Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí

Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/185087/bmid_nebe-peklo-zem-pribeh-prvni-letusky-l9Z-185087.jpg 4 8 4

Životní příběh první letušky Marie Staré je natolik mnohovrstevnatý, že více než o její vlastní cestě za splněným snem vypovídá cosi o charakteru člověka. Do té doby neznámému, exotickému povolání, které brala jako poslání, dala vlastní obsah. Stala se svědkem nebezpečných i dobrodružných situací. Její život byl vykoupen smrtí kolegyně, která zahynula při leteckém neštěstí v letadle, ve kterém původně měla letět ona. Ani za dramatických okolností okupace a války nedokázala stát stranou. Bojovnice rodem se účastnila odboje a zaplatila za to třemi roky v německých vězeních. Ani poválečný návrat k létání už ale starý sen neoživil. Stíny vlastní komplikované minulosti a komunistický převrat v únoru 1948 ji přinutily emigrovat. Byla cesta za svobodou a nový život v emigraci jejím snem posledním?... celý text

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
03.11.2022 4 z 5

Souhlasím s martinidd. Kniha nabízí široký pohled na vznik letectví a politické dění v Českoslovesnku za válečného období.
Letušky to měly v té době asi úplně jiné než dnes. Ano, začínající obor a s tím vše nové..
Příběh M. Staré je velmi zajímavý.

martinidd
25.04.2018 5 z 5

Výborně zpracovaný příběh prvních letušek !


Kacz
17.02.2015 3 z 5

Nebe, peklo, zem potěší asi hlavně všechny fanoušky létání a ty, kdo se zajímají o osudy lidí kolem letadel v dobách 2. sv. války a 50. let. Když jsem knihu začala číst, vytanuly mi na mysli různé televizní dokumenty, možná se dá říct, že je vystavěna podobným způsobem. Mozaika různých příběhů, zajímavostí, dat a milníků československého letectví soustředěná kolem osudů jedné z prvních českých letušek. Úplně si umím představit filmové záběry a fotografie z dané doby doplněné texty čtenými z knihy. A možná by jí taková forma i slušela líp. Každopádně je znát, že autor tématu věnoval spoustu svého času a energie. I když si možná občas neuvědomí, že některá jména apod. čtenář nemá tak jako on vtištěná v paměti. Až na tyto nedotaženosti (které by ostatně měla vychytat spíš redakce) jde ale o vcelku čtivou knihu i pro ty, kterým není létání celoživotní vášní, ale spíš jen dnes už zcela běžným způsobem přepravy.
70 %

moni.ka
18.03.2014 5 z 5

Tohle není čtení pro slečinky. Strhující příběh cílevědomosti, osobní statečnosti, lásky k létání a profesní hrdosti - nejen hlavní postavy, ale i dopravních letců, který by si neměl nechal ujít žádný milovník letectví. Věděli jste, že první české letušky pracovaly v látkových letadlech s dřevěnými křídly - v době, kdy se nad Tichým oceánem ztratila průkopnice ženského létání Amelie Earhartová? Napínavá je i část z války, kdy se po rozprášení ČSA velká část lidí od dopravního letectví zapojila do odboje a smutná 50.léta, kdy byli tito lidé znovu pronásledováni pro změnu totalitou komunistickou...dobrá práce, pane Jindro.

Štítky knihy

životopisy, biografie cestování letectví podle skutečných událostí letušky

Autorovy další knížky

Miroslav Jindra
česká, 1969
2003  87%Literatura pro 3. ročník SOŠ
2013  85%Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí

Kniha Nebe, peklo, zem: Příběh první letušky ČSA Máji Staré a lidí kolem létání na pozadí historických událostí je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x