Nažluto

Nažluto
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541485/bmid_nazluto.png 4 206 206

Čeho všeho jsou lidé schopni, když si myslí, že jim to projde. Spisovatelky June Hayward a Athena Liu měly společně zazářit jako dvě vycházející hvězdy — chodily do stejného ročníku na Yaleově univerzitě, dokonce i knižní prvotina jim vyšla ve stejném roce. Jenže zatímco Asioameričanka Athena se stala nadžánrovou favoritkou literární scény, Junina kniha se nedočkala ani brožovaného vydání. Asi je to tím, že nikoho nebaví číst o tuctových běloškách. A tak když se June stane svědkyní Atheniny smrti při bizarní nehodě, bez rozmyšlení ukradne její čerstvě dopsané mistrovské dílo, experimentální román o přehlíženém podílu čínských dělníků na válečném úsilí Francie a Velké Británie během první světové války. June však nedokáže uniknout Atheninu stínu a na povrch začnou vyplouvat důkazy, které by mohly s jejím (neprávem přisvojeným) úspěchem jednou provždy zatočit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host

Yellowface, 2023

kessey
včera audiokniha 4 z 5

Mě to fakt bavilo, chytlo a už nepustilo. Kde je hranice autorství, hromada pocitů, frustrace. Jako bonus exkurze do knižního průmyslu. Dávám dolů bod za podle mě trochu nedořešený konec. Působil na mě ve stylu, zítra je deadline a nějak je třeba to vyřešit.. Ale fakt to stojí za přečtení.

VercaV
17.03.2025 audiokniha 2 z 5

Neměla jsem od knihy velká očekávání, a je to dobře. Za mě tedy žádný zázrak se nekoná. Začátek mě hodně bavil, to jo, ale postupně to bylo jen horší a horší.

Hlavní postava mi přišla strašně otravná, ufňukaná, pořád se jen obhajovala, a bylo to samé JÁ JÁ JÁ. Všichni byli proti ní, ona byla ta chudinka. Po chvíli se to stalo velmi otravným. Nápad super, i samotný děj nebyl špatný. Bylo zajímavé nahlédnout na to, jak to probíhá a vypadá při vydání knihy.

Kromě otravné June, tam na mě občas bylo zbytečně moc informací okolo, které byly nepodstatné. A ten konec byl takový nijaký, nevím no.

Pablo7
16.03.2025 audiokniha 3.5 z 5

Knížka krásně vypadá. Je vyvedená v žluté barvě padnoucí k názvu. Začátek knihy je hodně svižný a začíná setkáním dvou spolužaček a spisovatelek, úspěšné Asiatky a méně úspěšné bělošky. Po bizarní smrti talentované Atheny Liu jí sebere rukopis nevydaného románu. Pak ho vydá přepracovaný pod svým jménem. Zajímavý pohled do toho, jak pracuje knižní průmysl a sociální sítě. Autorka zručně píše o spoustě aktuálních témat, byť většinou snad až příliš povrchně. Bohužel mě zklamal závěr, kdy se děj posouvá k nějakému thrilleru, což mě nedávalo moc smysl.

Simba
15.03.2025 audiokniha 3.5 z 5

Co jsme schopní udělat pro slávu, uznání a prostředí do kterého chceme patřit? Tahle kniha rozhodně stojí za přečtení i přes své nedostatky. Začátek je poměrně svižný, nasáváme atmosféru a charaktery hlavních hrdinek než dojde k události, která obrátí příběh naruby...
Příběh je dle mého záměrně dohnaný ad absurdum, aby nám ukázal prostředí knižního byznysu a jeho stinné stránky. Že neprodává um, ale marketing, skandály a schopnost šokovat. Autorka nás vtahuje do úvah, jak bychom se v nastolených situacích sami zachovali. Chytře nás provází příběhem, kde nic není černobílé, stejně jako hlavní hrdinky. Knihou rezonují negativní emoce, rozporuplné situace a hlubiny internetových diskuzí, jelikož pravda je pomíjivá a kdo ji má dneska, ji zítra mít nemusí. V průběhu jsem ale měla pocit, že některé pasáže se s obměnou opakují a autorka se hodně motala v otázkách rasismu i rasismu naruby. Prostřední část jím byla doslova zaplavená. Převládají však pozitiva a kniha mi zůstane dlouho v hlavě.

