Nebezpečné dědictví

Nebezpečné dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280114/bmid_nebezpecne-dedictvi-S0r-280114.JPG 4 148 36

Dva příběhy a dvě ženy, jež spojuje jedno smrtelné nebezpečí: stojí příliš blízko trůnu. Láska, intriky, a tajemství, to je to, co je oběma příběhům společné. A jména obou hrdinek: Katherine. Tajemstvím, po němž obě pátrají, je záhadné zmizení dvou malých princů v Toweru v roce 1484. Pátrá po něm dcera krále Richarda IIi.Kate Plantagenet, jež touží očistit milovaného otce od podezření z vraždy. A pídí se po něm i lady Katherine Grey, mladší sestra popravené "devítidenní královny", která z něj odhalí nejvíc právě v době, kdy je v Toweru sama uvězněná...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Dangerous Inheritance , 2012


více info...

Přidat komentář

Marthas
05.06.2023 4 z 5

3,5/5 Můj úplně první čistě historický román, takže asi nikoho nepřekvapí, že mě úvod lehce nudil. Řekla jsem si ale, že anotace a téma zní slibně a že vytrvám. Vytrvala jsem tedy až do hořkého konce. A že hořký byl a to z mnoha důvodů. Netajím se s tím, že mezi mé koníčky rozhodně historie nepatří. Ze Zš si už moc nepamatuji, a pochybuji, že dnes se zde učí vše do takových detailů, aby se člověk na první dobrou dobře orientoval v tak složitých obdobích a příbuzenských svazcích. Přiznávám tedy, že tituly a osoby, které nebyly hlavní mě doslova míjely. Přesto si myslím, že to byl vcelku dovedně poskládaný kaleidoskop skutečných osudů a autorčiny licence. Oceňuji podrobný autorčin doslov, kde leccos uvádí na pravou míru a poskytuje další informace. I překlad byl velmi dobrý. I když některá slova byla archaická. Byla použita vhodně a pouze na místech, kde byla potřeba. Dokonce se autorce povedlo i to, že časem ve mně vykřesala i nějaké emoce, což by dobrá kniha měla umět. Ale styl líčení mi přišel dost suchý, takový veskrze britský.
Přestože román to byl velmi dobrý a autorka jistě patří k těm lepším, nemám v plánu v četbě jejích knih a podobných románů pokračovat. Nechci mít z mozku zavařeninu.

keselylenka
24.06.2022 3 z 5

Ačkoli série tudorovských královen byla výborná, tady se za mě úspěch nekonal. Mezi příběhy Katherine a Kate jsem se ztrácela. Často mi až po několika odstavcích došlo, o které vlastně čtu. Navíc zatímco u tudorovských královen se mi dařilo vcítit se do postav a autorka je za mě vykreslila velmi lidsky, tady se ke mě city nedostaly.


vlkcz
19.06.2022 1 z 5

Rozpaky a zmatek.
Tato kniha může být zajímavá pro Angličany a ty, kteří jsou fascinování Tudorovci. I když ani tam bych ruku do ohně nedal.
Úplně nejnešťastnější volbou autorky bylo spojit příběhy dvou dívek s podobnými osudy, časově od sebe vzdálené jen 80 let, navíc s příbuzenskými vazbami (byť vzdálenými) a přeskakovat mezi těmi příběhy vždy po několika stranách. Kdyby se aspoň nejmenovaly stejně (to sice autorka částečně řeší rozdělěním na Katherine a Kate, další Kateřina je pak Kat, ale ani tak to na přehlednosti nepřidá). Navíc klasicky anglický zvyk používat pro osoby někdy jméno a někdy titul. Také ta "záhada" je vcelku banální a je mnohem lépe popsaná v jiných knihách, Kdyby autorka ten starší příběh vypustila, smrskla by se kniha na stravitelnějších cca. 250 stran a vůbec nic by se nestalo.
Například Králova dcera od Sandry Worth o Alžbětě z Yorku (manželka Jindřicha Tudora), která je zmiňována i v této knize je mnohem čtivější a zajímavější.

Fanda74
11.04.2022 5 z 5

Velmi dobře zpracovaný historický román, vlastně dobře propojeny hned dva historické příběhy - propojení je fiktivní, ale jinak mě až překvapilo, jak moc je román postavený na doložených faktech (doslov autorky).

sarah7586
13.04.2021 3 z 5

__
Anglie. Dva příběhy, dvě hrdinky. Obě se ocitají v blízkosti královského trůnu. A to je skvělé i nebezpečné zároveň. Láska, strach, odhodlání. To je spojuje.
__
Chvíli mi trvalo než jsem se zorientovala v postavách. Když jsem si vše utřídila, byla to velmi příjemná emotivní vyprávění, která se vzájemně prolínala.

petr59
30.10.2020 5 z 5

Tato kniha je též výborná. Děj je sice paralelní , ale obě dějové velice zajímavé a svým způsobem i poučné. Prostě super!!!

