Nebuďte obětí

Nebuďte obětí https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132491/nebudte-obeti-132491.gif 4 8 3

Mnozí lidé často zakoušejí pocit, že jsou vydáni svým životním okolnostem nebo druhým lidem. V nejhorším případě nenalézají možnosti, jak tu situaci změnit. Aktivitu podvazuje strach z důsledků. Kniha Vereny Kastové nejen propůjčuje hlas takovým znepokojivým pocitům. Popisuje také, jak k takovým situacím dochází, jaké mají kořeny a jaká vnitřní dynamika je formuje. Jestliže jsou například lidé, kteří stále něco "zapomínají", jak to, že se vždy také najdou v jejich okolí jiní, kteří zapomětlivým pomáhají? Co se děje, když se někdo stále cítí být "přehlížený"? Verena Kastová představuje role, jaké zde hrají "pachatel" a "oběť".... celý text

Přidat komentář

Coucouha
15.06.2022 2 z 5

Sem-tam fajn myšlenka, ale často se mi stávalo, že jsem textu nějak nerozumněla a ztrácela jsem se v tom, co tím chtěla autorka říct. Celkem zklamání.

Beebee
29.08.2020 5 z 5

Jako obvykle u knih od Vereny Kastové, dostáváme kvalitní čtení - v tomto zhutněné informace o konkrétních komplexech, na bazi pohádky o Modrovousovi a Dupynožkovi (Rumplcimprcampr nebo Martinko Klingáčik). Aktuálně o komplexech obsahujících dvojici oběť- agresor. Kastová objasňuje, proč je těžké vymanit se z pozice oběti a jak je těžké, aby se nositel takového komplexu v rámci uzdravy ztotožnil jak s obětí, tak s vnitřním agresorem. Ukazuje, jak je těžké v pasti pasivní agresor a jeho Pomahač, označit kdo je vlastně agresor a kdo oběť. Mluví o stáří a ustanovování nových komplexů v tomto nelehkém životním období, o tom, jak se senioři nekdy zapletou do pozice oběti či agresora, vlivem specifik tohoto životního období a vlivem postoje společnosti vůči seniorům. Knize místy není lehké porozumět, obzvláště pak pro laika. Ale dává klíč k řešení emočních útrap spojených s různými typy komplexů, včetně komplexu vícecennosti, neboli grandiozity. Dle Kernberga není možné překročit narcismus dříve než po 40-tém roku věku. To proto, že až po polovině života se stane nevyhnutnost smrti zřejmou a neoddiskutovatelnou, což jediné může vést k proměně tohoto typu komplexu.


Han-nah
29.09.2019 4 z 5

Tuto knihu musíte při čtení vnímat přímo ke svému já a žít svůj vlastní život. Opravdu se někdy cítíme jako oběť a někdy jako agresor, cítíme pocity viny, máme komplexy, ale stačí si uvědomit, že někdy stačí malá změna v myšlení, aby si člověk uvědomil, jak má nadále fungovat a vážit si toho, že mu byl život dán se všemi radostmi a starostmi, s pláčem i smíchem, někdy jsme šťastní nebo smutní, někdy máme raději společnost, ale zase naopak chceme být sami se svými problémy, je toho hodně, ale od toho je celý náš život, aby nebyl jednotvárný, abychom ho žili a ne prožili.
Žij tím, co je a co přijde a nemysli na minulost, tu už nezměníš, ale posune tě v životě dále, když z ní vyvodíš ten správný úsudek.

Kniha Nebuďte obětí je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x