Hesonit
06.03.2025 5 z 5

Rebecca F. Kuang otevírá téma fungování knižního průmyslu, literárního úspěchu a neúspěchu, téma autorství (když někdo ukradne námět, který dotáhne, vybrousí, zbaví nánosů, je také autorem? Když někdo sbírá vzpomínky, traumata, vyvolává konflikty, aby čerpal autentické reakce, a zpracuje je, je to krádež?), téma autenticity (může bílý autor psát o čínské (či jiné) zkušenosti, aby text nebyl zatížený stereotypy a rasismem, aby byl autentický?), téma sociálních médií ve spojení s kritikou, hejty, vyhrožováním, téma svědomí, osamění, touhy po úspěchu, závisti, nahlížení na stejnou věc z jiného úhlu. Nažluto je strhující příběh také o rasismu naruby: o asioamerickém rasismu vůči bílým: hlavní hrdinka – vypravěčka příběhu – je běloška, která vydá bestseller o čínských pracovních sborech. Vtipné na tom je, že autorka knihy je Asioameričanka. Nelze ji tedy podezírat z přecitlivělosti na sebe sama.
Nažluto lze doporučit bez obav všem čtenářům, které mají rádi příběhy ze světa spisovatelů či obecně knižního průmyslu.

stesti.s.knihou
04.03.2025 audiokniha 4 z 5

Nažluto je román Rebeccy F. Kuang, která je známá především svou fantasy tvorbou. Tu moc posuzovat nemohu, respektive četla jsem pouze Babylon, který měl dle mého názoru skvělý nápad, ale poslední třetina knihy mi celý zážitek zkazila. Ovšem Nažluto? To se mi líbilo moc!
Jedná se o dramatický příběh z prostředí knižního businessu, který výstižně ukazuje, jak se mohou lidé stát závislí na sociálních sítích a na základě komentářů vnímat a hodnotit sami sebe.
Athena a June, dvě kamarádky, spisovatelky, konkurentky. Jedna z nich úspěšná, bohatá, se zářnou budoucností, druhá s nejistou kariérou a bez nápadů. Co se ale stane, když se jejich role kvůli tragické události změní?
Ne nadarmo se v názvu objevuje žlutá barva - tematika asijské rasy, kultury a dědictví je zde skloňována ve velkém.
Tahle sonda do života současných bestsellerových autorů mě bavila moc! Bavil mě jazyk, bavila mě dynamika, bavila mě i ta “mysteriózní linka. Mám jednu jedinou výtku - připadalo mi, že autorka slušně nastartovala a rozjela příběh, v závěru už mi ale přišel takový lehce utahaný. Z toho důvodu jsem nakonec dala 4/5.

lenkabej
02.03.2025 3.5 z 5

Nápad originální, autorka psát umí/překlad je povedený. Sem tam je hluché místo, ale dá se.

stelka_knihomol
01.03.2025 4 z 5

Nažluto je za mnou a abych pravdu řekla, vůbec nevím, co si mám myslet. Bylo to dobré a především zajímavé, jenže se stylem zpracování jsem se příliš mockrát nesetkala a v hlavě mám pár prázdných míst, která mi nedoplnilo ani pár analýz na YouTube.
Juniper Hayward, kolem níž se celý příběh odehrává, není tak úplně hlavní hrdinka, jako spíš záporačka snažící se nás o své nevinně přesvědčit. V podstatě celou knihu jsme manipulováni tak přesvědčivě, že začínáme s June soucítit, najednou nám ale dochází, že ona je vlastně ta zlá. Toto zpracování nejenže mě nestále drželo v pozoru, také je původem mého zmatení, jelikož se stále nemůžu rozhodnout, co si u Jude vlastně myslím.
Velkou součástí textu je knižní průmysl a čtenář má tak možnost dozvědět se, co všechno stojí za finálním výtiskem. Na můj vkus by tam teda mohlo být méně popisu vydávání knížky, čímž by měla paní Kuangová více prostoru pro mentální rozvoj/úpadek hlavní hrdinky (který byl mimochodem zpracován velmi dobře a přesvědčivě, zvlášť v kontrastu s tím, že ji vlastně máme nesnášet).
Velkým tématem v Nažluto je také rasismus vůči Asiatům. Zde se opět projevuje funkčnost manipulace, již nás (a především sebe samu) Juniper zasypává. Velkou částí čtenářů je za svou knihu obviněna z rasismu, což ona pochopitelně vyvrací, vždyť přece napsala knihu o utrpení čínských vojáků za první světové války! A ona opravdu není otevřeně rasistická - kniha je však plná jejích myšlenek a tvrzení, které Asiaty odsuzují, ona ovšem zmanipulovala i svou vlastní mysl a problém ve svých názorech nevidí.
Styl psaní byl chytlavý, svižný a kdykoliv jste se pomalu začínali nudit, stalo se něco, co jako by do vás poslalo nový výboj energie a vy jste najednou potřebovali vědět, co se stane dál. Nažluto bylo svým způsobem geniální, i když musím přiznat, že v pár pasážích mi překlad trochu neseděl.

