Názory na vraždu

Názory na vraždu https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70183/bmid_nazory-na-vrazdu-wjP-70183.jpg 3 325 34

Útlá novela z českého maloměsta, odehrávající se v průběhu dvou dnů, je zajímavou prvotinou českého autora. Během pouti, na které figurují místní ctihodní občané i známé figurky, dojde k vraždě mladé učitelky. Událost komentuje učitel, který se svým přítelem tvoří s dívkou v dusném prostředí místního gymnázia nerozlučnou trojici. Zbytečná smrt dívky, k níž byl citově poután, není záhadná, pachatel je brzy usvědčen.... celý text

Přidat komentář

janina66
28.10.2023 2 z 5

Moje první kniha od autora a vůbec nevím, co si mám o ní myslet.
Vyslechla jsem audio. Místy vtipné, sarkastické, dojemné. Vyjadřovací a bohatý jazyk se mi líbil. Jen mi vadilo, že možná nebyl odhalen pravý vrah.
Vcelku zajímavý popis a vykreslení života malého městečka a jedné pouti.

freejazz
11.08.2023 4 z 5

zaujímavé, že som túto prvotinu naozaj čítal ako prvú. zdala sa mi v tom roku 1990 iná, nebolo tam nič, čo bolo treba hľadať medzi riadkami a nebolo tam ešte nič, čo začalo novú spoločnosť krútiť do starých deformácií. páčil sa mi originálny jazyk, množstvo zaujímavých slovných spojení a keď som si pozrel, že autor je učiteľ a ešte k tomu češtiny, bolo to jasné.


SSTknihy
18.05.2023 3 z 5

Zajímavý nápad, jak zpracovat případ jedné mrtvoly. I když o vraždu tu vlastně ani moc nejde, spíš o vykreslení života obyvatel jednoho maloměsta. To se autorovi podařilo. Atmosféra je přesná, charaktery se postupně vybarvují, ukrytá tajemství vylézají na povrch. Navíc je to lehce sarkastické, vtipné a místy dojemné. Žádné velké překvapení se ale nekonalo.

Lele61
30.04.2023 3 z 5

I když jde o novelu, která je vlastně prvotinou Michala Viewegha, přesto patří rozhodně k tomu lepšímu, co autor napsal. Viewegh je podle mě celkově hodně přeceňovaný autor. Tohle se četlo vcelku dobře. Děj je vlastně sledovaný z pohledu několika postav a řeší se vražda mladé učitelky. Místy humorné až ironické počtení. Celkově průměr.

E_Lan
17.09.2022 2 z 5

Divná, rádoby jazykově bohatá knížka, která svým neustálým originálním slovním vyjadřováním unavuje a nudí. Člověk se v postavách chvilkami ztrácí, ale hlavně se vlastně vůbec nic neděje. Za mě vysloveně špatné, nevyrovnané, nudné.

wimpzk
19.06.2022 5 z 5

Kdysi jsem tuhle novelu již četl, ale tentokrát jsem si ji vychutnal v podobě rozhlasové četby, namluvené Sašou Rašilovem. A velmi jsem se u toho bavil. Byť jde o prvotinu, už zde se objevuje typický Vieweghův rukopis (Humor, ironie, sarkasmus). Velmi příjemný zážitek.

Andrea864
19.04.2022 5 z 5

Na pozadí příběhu o Daniele je skvěle vykreslen život maloměsta s postavami a charaktery, které můžeme najít naprosto všude. Vlídný humor. Milé, příjemné čtení.

kob
19.04.2022 2 z 5

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování, ale knížku bych nejspíš nepřečetla. Moc mě to nebavilo, i když vtipné momenty autorovi nelze upřít.

Vesmich
05.04.2022 5 z 5

Mně to přišlo napsané výborně. Letní pomalá atmosféra, do toho pouť se vším, co to pro maloměsto v té době představovalo, do toho vztahy v malé skupině lidí. Vypravěč je věkově přesný, včetně úvah a pochybností. Pár tajemství, která se ukáží jako banality...Autorových knih jsem četla jen pár a to asi téměř přesně. Možná tři. Toto mi přišlo jako příprava na Báječná léta pod psa a to příprava dost vychytaná.

nai.ivka
02.04.2022

Snaha byla, ale odkládám do nedočtených. Nezaujalo, nepřitáhlo.

