Geniální přítelkyně

Geniální přítelkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320365/bmid_genialni-pritelkyne-ls5-320365.jpg 4 1894 417

Román Geniální přítelkyně je prvním dílem stejnojmenné tetralogie, která už uchvátila čtenáře bezmála na celém světě a vzbudila zaslouženou pozornost literární kritiky (poslední díl byl mj. nominován na italskou cenu Strega a dostal se mezi šestici kandidátů na The Man Booker International Prize). Neapolská periferní čtvrť Luzzatti (v textu však její název nikdy nezazní), 50.léta minulého století. Právě tam a tehdy začíná příběh jednoho ženského přátelství. Jeho vypravěčkou je Elena, která už jako stará žena vzpomíná na svůj život, který byl, kam její paměť sahá, vždycky ovlivňován silnou osobností geniální Lily. Sama je přitom klíčovou postavou zas pro Lilin osud, v jejích očích je tou geniální kamarádkou naopak ona. Úhelným kamenem jejich komplikovaného vztahu je snaha obstát v mužském světě, jehož konvenční hranice jsou pro ně stejně tak svazující jako hranice jejich čtvrti plné pokrytectví a násilí. Čtenář se v románu seznamuje nejen se dvěma protagonistkami, ale i s celým mikrokosmem neapolské čtvrti propojené hustým předivem konvencí a vášní, jehož kořeny sahají až do doby fašismu, do let druhé světové války, do světa „před Elenou a Lilou“. Vypravěčka nás sice na vzorku jedné čtvrti provede vývojem italské společnosti od poválečné chudoby až k ekonomickému zázraku 60.let, zasvětí nás do ideologických i přízemních sporů mezi komunisty a camorristy, ale ústředním tématem románu i celé série zůstává přátelství vzájemně odlišných hrdinek, vylíčené s až nemilosrdnou otevřeností jako systém „spojených nádob“, jako bolestné zrcadlení, jako celoživotní soupeření, jako pevné pouto, které často škrtí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Prostor
Originální název:

L'amica geniale , 2011


více info...

Přidat komentář

EmillyT
05.04.2024 3 z 5

Velmi dlouho jsem se prokousávala touhle knihou. Námět je moc hezký, prostředí je zajímavé, ale děj mě bohužel vůbec nevtáhl. Trvalo mi, než jsem si zapamatovala jednotlivé postavy, kterých je opravdu hodně, Lenu ani Lili mi nebyly sympatické a většinu knihy jsem měla pocit, že se vlastně nic neděje. Zatím si nejsem jistá jestli budu v této sérii pokračovat.

gabriel375
16.03.2024 3 z 5

Kniha vtiahne, to je pravda. Až šokujúci obraz drsnej chudoby Neapola 40. a 50.rokov atd... tvrdosti Talianov pripomína miestami obraz cigánskeho geta, miestami červenú knižnicu. Hm. Ale mne Pani Ferrante nesedí, po tretej časti mi to jej sebabičovanie a nariekanie nad vlastnou nechápavosťou už liezlo na nervy Tak aby som nespojlovala, celá séria má miesto v svetovej literatúre, ale šťastie, že natočili seriál, lebo ehm, človek to druhýkrát do ruky už nechytí. Seriál bol dôstojnou bodkou .


Lole
29.02.2024 5 z 5

Před delším časem sem viděla seriál a pak jsem si po pár letech vzpoměla, že mám zrovna čas na knihu. Musím uznat že sem byla překvapená, jak rychle mě kniha vtáhla a jak mě vlastně velmi bavila. Střes světa malé čtvrti a malosti s velkým světem. Popis scény na Lilině svatbě byl přímo uchvatný.. Atmosféra knihy člověka úplně vtáhne.
Baví mě téma, příběh dvou děvčat, které jsou každá jiná. Lila mě svým způsobem místy hrozně rozčilovala a to především jejím náhlým chladem asi rozumím co za ní Lenu táhlo, ale zpětně mě ta dívka velmi štvala. Doporučuju všem, který mají rádi vztahový drama. Navíc popis Neapole v 50 letech je vynikající.

