcibdim
08.06.2019 3 z 5

Román o promarněných vztazích: partnerských, příbuzenských, přátelských...
Řada motivů souvisí vyloženě s anglickou společností (proměna postavení aristokracie, způsob výchovy dětí z vyšší společnosti, postavení a vliv křesťanské církve v britské společnosti 1.pol.20.stol. a pod.) a našinec je možná až tak nedocení, i když dané okolnosti teoreticky zná.
První třetina knihy popisující studentská léta byla pro mne dost nudná, doteď si nejsem jistá, jak si mám to potloukání se od ničeho k ničemu vyložit. Posléze naštěstí děj dostane nějaký spád a smysl, ale chybělo málo a nedočetla jsem to.
Hodnotím průměrně, špatná kniha to sice určitě není, ale o její nadčasovosti mám svoje pochyby.

Hanka_Bohmova
03.11.2018 4 z 5

Ty části ze života zlaté mládeže mě dost otravovaly, ale zapřísahala jsem se: Vydrž, je to Waugh, o něco tam půjde, možná půjde o všechno! Vydržela jsem a nebyla jsem zklamána.

StihOMam
16.04.2017 4 z 5

Kniha se mi naskytla v originale, tak se aspon nic neztratilo v prekladu. A bylo to dobre, protoze dilko je pravoplatne nejlepsim z pera Waugha. Skutecne prijemne pocteni.

RH faktor
23.08.2014 5 z 5

Toto je svým zvláštním způsobem moc krásná kniha...Myslím, že je to jedna z těch, které můžete buďto milovat nebo nenávidět...a já ji prostě miluju! ;-)

Madluska
03.10.2013 2 z 5

Konečně jsem dočetla Návrat na Brideshead! Díky zdejší anotaci jsem čekala nějakou pecku plnou dobrodružství, humoru nebo víry, ale teď se cítím jaksi podvedená, protože jsem v knize nenašla ani jedno. Z Bridesheadu si budu pamatovat maximálně jistou dávku snobismu, nepochopitelné prostředí britské smetánky, plyšového medvěda a neustálé popisy hostin a drahých sídel. Možná taky navrch jako jakési bolestné několik bonmotů (např. o nutnosti studovat VŠ - viz citáty autora), ale jinak ve mně tato kniha žádný zvláštní dojem nezanechala. Byť v předmluvě autor své pohnutky k přílišné okrasnosti textu vysvětluje (2. světová válka a zhrubnutí lidstva v jejím důsledku), mé příkré hodnocení to nezmění.