Nebe pod Berlínem

Nebe pod Berlínem https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436265/bmid_nebe-pod-berlinem-6XS-436265.jpg 4 626 94

Autobiografická kniha nás zavádí do současného Berlína, města, které i téměř po třinácti letech od svého spojení je stále pomyslně rozdělené na východ a západ. Hlavní hrdina, mladý učitel, prchá z Prahy do současné německé metropole, kde potká přítele, s nímž zakládá rockovou skupinu U-Bahn pojmenovanou podle berlínské podzemní dráhy. Právě v metru sleduje a zaznamenává dojmy a příběhy lidí, jež ho inspirují k psaní textů pro kapelu. 2. vydání... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Labyrint
více info...

Přidat komentář

Miroslavacte
26.03.2024 5 z 5

Okamžitě musím do Berlína - to jsem si řekla po dočtení. A taky na nádraží a do metra. Snad mám taky ochranitele, jako lidi v této knize. Krása.

sgjoli
04.02.2024 4 z 5

Jaroslav Rudiš je pro mne dnes již zárukou toho, že mne čeká skvělý literární zážitek. A nejinak tomu bylo u knihy Nebe pod Berlínem, které je autorovu prvotinou. Jelikož už od J. Rudiše mám pár knih přečtených, bylo pro mne docela zajímavé vrátit se k jeho úplnému začátku. A musím říct, že je vidět, jak moc se za tu dobu coby autor posunul a vyzrál.
Téma vlaků je autorovi nesmírné blízké, a tak pro mne nebylo překvapením, že se s ním setkáváme už hned v jeho první knize. Podle mne to tu skvěle funguje jako prostředek pro sekávání nejrůznějších lidí, kteří by se možná jinak nesetkali. Je to prostředek pro prolínání nejrůznějších lidských osudů, které vámi budou nějak rezonovat, protože v řadě momentů se budete nějak nacházet, vidět. Protože je to tak moc lidské. V tom je podle mne Rudiš skvělý, jak dokáže pozorovat a vykreslovat lidi a jejich životní cesty.
Kniha si svým způsobem vyžaduje pečlivější čtení a trochu klidnějšího prostředí, aby se člověk mohl soustředit, ponořit se a nechat na sebe knihu působit. Do určité míry se v této knize jedná o tok vědomí, které si tu pozornost vyžaduje, aby z toho člověk hodně vykřesal a našel si tam významy a nějak si to propojil s vlastními myšlenkami a životními zkušenostmi - aby si z toho člověk něco vzal.
Hudebně se to veze na vlně punku, rocku - hudba tu hraje významnou roli. Atmosféra je taková šedá, temná - hudbou i prostředím vlakových nádraží skřípající, burácivá, špinavá. Ale přesto má svoje kouzlo, kterým umí zaujmout a polapit vás.
I když nehodnotím na plný počet, jsa ovlivněna autorovou pozdější a o něco vyzrálejší tvorbou, tak mi tady v téhle knize bylo vlastně dobře. I když to ve mně vyvolávalo určité melancholické, bolestínské pocity, určitý pocit pomíjivosti a rozpolcenosti, v čemž jsem se dost nimrala. Mne tohle prostě baví. Zároveň to nepostrádá humor, typický pro Rudiše - takový jako až nasáklý ironií a cynismem a různými životními paradoxy.
Za mne skvělý a jsem moc ráda, že se mi tohle dostalo do rukou.


Borntobike
08.12.2023 4 z 5

Kniha se mi moc zamlouvá. Asi zatím nejvíc z toho, co jsem od pana Rudiše přečetla. Prostředí nádražáků se mi vždy líbilo. Drobné příběhy z metra a motiv ducha ochránce jsou příjemným obohacením. Vše láká k návštěvě Berlína.

mila2411
02.11.2023 5 z 5

Nálákán předchozími knihami - a nezklamám výsledkem. Mám rád Německo, takže to se mnou měl autor docela jednoduché. Parádní kniha.

janina66
12.10.2023 2 z 5

Audiokniha
Až na pár zajímavých kapitol ze života členů kapely a jejich koncerty, jinak mi to moc nesedlo. Zajímavý prvek mrtvého muže a na konci audioknihy poslední 3 písničky, asi nejvíc se mi líbil poslední hit Gagarin pop.

karaliene
12.10.2023 3 z 5

Jako jo...špatné to není...být mi o 20 míň, budu nadšená, ale...asi už opravdu stárnu.