Karolína18
14.02.2024 5 z 5

Tohle se mi opravdu moc líbilo, zhltla jsem to najednou. Román je psán neuvěřitelně čtivou formou, takhle dobře čtivý narativ jsem už dlouho nedržela v rukou. Chápu název a velmi s ním souhlasím. Hrozně moc si celý život přeju být jako Lila, i když jsem spíš jako Elena, ve všem, až je to děsivé. Ta její neustávající cesta za úspěchem, který prostě nikdy nepřišel natrvalo, ani pocit vlastního naplnění, což je ovšem typické pro obě hrdinky. Ať dělají, co dělají nikdy to není dost, ať už v porovnání se sebou samou, nebo se svou geniální přítelkyní. Rozhodně potřebuji pokračování ať už ve formě druhého dílu, nebo shlédnutí seriálu. Autorka opravdu umí. Fascinovalo mě, jak uměla s odstupem vše popsat, slovy přesně vystihnout, ale stejně z textu čišela ta dětská, později mladická, naivita a nerozvážnost. I když bychom mohli říct, že se toho v knize zase tolik neděje, čtenář se rozhodně nenudí a já knihu nechtěla za žádnou cenu odložit. Nejde o nějaké přesně vykalkulované napětí, ale čtení této knihy je zkrátka od začátku do konce velmi příjemný zážitek.

TipsyChipsy
25.09.2023 5 z 5

Pro mě okouzlující román. Autorka má opravdu úžasný talent, tak dobře jsem si už dlouho nepočetla. Přitom téma knihy není nijak výjimečné, prostě dětství a zrání děvčat z Neapole. Ale jak se to dá zpracovat, to bere dech. Je z toho cítit tolik skutečného lidského života. Úplně v hloubce se mě dotkla ta podstata kamarádství, společné neplechy a prožitky, které zažije člověk venku jen s tou pravou kamarádkou. V knize je také zachycen mentální vývoj, kterým projde mladý člověk a jeho priority se mění: je to škola nebo práce nebo co nejvyšší vzdělání nebo se dobře vdát? Je toho tam hodně a je to pravdivější než život, je to umění.

BaraB13
21.09.2023

(SPOILER) Ženské přátelství je obecně velmi křehká věc. Obzvlášť v Itálii. Obzvlášť v periferní čtvrti Neapole.

Je až neskutečné, jak se umí autorka vcítit do mladých ztracených žen. Jejich rodina jim dává určitý rámec toho, jak by měl život vypadat. Jak však postupně rostou a vnímají svět kolem sebe, zjišťují, že může být život i něčím jiným než tím, co znají jejich rodiče.

Kniha je první knihou z tetralogie. Četla jsem všechny a viděla i seriálové zpracování. Je to prostě silný příběh. Vyžaduje ale trpělivost a vnímání často, na první pohled, roztahaných pasáží. Všechno do sebe zapadá. Každý obsáhlý popis a vykreslená charakteristika postavy má svůj smysl.

Četla jsem i ostatní díla autorky a její cit pro detail a lásku k Itálii i italskému lidu najdeme v každé z nich. Rozhodně se k celé tetralogii budu brzy vracet.

L.Helena
03.09.2023 3 z 5

Audiokniha
Těšila jsem se na nevšední zážitek, ale nějak jsem nepropadla tomu kouzlu, co zapůsobilo na čtenáře, kteří knize udělili plný počet hvězd a nadšené komentáře. Přišlo mi to takové rozvleklé, místy nezáživně natahované, skoro jako televizní telenovela. Nevím, zda bych vydržela u knihy, kdybych ji četla. Poslouchat jako kulisu u nějaké nenáročné činnosti mě to ale docela bavilo. Takže zřejmě půjdu i do dalších dílů v audioverzi.

wallnerka
24.08.2023 5 z 5

První kniha úžasné tetralogie. Baví mě sledovat kontrast mezi tím, jak se hlavní hrdinka brodí svým aktuálním životem/dějem, a nadhledem, se kterým na tyto události zpětné nahlíží.

Tove
29.07.2023

Obvykle tyto celosvětové bestsellery nečtu, ale po doporučení jsem vzala knihu do ruky. Přečetla jsem první díl a po dalších zřejmě nesahnu. Kniha je čtivá, ale natolik mě nezaujala.

