Nečakané dedičstvo / Doktor Ox

Nečakané dedičstvo / Doktor Ox https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143383/doktor-ox-143383.jpg 4 26 4

Dva romány J. Verna ve slovenštině. Nečakané dedičstvo vyšlo česky pod názvem Ocelové město.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Les 500 millions de la Bégum / Une Fantaisie du docteur Ox


více info...

Přidat komentář

former3980
12.09.2022 2 z 5

KALIFORNIA/BELGICKO. Za mňa jedna z tých slabších Julesových kníh. Prvá poviedka, ktorú poznáme u nás ako "Oceľové mesto". Možno pod dojmom filmu sa mi to zdalo odfláknuté ako z rýchlika. Jules dokázal opísať v iných knihách (napr. Tajomný ostrov) každý kamienok na ceste, ale toto akoby písal expresne. Hoci nepopieram, že to malo aj zaujímavé pasáže. Ale max 60 percent. Druhá poviedka - Doktor Ox - čistá nuda. Hádžem ju do jedného koša so Zeleným lúčom, zatiaľ najslabšie z jeho diel. Možno to bolo opisom nudných činností obyvateľov spomaleného a ospalého mesta, ktorých sa rozhodol trochou kyslíka prebudiť k aktívnejšiemu životu tajomný Ox s pomocníkom Xygénom - úžasné spojenie názvu kyslíka dvomi menami, čo ma jediné prebudilo, inak som pri tom skoro zaspal... Raz bohate stačilo - 30 percent.

Eeper242
01.07.2022 5 z 5

Nečakané dedičstvo bol lepší príbeh ako doktor Ox, ale aj tak to stále nie je najhoršie. Je to super kniha a určite ju doporučujem, hlavne tým, čo majú radi spisovateľa J. Verna :)


NemmamSlov
25.01.2020 3 z 5

Nie je to najlepšie od pána Verneho, napriek tomu, dve krátke novely nesklamali. Z tejto dvojky pre mňa bola lepšia novela "Nečakané dedičstvo" v češtine známe pod menom "Ocelové město". Príbeh dvoch inteligentných ľudí, kde jeden pochádzal z germánie a druhý z francúzskeho národu. Obaja zdedia množstvo peňazí, za ktoré si každý z nich postaví vlastné mesto.

Poviedka Doktor Ox sklamala. Flegmatické mestečko, kde ľudia žijú doslova na pol plynu. Zasadanie mestskej rady, ktorú tvoria dvaja členovia trvá celý deň, kde nepojednávajú absolútne nič, ešte keby to bolo o pár ľuďoch tak fajn, ale celé mesto, o ktorom nevedel svet, aby som bol presnejší bol nezaujímavý pre celý svet. Ľudia sa tu ženili po 10 rokoch. Ako keby som čítal príbeh leňochoda. Túto harmóniu samozrejme naruší Doktor Ox, ktorý na obyvateľoch experimentuje. Našťastie Verne príbeh nenaťahuje a rýchlo to uzavre. Autor ma lepšie diela, preto neodporúčam ako prvotinu od Verneho.

danny_21
22.05.2018 3 z 5

První útlounká novelka, u které asi oprávněně panují dohady o Verneovĕ 100% autorství. Přesto i zde se promítlo typické Verneovské vizionářství tentokrát ale v podobě dobyvatelského a nadřazeného germánského národa. Jules má v repertoáru lepší kousky, Ocelové město dr. Schultze ode mě dostává průměrných - 55 %

Druhá lehce satirická, povídková taškařice o chemickém útoku na jedno ospalé vlámské městečko. Jeden by snad ani nevěřil, že ji spáchal pan Verne - 40 %. Jako celek hodnotím lehce podprůměrně - 45 %. Dohromady jako celek tedy u mě čistý střed - 50 %