EvikU.
28.02.2025 4.5 z 5

Velmi reálně popsané pocity méně úspěšnější spisovatelky. June vystudovala stejnou vysokou školu jako její spolužačka Athena, přesto Athena vydává svůj debut u prestižního nakladatelství a June její debut zapadne. Jsou vůbec kamarádky, když June na ni žárlí a závidí jí úspěch?

Ocitne se u ní doma a stane se svědkem její nehody, která vyústí v její smrt..V náhlém popudu vezme z její pracovny právě dokončený rukopis. Athena píše skvěle, je mrtvá, rukopis už nepotřebuje. V rukopisu dělá spoustu úprav, aby ho doladila. Má tak pocit, že je vlastně její..vydá ho za svůj.

Pak už se rozjede kolotoč výčitek svědomí, lží, na povrch se dostávají věci, které jí mají usvědčit. Život sociálních sítí si žije svým životem. Zrovna jako může povzbudit, dokáže i svými komentáři dostat člověka na samé dno.

V knize je krásně ukázaná práce spisovatele, jak dlouhá je doba než hotová kniha spatří světlo světa a i pak je důležitá dobrá reklama. Někdy bohužel ani ta špatná reklama není k zahození. Prodává knihu možná ještě víc…

June se ocitá v bludném kruhu, kdy spolu s výčitky vůči mrtvé kamarádce a lidmi, kteří jí závidí úspěch musí zas a znova vyrovnávat s hnusnými komentáři a vydíráním. Najde svůj klid a vydrží nátlak stínů slavné Athény? Bravurně napsané všechny pocity, které June provází. Knihu určitě doporučuji.

Knižnípauza
27.02.2025 4 z 5

Nažluto je kniha napsaná velmi čtivě a skoro po celý čas se ocitáme v myšlenkách hlavní hrdinky. Sledujeme její rozhodnutí, chování a boj se svědomím. Ono totiž hlavní hrdinka.. No..
To je prostě velmi, velmi nesympatická osoba. Tady autorka bravůrně popsala sobeckost, žárlivost a podlost. Při čtení jsem neustále kroutila hlavou a byla na postavu místy až vysazená.
Tohle se opravdu autorce náramně povedlo!

Kniha nám zde také ukazuje fungování knižního průmyslu v Americe, vlivu sociálních sítí na člověka a téma rasismu v tomto kulturním odvětví.

Také mi to ale nedá, a musím přiznat, že za půlkou se děj trochu opakuje a začne se zbytečně natahovat. Já bych klidně snesla o pár stránek méně.
Konec byl už trochu divočina a zůstává otevřený. A to je za mě opravdu škoda.

Jaehyun
27.02.2025 3.5 z 5

Knížka byla zajímavá ale nevím, jestli to byl úplně můj styl. Líbilo se mi, že nás autorka nechala nakouknout do knižního průmyslu a téma mi taky přišlo zajímavé. Žárlivost na úspěšnou 'kamarádku' a zoufalství, které vedlo ke krádeži a následnému vydání jejího rukopisu. Co mi přišlo slabší byla ta první zápletka s duchem Athény, to jsem čekala lepší vysvětlení. Druhá zápletka mi přišla zajímavější a napínavější, hlavně proto, že June už dost vyšilovala a celá situace ji doháněla k šílenství. Hodnocení bych dala něco mezi 3-4 nejsem si jistá. Znovu to asi číst nebudu ale od autorky si chci přečíst další knížky, které jsou celkově hodnocené líp než Nažluto.