Radimka
04.07.2023 4 z 5

Tak to hezky plyne, vlastně to vypadá, že se nic neděje a při tom se člověk vůbec nenudí. Knížka o dvou kámoškách, jejichž příběh dětství až do dospělosti vypráví jedna z nich. Bavilo mě to, ale takovej humbuk kolem toho mi přijde trochu přehnanej.

misickabl
29.06.2023 2 z 5

Budu pravdepodobne opakovat komentare nekterych dalsich ctenaru, nicmene prvni pulka byla opravdu bida, vubec se to necetlo dobre, v postavach sem se ztracela (v nekterych az do konce) a vypraveni me vubec nechytlo a nezajimalo. jak tu uz napsali mnozi predchozi-bylo to fakt divne. Mit slabsi vuli, tak knihu tesne za polovinou odlozim. Vytrvala jsem a od pobytu hlavni hrdinky u more se kniha uz cetla o neco lip. davam 2 a pul hvezdy. Jelikoz je to tetralogie, tak diky tomu, ze to u me nakonec nebyl uplny propadak, jak se zdalo na zacatku, dam dalsimu dilu sanci. Uz ted se ale bojim, ze se tim budu pouze silou "prokousavat", nez si bez dechu uzivat krasny plynuly literarni zazitek

Tereza0107
26.06.2023 5 z 5

Po shlédnutí seriálu, který se mi tolik líbil, jsem se zhruba s ročním odstupem pustila do knížky. Musím říct, že je to jeden z mála případů, kdy se mi knižní předloha líbila úplně stejně, jako seriálové zpracování.
Velice zajímavé prostředí jedné z chudinských čtvrtí Neapole a jejich obyvatel, se mi vrylo pod kůži. Ač jsem si zhruba pamatovala, jak se příběh odehrával, tak i přesto jsem znovu hltala linky jednotlivých postav a různé sousedské propletence.
Hlavní roli tu samozřejmě hraje tak trochu zvláštní přátelství mezi Elenou a Lilou, které ač jsou nejlepší kamarádky, zároveň jsou si i největší sokyně. Byla jsem opakovaně na vážkách, jestli mi to blízké přátelství dvou dívek přijde více hezké anebo toxické. Dopředu je žene jak jejich veliká blízkost a důvěra, tak i jejich vzájemná rivalita a touha trumfnout, či alespoň se vyrovnat té druhé.
Nejednou jsem uvažovala, co se asi v různých situacích odehrává Lile v hlavě. Její reakce a činy mi občas přišly minimálně trošku zvláštní, ale jelikož je kniha vyprávěna pouze Elenou, vše zůstává na čtenářově představivosti.
Už se těším, až se dostanu k dalšímu dílu.

clouds
16.06.2023

Mě se na knize líbí určitá nedořečenost, to, že autorka popisuje události z pohledu Elen, myšlenkové pochody Lily si tak musíme domýšlet pouze na základě jejích činů, je tím trochu neproniklnutelná a tajemná. A dodává jí to ještě větší punc kouzla. Velmi krásný moment byl, když Elen dělala reparát z latiny a Lila se jí rozhodla doučovat. Tahle absurdní situace, kdy dívka s mnohem nižším vzděláním doučuje dívku na gymnáziu, poukazuje nejen na výjimečné IQ Lily, na její skvělou paměť a schopnost přemýšlet, ale i na to, že svou vlastní vnitřní silou byla schopna vlít Elen doslova mízu do žil, takže se z propadlíka stala během dvou měsíců premiantkou, dokonce nejlepší žákyní na škole. Takhle silný vztah je svým způsobem kotva a záchrana, ale na druhou stranu přináší i své limity, takže jsem zvědavá jak se to dále celé rozvine. Perfektní četba, skvěle propracované charaktery, charismatické hlavní postavy - i ve své drsnosti zvláštně poetická atmosféra příběhu ..vřele doporučuji

martini.ce
05.06.2023 5 z 5

Za mě výborná kniha. Realistická, silná, místy drsná, o přátelství a o tom, jak nás ovlivňuje prostředí, rodina, čtvrť... Vím, že existuje seriál (neviděla jsem), ale některé scény si umím představit s hudbou Ennia Morriconeho.

Neumaierová
18.05.2023 5 z 5

Krásný příběh, skvěle napsáno, jako všechny Eleniny knihy. Tohle bude jednou klasická literatura :)

VlezlejSpratek
17.05.2023 5 z 5

Tohle bylo dost dobrý. Italská Neapol, 50. léta a malá holka, co si našla kamarádku, ke který jí to pak už vždycky táhlo, přestože se jejich cesty brzy rozdělily. Zatímco vzpurná a drzá Lila začíná pracovat v ševcově dílně svého otce, vypravěčka Elena i přes matčiny výhrady leží v knihách a studuje. Nic z toho ale pro jejich vzájemnej vztah není důležitý. Jedna v druhý totiž vidí něco, co u nikoho jinýho neobjevila. Schopnost podívat se na věci z nevšedních úhlů pohledu. A to není málo.