HaHa11
24.08.2021 5 z 5

Raný a výborný Michal Viewegh! Nízké čtenářské hodnocení je jednak možná dáno nesplněným očekáváním (opravdu se nejedná o detektivku!), jednak se i mezi zdejšími hodnotiteli asi "rozšířil takový nešvar"- a to "plivat" na Viewegha. Tady opravdu není moc co vyčítat - brilantní hra s jazykem a charaktery, perfektní vystižení atmosféry - místa (maloměsto), času (první prázdninový víkend s předzvěstí horkých letních dní), okamžiku (po roce zavítala pouť se vším, co k tomu patří), ba i doby (konec osmdesátých let, někdy krátce před Listopadem). Pomíjivost krásy a života, nevratnost rozhodnutí, osudovost volby - to všechno autor čtenáři nabízí; případný patos spolehlivě zažene (sebe)ironií a nesmlouvavým sarkasmem.
Četlo se to skvěle, bylo o čem přemýšlet (třeba i o tom, proč těchto sto a něco stránek textu uniklo pozornosti filmařů).

Beltrix
20.01.2021 5 z 5

Pro mě, která už přečetla zhruba 10 Vieweghových knih, jde o jeho nejlepší dílo. Všeprostupující ironie a perfektní zobrazení maloměšťáctví, v centru postava zdánlivě nepochopitelné ženy, o které se ale v podstatě nic nedozvíme (tento motiv využil autor ještě minimálně ve Výchově dívek v Čechách, přestože tam je postava mladé ženy mnohem více rozpracovaná) a splétání jednotlivých dějových linek tvoří opravdu skvělé čtení.

wena
15.01.2019 3 z 5

Chvílemi mě to přišlo úsměvné posléze stále přirovnání až nudné. Četlo se to svižně , na co si vzpomenu když si vybavím tuto knihu bude rodina Čuřínova.

zdennyrakky
12.09.2018 4 z 5

Stejně jako byl kdysi Viewegh v módě, dneska je v módě jím a jeho knihami pohrdat. Jistě, z řady důvodů se to tak trochu nabízí, je to kontroverzní spisovatel, ale upřímně, jeho knížky nejsou špatné a najdou se mezi nimi i vysloveně výborné. Spíš ty ranější, podle mého názoru. Tohle má být jeho knižní prvotina a podle mě patří k těm vůbec nejlepším. Kdo ji kritizuje za slabý příběh, ten ji myslím naprosto nepochopil a nic si z ní nevzal. Je to především lyrická kniha o mládí a o životě na malém městě.

Karborund
29.09.2017 1 z 5

To byla teda hodně nedosolená polévka.Jediná omluva, že autor se učil teprve vařit.To už jsou lepší jeho BIOknihy.

ecila13
09.09.2017 3 z 5

Velmi dobře popsané letní období pouti, vybavilo se mi dětství. Jinak děj nuda.

deedulka
08.07.2017 1 z 5

Četla jsem už dávno, ale vůbec mne to nezaujalo a od dalších knih autora spíše odradilo.

dracos_princess
17.04.2017 2 z 5

Toto je čtvrtá knížka, kterou jsem od autora četla, a bohužel nejhorší. Kdyby to nebyla novela, ale román, tak ji ani nedočtu. Místy jsem se bavila, protože mám ráda autorův humor. Vykreslení postav, na které se chtěl autor původně soustředit, mi přišlo v knize málo obsáhlé. Proto dvě hvězdy:)

Alaglesia
14.12.2016 2 z 5

Tak začátek knihy vypadal slibně, v závěru jsem byla spíše zklamaná. Jednalo se spíše o vykreslení charakteru obyvatel Sázavy, než o samotnou vraždu. Její rozuzlení a jak se to vlastně celé stalo, byl věnován asi tak odstavec.

ivzu77
07.07.2016 4 z 5

Po knize jsem sáhla na doporučení naší knihovnice a díky Čtenářské vývě 2016, kde jeden bod je Kniha napsaná autorem do jeho 30. let. A právě proto prvotina Michala Viewega byla moje volba. Detektivní příběh z malého města na Sázavsku, den a noc o tradiční pouti, pouťové zábavě a životech lidí na maloměstě. A k tomu vražda nevinné ženy. Pachatel může být každý z obyvatel a nakonec .....
Četlo se mi to dobře, krásné češtinářské popisy ..