Velekněžka
08.08.2023 5 z 5

Jó pod Berlínem, tam se jezdí na červenou. Kundera je punku vzorem a nástěnky jsou pevnější než Berlínská zeď. Děje se tu toho tolik, že se vlastně neděje nic. A komu nevoní šipka na východ, skončí stejně na záchodě :-)

Clumsy
27.07.2023 3 z 5

Kromě metra jakožto v literatuře nevídaného hlavního tématu jsem ocenila vypravěčův smysl pro detail. Čte se to velmi dobře, text přímo teče vpřed. Sedlo mi to i proto, že podzemní dráhy miluji. Teď po dočtení si toužím udělat sólo výlet do Berlína, na dva tři dny, a jen tou tamější jezdit sem a tam a navštěvovat zmíněná místa. Krásné je i to, že jsem si knihu objednala omylem - sháněla jsem o dost novější Hvězdy nad Berlínem, které jsem zběžně zahlédla u kamarádky, ale když jsem se ocitla v knihkupectví, název jsem popletla s tímto, s jakým jsem se už předtím setkala taky. Bylo to pozitivní, protože jsem se do toho, totiž do Nebe p. B., pustila bez potuchy, o čem bude, a to bylo tak osvěžující, že to - nečíst si předem anotace - začnu dělat častěji. Atmosféra té knihy je předaná povedeně, je těžká jako bouřkovej mrak za dusna, a přesto je kniha jako celek spíše odpočinková. Je příjemná během té doby, co ji čtete, ale v hlubších detailech bohužel do velké míry - a smutně rychle - zapomenutelná.

ellypusik
19.07.2023 4 z 5

Mně tato kniha přišla jako něco od Ch. Bukowskiho v bledě modrém - a Bukowski je moje srdcová záležitost. Velice podobný otevřený a mnohdy přiostřený humor, jistý stupeň erotiky a poukázání na undergroundovou společnost.
Nicméně mi do příběhu úplně neseděly zbloudilé duše, které příběhu sice daly jistý filozofický ráz, ale do punkově laděného románu s lechtivými vtípky mi to nesedělo. I tak měla kniha spád a na čtení před spaním ideální.

Luque17
18.07.2023 4 z 5

Nic zásadního, ale fajn čtení, zajímavé postřehy. Kdybych knihu četl v době vzniku, bylo by to ještě lepší.

Rihatama
30.05.2023 5 z 5

Prvotina intelektuálně, literárně i lidsky vyzrálé osobnosti, která se nepodbízí. Rudiš nás vrací do etapy a mentality Východoevropanů orámované berlínskou zdí, opuštěnými trabanty a kulturním hudebním podzemím doslova přeneseným do berlínského úbánu. Snad to jde na vrub učitelského zázemí hlavního hrdiny (i autora samotného, který to nemá daleko do Sudet ani do Berlína), že přes zdánlivě jednoduché dialogy, popisy a retrospekce prosakují na povrch trefné, a přitom nedbale formulované postřehy podbarvené přiléhavými metaforickými příměry. Příběh emigrovaného českého učitele je víc, než se na první pohled zdá. Má víc než atmosféru, má duši, vtip i hloubku. A punk, s nímž rozeznívá temné, divoké struny lidské duše i života. Někteří určitě ocení i berlínské reálie a místopis. Nesnesitelná hořkost bytí punkové kapely v berlínském U-Bahnu stojí za čtení. Tehdy i teď.

"Město [Berlín], které drží pohromadě jenom dole, město, kde jediné kopce jsou z ruin, město, které chce nalézt minulost z kamene a vybudovat budoucnost ze skla, ale to není tak jednoduché, jako není jednoduché vyměnit lidské srdce."

