Nebyli jsme svatí

Nebyli jsme svatí https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127387/nebyli-jsme-svati-127387.jpg 4 12 3

Kniha zachycuje cenné osobní vzpomínky Blahoslava Zavadila z Brna-Žabovřesk, příslušníka 1. čs. samostatné obrněné brigády vzniklé v letech II. světové války ve Velké Británii. Popisuje jeho odchod z okupované vlasti, přes epizodu v Cizinecké legii, službu v naší armádě ve Francii a následně zážitky z vojenského výcviku i civilních momentů života na britských ostrovech. ... celý text

Přidat komentář

marco026
17.05.2023 4 z 5

"První seskok jsem udělal od motoru. Vítr se mi téměř stále opíral do zad, takže jsem padal k zemi asi v šedesátistupňovém úhlu. Ve směru letu nakládali právě do sanitky nějakého mého předchůdce, jenž zřejme špatně přistál." Blahoslav Zavadil

Spomienky Blahoslava Zavadila zachytávajú jeho vstup do cudzineckej légie vo Francúzsku, pôsobenie v rámci československej armády v Británii a tiež opätovné nasadenie vo Francúzsku. Autor popisuje útek z protektorátu Čechy a Morava a tiež nasledujúce dôvody svojho rozhodnutia vstúpiť do cudzineckej légie.

Pobyt v Anglicku s veľkým počtom príhod tvorí väčšinu pamätí Blahoslava Zavadila. Musím povedať, že tu je veľa zábavných príhod spojených s priestupkami, na ktorých som sa často smial a niekedy len krútil hlavou. Autor rozoberá tiež výcvik, ktorým si príslušníci československej armády museli prejsť a v jeho prípade aj parašutistický kurz, čo bola veľmi zaujímavá časť knihy.

Rozdiel, ktorý som si všimol oproti iným pamätiam bývalých vojakov je to, že Zavadil rozpráva aj o príhodách a postojoch, ku ktorým by sa iný nepriznali alebo ich zo svojich biografií vynechali. Mám na mysli niektoré priestupky alebo aj rozprávanie o antisemitizme medzi Čechoslovákmi. Zážitky s mínami v Dunkerque v druhej časti knihy boli tiež veľmi zaujímavé a desivé. Knihu doplňuje aj množstvo fotografií a v konečnom dôsledku je to veľmi zaujímavé a autentické rozprávanie o rôznych zážitkoch z vojny.

jan.para
10.01.2023 4 z 5

Velmi upřímné vzpomínky na válku. Autor píše bez příkras a věrně popisuje jeho válečnou anabázi. Velmi zajímavé jsou historky s holkama a alkoholem.


olga8832
08.11.2018 5 z 5

Super příběh. Právě čteno na ČRPlus