Neandertálci – Naši příbuzní

Neandertálci – Naši příbuzní https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496720/bmid_neandertalci-nasi-pribuzni-lwE-496720.jpg 4 10 3

Čím více se o neandertálcích dozvídáme, tím více vyvstává otázek a záhad. Archeologická naleziště Abric Romaní ve Španělsku, Denisova jeskyně na Sibiři nebo skalní přístřešek Le Moustier v srdci francouzského Périgordu nám přibližují jedinečné objevy jednadvacátého století a nabízejí základní stavební kameny příběhu tajemných souputníků moderního člověka. Neandertálci nejsou slepou vývojovou uličkou a jevem z dávné minulosti, jak se dříve předpokládalo, nýbrž jejich osud je mnohdy nečekaným způsobem vetkán i do osudu současného lidstva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Kindred: Neanderthal Life, Love, Death and Art , 2020


více info...

Racek213
Racek213
11.10.2022 5 z 5

No jo, napínavé jak detektivka a já to přečetl za dva večery. Po měsíci si to dávám znovu. Úžasné, čtivé a napsáno pro poučené laiky... No, abych přece něco našel, autorka Neanderthalcům dost fandí. Myslím že je i tak trochu přibarvuje, přece jen se řadě věcech vetřelcům z afriky nepřiblížili, např. v abstrakci a umění, a v loveckých technikách a schopnosti existovat na stálých osazeních a nevyčerpávat tedy tolik životní prostředí. Asi tohle byla hlavní příčina jejich zániku, neb nebyli schopni vytvořit početnější populaci. I když na druhé straně, podmínkám dob ledových byli přizpůsobeni velmi dobře.
Aůe jak říkám, lahůdka. Tak nějak by měl vznikat u mládeže zájem o vědu. Bohužel, nějak se to vytrácí.

AnoMANder
AnoMANder
20.09.2022 4 z 5

Výborná kniha. Velmi dobře rozděleno podle jednotlivých aspektů života neandrtálců (obživa, bydlení, smrt,...). Autorka poutavě popisuje jednotlivé prvky života neandrtálců, práci s kamenem, lov, přibližuje nejvýznamnější naleziště i nálezy, přináší zajímavé teorie a názory (např. k soužití s homo sapiens, vymření neandrtálců).
Donutí čtenáře zamyslet se nad našimi vlastními kořeny.
Díky začátkům jednotlivých kapitol je v knize v podstatě i krátká "povídka" o životě neandrtalců.


Honzin
Honzin
04.09.2022 5 z 5

Autorka na začátku upozorňuje akademickou veřejnost, že se nejedná o odborná skripta, ale příběh. Přesto je kniha víceméně odborná, než populárně naučná. Jde o důkladný popis života neandrtálců v prostředí a době tak, jak to nejmodernější výzkumy umožňují. Homo sapiens versus Homo neanderthalensis (případně Denisované) jsou zmíněny v poslední části knihy. Každopádně pro laika jako já jde o zajímavý pohled k zamyšlení, i když knihu více ocení studenti prehistorie.

Štítky knihy

člověk neandertálský

Autorovy knížky

2022  88%Neandertálci – Naši příbuzní

Kniha Neandertálci – Naši příbuzní je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce46x
Chystám se číst25x
Chci si koupit8x