Verunkavo
27.02.2025 audiokniha 3 z 5

Obsahově bych dala tři hvězdičky. Co se týká namluvení audioknihy Denisou Baresovou, tak tam nemuzu dat jinak než pet hvězdiček…

knizni.taurus
25.02.2025 3 z 5

"Chci mít totéž co Stephen King nebo Neil Gaiman. Proč ne smlouvu na film? Proč ne hvězdnou hollywoodskou kariéru? Proč ne multimediální impérium? Proč ne celý svět?

Nažluto pro mě byla velmi zvláštní kniha, kterou jsem nevěděla po dočtení jak hodnotit. Tak to vezmeme v bodech.

Nápad. Velmi se mi líbila ta myšlenka ukázat nám, jak je knižní průmysl pro spisovatele náročný, ať už začínajícího nebo zběhlého. Je tam velká konkurence, obrovský tlak na spisovatele a velká očekávání čtenářů. A to se povedlo na výbornou.

Styl psaní. Od autorky si moc ráda přečtu další knihy. Bylo to skvělé a oceňuju i práci překladatelky, protože mi to čtenářsky velmi sedlo.

Zápletka. Celá pointa knihy byla zajímavá až thrillero-hororová (v té poslední části to za mě bylo hodně tlačené na sílu a úplně zbytečně). Nevím, jestli se mi vlastně do knihy hodilo takové “za vlasy přitažené vyústění.

Konec. Proč jsou teď konce často neuzavřené? Já chci prostě “zazvonil zvonec a olalá konec. :D Tady byl morálně neuzavřený a zkrátka “vyšuměl do ztracena.

Hlavní hrdinka. Pro mě největší kámen úrazu. June mi prostě a jednoduše nesedla. Přišla mi hrozně nabubřelá, namyšlená a zároveň závistivá a plačtivá. A to už před osudovým rukopisem. Žila psaním, což bylo vlastně skvělé, ale taky hrozivé, protože pro něj by dokázala udělat cokoliv - takový toxic relationship. Co se mi na ni ještě nelíbilo.. lhala i v maličkostech, snažila se pořád obhajovat, že nic neprovedla, ale prakticky z ní jen čišela závist. Morálně šedé charaktery ano, plačtivé a zároveň morálně šedé nope..

Důležitá témata. At už okrajově téma znásilnění a psychického vyhoření nebo zejména plagiátorství, důležitosti úspěchu, kyberšikany a v neposlední řadě rasismu.

Za mě je to kniha, která stojí za přečtení a vytvoření si vlastního názoru. Znovu ji číst nebudu, ale nelituju, že jsem se do knihy pustila. Povyk okolo ní zároveň chápu a zároveň mě kniha neuchvátila tolik, jako ostatní. K autorce se ale určitě ještě vrátím.

Čteno v rámci spolupráce s nakladatelstvím HOST :)

soukroma
22.02.2025 5 z 5

Skvěle jsem si početla: zajímavé, napínavé, aktuální a realistické. A hororové - prostě jako ze života - na knižním (americkém) trhu a na sociálních sítích (kdekoli). Žádná duchařina, ale pěkně přízemní touhy, ryzí emoce, morální dilemata, psavecké nebe i dno.
Po dočtení stále více oceňuji závěr: parádně cynický, jak to holt dneska mezi "celebritami" je (nejen spisovateli) - vlastní pochybení se zpeněží náležitým zveřejněním (a odhozením nějakého toho hnoje kolem)... a lidi-ovce to prostě budou číst, jakkoli amorální obsahem a zejména ziskem pro již veřejně značně pochybnou celebritu.
Makovou válku jsem hned zavrhla jako nepoužitelnou fantasy a Babylon jsem odložila po pár stranách jakmile přišlo nadpřirozeno, tohle ale bylo docela jiné kafe. Zřejmě i hodně autobiografické...
Skvělé čtení a výjimečně se mi líbil i žluťoučký formát s "mandlovýma očima".