Lila je geniální přítelkyně pro Elenu a opačně to funguje stejně. Román je o ženským pohledu na přátelství, o jejích potížích, ale taky o vzájemný podpoře, o sociálních rozdílech, o snaze vyhrabat se z chudoby a o mezilidskejch vztazích, který byly pro uzavřenou neapolskou čtvrť důležitější, než bysme asi řekli.

Příběh sice vypráví 66letá Elena, která vzpomíná na první roky s Lilou, ale dokáže se na svět dívat očima dívčíma. Trochu naivníma a nedospělýma. Díky tomu jí nedochází to, co čtenář vidí na první dobrou ve čtvrti vládne mafie a v sousedství bydlí její kápové. Rodina Solarových má dva syny, který se po čtvrti procházej jako pávi, ale vzpurná Lila, ani její kamarádi si nehodlají nechat poroučet. Jenomže ne všichni si za svým přesvědčením dokážou stát.

Geniální přítelkyně je první ze čtyř knih, který pokrejvaj celej společnej život obou dívek. Ve světě získala tahle série velký úspěchy, a to zaslouženě. Je to hodně zábavný čtení, který získává na zajímavosti hlavně díky ženskýmu naprosto otevřenýmu vidění světa. Zajímavosti přidává samozřejmě i fakt, že Elena Ferrante je pseudonym, takže ani nevíme, jestli knihy napsala žena, nebo muž. Ale já mám docela jasno.

knihomolka_68
20.04.2023 4 z 5

Pěkné. Líbil se mi věcný styl vyprávění i prostředí a doba děje.

Malýmedvěd
20.03.2023 4 z 5

Moc se mi líbilo, jak je to napsané. Krásně to vystihuje atmosféru prostředí, myšlení a chování lidí, výborně jsou naznačené i pocity vypravěčky. Příběh krásně plyne a čte se to lehce a rychle, drží to dobré tempo. Kniha přináší mistrný vhled do dění v chudé čtvrti, do životů lidí, do jejich vztahů a jejich interakcí. Na druhou stranu, mne to nevzalo tak, že bych chtěl v sérii pokračovat. Částečně to možná může být tím, že jsem mužský čtenář. Spíše si ale myslím, že je to tím, že postav je opravdu hodně a autorka se snaží věnovat všem docela do hloubky a příběh je tím pádem tak zaplněný, že je až nepřehledný. Postrádal jsem tam nějakou silnou nit, která by se vinula příběhem a držela by mne u celé série. Přátelství dvou hrdinek se ztrácí ve velkém množství bočních zápletek a popisů. Samozřejmě jsem zvědavý, jak osudy hlavních postav budou pokračovat, ale ne tolik, abych pokračoval. Kniha je dobrá a líbí se mnoha čtenářům po zásluze.

hanka24
13.02.2023 4 z 5

Viděla jsem seriál asi před 3 roky. Myslím, že jinak bych to asi vzdala, motají se mi i tak některé postavy dohromady. Sáhla jsem po knižní verzi s tím, jestli najdu něco víc mezi řádky, co v seriálu nebylo. Knížka mě opravdu vtahla do děje. Najednou jsem se ocitla ve čtvrti s Lenu a Lilou. Moc mě příběh baví. Jak tu někdo píše je to povrchní, já za tím vidím víc. Cítím, že každá v sobě máme asi trochu každé z nich a že i v životě máme vedle sebe nějakou tu Lilu, se kterou chceme z nějakého nejasného důvodu držet krok. Myslím si, že v určité obyčejnosti tohoto příběhu je jeho neobyčejnost.

Ivule9
03.01.2023 5 z 5

Tohle je úplná pecka! Dávám 5 hvězdiček bez jediné výtky. Vykreslení života v 50. letech v chudší čtvrti v italské Neapoli. Přátelství, přetahování, pletichaření, nadbíhání, hrdost, soupeření. Od první stránky jsem byla vtažená do děje a barvitě si představovala všechny postavy.
Sledujeme vznik a dynamiku zajímavého přátelství dvou hrdinek Liny a Eleny v době jejich dětství a dospívání, jejich rodiny, sousedy a dramatický mikrokosmos jejich čtvrti, kde každý musí nějakým způsobem taktizovat, aby si zachránil krk.
Styl psaní tajemné Ferrante mi hodně sedl, popisy, jazyk a abych to zkrátila, prostě všechno :-)