Pablo70
05.04.2023 3 z 5

Kolega Rudiš se pokusil o punkový román. Zažil dobu, kdy punk frčel, ale přiznává, že stejně hrál Dylana a Lennona. Je to legrace, pronásledovali ho zastydlí hippísáci! To my chtěli naopak být hippísáky, ale pronásledovali nás za to zastydlí fízlové. Berlín byl tenkrát přeraženej a na Západ se nesmělo. Na pódiu řádily Plameny s Liškou (kapela ÚV SSM) a Hutka o tom zpíval:
Proč sbíráš ty kameny, no táto, řekni proč?
Ale přijedou k nám Plameny, proto, pro dobrou noc.
Proč velryba nezazpívá, no táto, řekni proč?
Asi ji to nenapadlo, proto, pro dobrou noc.
A proč ji to nenapadlo, no táto, řekni proč?
Protože má zadarmo žrádlo, proto, pro dobrou noc.
A proč zpívá Karel Gott, no táto, řekni proč?
Nekecej a natírej plot, proto, pro dobrou noc.
Ulicemi Berlína se valili efdéjot (idiot) s bubínky a flétnami stejně jako dřív Hitlerjugend. A my na to čuměli s očima navrch. Kolik že bylo Rudišovi?
A mimochodem: na vlaky si on potrpí vydal o nich tři knihy. A Nebela už najdete v téhle storce.
Ale dobrej pokus! Má to atmosféru, to jo. Nic jinýho v tom nehledejte.

esfinge
25.02.2023 4 z 5

Zajímavý příběh z Berlína, konkrétně z U-Bahnu, kde se může hrát, žít i život ukončit.

nevimcoctu
06.02.2023 3 z 5

Fajn jednohubka, hezky atmosférická, mám teď docela chuť stavit se do Berlína mrknout se na všecky ty místa. Punk mám moc ráda a punk stárnoucích existencionalistů o to víc. Jen je mi jasný, že za čtvrt roku už si nebudu pamatovat, že jsem něco takovýho kdy četla, což je za mě pokaždý velký mrzení.

iceVS
27.12.2022 4 z 5

Strašně smutný...

Hledam94
22.09.2022 4 z 5

Netradiční kniha, trochu o životě a trochu o metru v Berlíně, které mělo (stejně jako celé město) dost pohnutý osud. Před dvěma lety jsem tam byl na dovolené a nad stránkami si znovu připomněl část toho, co jsem viděl.
Kniha je trochu otevřenější v oblasti erotiky a trochu devadesátková, proto jsem jednu hvězdičku ubral.

Majto
08.08.2022 3 z 5

Pri mojom hľadaní "mladých" autorov som narazil aj na túto knihu a spočiatku som si jej čítanie aj náramne užíval. Páči sa mi štýl akým je písaná, miestami sa absurdita mieša s krutou realitou dôb minulých i súčasných. Čo ma mierne znechucovalo, bol ten nekonečný "cestovný poriadok" a zoznam staníc metra, ktorý sa miestami zjavoval a opäť strácal, ale aj posledné cca 2 kapitoly. Neznamená to, že už nič od Rudiša neskúsim, bo by som asi o zážitky pripravil sám seba.

los
08.06.2022 3 z 5

na ja, Punk ist noch lange nicht tot, Punk ist für alle da

n.ezn.amy
13.05.2022 4 z 5

Když životem unavený učitel z Prahy uteče z Prahy do Berlína, potká Pancho Dirka, se kterým založí punkovou kapelu U-bahn a snaží se prosadit po různých klubech. Absolutně nechápu, proč se mi kniha vlastně líbila, ale možná tím jak psána zvláštním stylem prakticky vyprávění, příběhy lidí od u-bahnu s nezaměnitelnou atmosférou Berlína a jeho metra. Příběh pozvolna plyne, není zde žádná gradace děje a končí naprosto nečekaně. Ovšem po dočtení jsem zjistil, že mě kniha vlastně hodně bavila.

vendy246
18.04.2022 5 z 5

Atmosféra Berlína po pádu Berlínské zdi pohledem mladého muže, uživatele U-bahnu a S-bahnu. Bezvadné čtení.