432830
01.08.2020 4 z 5

Netradicni styl historickeho romanu v podobe pararelniho vypraveni dvou casovych os mi obcas trosku narusoval cetbu. Vzhledem k predchozimu dilu o Jane Greyove, ktery jsem nemohla kvuli napinavosti odlozit, davam o hvezdu min.

akinomV
27.05.2020 5 z 5

Tak autorka opět nezklamala a po jednotlivých tudorovských královnách jsem se pustila i do této "drobotiny". Teda to bylo tak skvělé čtení, že začínám věřit, že autorka ani špatně psát neumí :-D

Matevi
12.05.2020 5 z 5

Perfektní. Pro mě zatím nejlepší od Alison Weir (přečetla jsem tři manželky Jindřicha VIII.). Silné emotivní příběhy dvou méně známých žen anglické historie.

celebriel
17.04.2020 5 z 5

Poutavé a čtivé asi spíše pro dámy, vzhledem k romantickým zápletkam. Pro mě nový pohled do dění po smrti Eduarda VI. Je lepší mít už nactena nějaká fakta z této doby, aby se člověk neztracel, pomůže to plynulosti čtení.

VendulaB
14.04.2020 5 z 5

Výborný, bohatý historický román. Dva příběhy mající společné téma - mít královskou krev není vždy výhra, může to být i spíše prokletí. Příběh je skvěle vyprávěný, čtivý, napínavý. Rozhodně všem doporučuji.

Haduwig
03.09.2019 3 z 5

Velmi oceňuji přiblížení životních osudů žen, o nichž mnoho nevíme (Kateřina Plantagenetová), nebo jsou zastíněny jinými osobnostmi své doby (Kateřina Greyová). Problémem není ani tak otázka, zda se čtenář ne/vyzná v tom, o které Kateřině je řeč, jako spíše to, že jejich příběhy nejsou propojené. Oněch pár vizí a pocitů, které sdílí napříč časem, ani příběh o hledání princů z Yorku to nezachrání. Za mě by si hlavně Kateřina Plantagenetová zasloužila vlastní knihu.

TheMelorry
18.07.2019 5 z 5

Kniha, která je tentokrát oproti ostatním autorčiným knihám spíše beletrií, než literaturou faktu. Vypráví příběhy ze dvou časových rovin, spojené jedním vyšetřováním. Je zde krásně spojen velmi zajímavý a napínavý příběh s věrnými historickými fakty. Kniha se velmi dobře čte a na střídání pohledů dvou hlavních postav není nic matoucího. I člověk méně znalý anglické dějiny se bude dobře orientovat. Dle mého se jedná o výborně napsanou a čtivou knihu, která stojí za přečtení.

Rozmarýna Rozm
22.06.2019 5 z 5

Kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Měla jsem původně obavu, zda nebudu mít v Kateřinách zmatek, protože tu někteří psali, že měli problém se soustředit, o kterou Kateřinu jde. Já jsem žádný problém neměla. Autorka pravidelně střídala v textu Kateřinu Greyovou a Kateřinu Plantagenetovou, mezi nimiž stojí 80. let. Greyovou nazývala Katherine a její příběh je psán vždy v 1. osobě , tedy Kateřina vypráví svůj příběh sama. Plantagenetovou nazývala Kate a její příběh je vyprávěn ve 3. osobě. Vždy před změnou Kateřiny, o které právě píše, je uvedeno jméno Kate nebo Katherine, datum a místo. A navíc na začátku knihy byly 4 rodokmeny, takže já jsem neměla problém se v osobách orientovat. Z poznámky autorky jsem si odnesla zajímavý poznatek, že církev dovolovala, aby dívka se svým manželem žila sexuálně již od dvanácti let. Z knihy jsem se mimo jiné dozvěděla o existenci devítidenní královny Jany Greyové, takže nyní si o ní chci něco přečíst. Miluji knihy, ze kterých se čtivou formou dozvím hodně informací založených na realitě a tato kniha to splňuje.

PetaZ
31.03.2019 4 z 5

Historické romány moc nečtu, ale asi po nich budu sahat častěji.. S touto knihou jsem zhruba do poloviny docela bojovala.. Hodně dost podobných jmen, příbuzenské vztahy atd. Nakonec jsem knihu dočetla na jeden zátah a musím říct, že byla opravdu zajímavá.. Původně jsem chtěla dát 2 nebo 3 hvězdy, ale musím ocenit i autorčinu práci..

Nazli
18.01.2019 4 z 5

Opět velmi čtivé a chytlavé.

Linda969
15.08.2018

Znamenitá kniha, znamenitá autorka, doporučuji...

Toffee
17.04.2018 4 z 5

Historické romány z Anglie bývají zajímavé a čtivé a tenhle nebyl výjimkou. Potíž bývá v množství postav, rodů a rodin s podobnými jmény, složitým propletencem příbuzenských vztahů a ještě složitějším počítáním pořadí nástupnictví, zvlášť když se všichni tak různě obviňují z nemanželského původu apod. V tomhle románě to navíc bylo všechno dvakrát, protože kapitoly na střídačku skáčou 70 let tam a zpátky v příbězích Kate a Kateřiny. Přesto mě to docela bavilo a ocenila jsem, že autorka se snaží ctít fakta a příběhy staví na skutečných událostech.

vvvecna
19.03.2018 3 z 5

Doporučuji knihu těm kteří se zajímají o historické romány - čte se úplně sama

Jana38
08.07.2017 5 z 5

Nádherný zážitek,super počtení,sice se musíte soustředit o které Kateřině právě čtete,ale na to si časem zvyknete a knihu si užijete,tato autorka nezklame