Barbo(Rella)
21.02.2025 audiokniha 4 z 5

(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha. A mě to moc bavilo! Je to celé velmi bravurně napsáno, až máte pocit, že i vy by jste se velmi lehce a nenásilně mohli ocitnout na jejím místě a obhajovat naprosto zvrácená a chorobná rozhodnutí stejně snadno a logicky jako ona. Jak lehce ze všeho vybruslila a jak lehce lhala. Od začátku do konce tedy sledujeme vývoj osobnosti Juniper s psychopatickými a sociopatickými rysy, díky nimž byla schopna psychicky zvládnout situace, ve kterých by se normální člověk zbláznil a zhroutil. Sledujeme ji až po její rozklad z výčitek svědomí, možná i začínající psychózu a bludy a na konci vidíme, že ji to nakonec dožene - ale je to opravdu tak? Příběh dobrý, audiokniha skvěle namluvená, možná jsem jen na konci čekala větší zvrat či WOW moment, který se ale nedostavil. 4*

houdkic
21.02.2025 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších knih letošního roku. Hltala jsem stránku za stránkou a hrozně mě fascinoval život June. Krádež identity, pomalý namotávání se do lží... Skvělý, skvělý, skvělý.

VendulaB
20.02.2025 4 z 5

Velmi zajímavá kniha z atraktivního prostředí. Zajímavý pohled na rasismus a na protěžování menšin. Četbu jsem si užila, ale byla jsem zklamaná koncem. Měla jsem dojem, že příběh šel do ztracena.

Knižní střípky
20.02.2025 4 z 5

Za mě to byl hodně slušný kousek, místy až bizárek, ale! Bohužel bych řekla, že v určitých věcech hodně reálný bizárek.

NAŽLUTO musí být lákadlem pro všechny knihomoly - zákulisí knižního byznysu v Americe je něco, co táhne a je atraktivním tématem. A táhlo i mě, občas sice méně, než jsem čekala, ale v konečném součtu mě kniha fakt bavila. Když to pro mě začalo drhnout, sáhla jsem po audiu a Denisa Barešová už mě pak nenudila ani minutu - skvělý poslech to byl!

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

lena.o.knihach
18.02.2025 4 z 5

Do poslední chvíle jsem se vyhýbala anotaci, takže jsem vůbec neměla ponětí, do čeho jdu. Úplně mi stačilo, že kniha je vidět zkrátka všude a napsala ji jedinečná R. F. Kuang.

Jakmile jsem zjistila, že jde o prostředí z nakladatelství a spisovatelů, že to bude kniha o knihách, byla jsem natěšená ještě víc. Okamžitě mě děj vtáhl a já se do poloviny nedokázala odtrhnout. Jenže příběh začal stagnovat a nadšení opadlo.

Autorce se povedlo obsáhnout spoustu důležitých témat (rasismus, kyberšikana, plagiátorství) a ukázala, jak je knižní průmysl drsný. Názor na hlavní hrdinku se mi měnil s každou další přečtenou kapitolou a byla jsem velmi zvědavá, jak tohle skončí.

Thrillerovou zápletku se mi povedlo ještě před vyzrazením správně odhalit. Vesměs mě Nažluto bavilo a s klidem bych ji doporučila, ovšem ta třešnička na dortu mi chyběla. To něco, abych pochopila ten šílený hype a všechna ocenění.

Za knihu v rámci spolupráce mockrát děkuji nakladatelství @hostbrno

ivetdos
13.02.2025 3 z 5

S touhle knihou mám komplikovaný vztah. Bezesporu jde o velmi čtivý kousek, tleskám za překlad. Ořízka je taky boží. Ale…

Začátek mě nadchnul, četla jsem a četla… a pak najednou mě úplně přestala bavit, zajímat. Naštěstí za polovinou knihy jsem se do čtení zase dostala. Některé části byli ale strašně zdlouhavé, monotónní a nezáživné. Hlavní hrdinka mě štvala, ale zároveň jsem ji chápala, ukazuje nám to nejhorší v nás. Chápete ji, ale vytáčí vás.

Oceňuju, jak autorka střílela do vlastních řad, poodkryla nám, jak dokáže být knižní business krutý a taky jaký vliv má rasismus právě v určitých situacích, o kterých jsem nikdy dřív nepřemýšlela. Jaký dopad může mít davová psychóza nebo jak s námi zacvičí naše strachy.

Bylo to originální, skvěle napsané, ale já jsem asi čekala trochu víc. Možná jsem opět ovlivněná obřím očekáváním z nadšených ohlasů zahraničních čtenářů, ale za mě to taková pecka nebyla. Určitě je to zajímavá kniha a pokud máte rádi příběhy z knižního prostředí, mohla by se vám líbit.