Navzdory: Příběh příslušníka speciálních sil AČR

Navzdory: Příběh příslušníka speciálních sil AČR https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498802/mid_navzdory-pribeh-prislusnika-special-3fB-498802.jpg 4 16 6

Kniha Navzdory vypráví zkušenosti Petra Matouše, válečného veterána bojů z Afghánistánu, bývalého operátora 601. skupiny speciálních sil Armády ČR.

Přidat komentář

jan.para
17.08.2023 4 z 5

Další ze série kniha českých veteránů z války v Afghanistánu. Cením, že autoři alespoň trochu nechali nahlédnout pod pokličku 601. skupiny speciálních sil. Na knize je ale vidět, je velmi osekaná a autoři do ní z pochopitelných důvodů nemohli napsat všechno. I tak je ale kniha velmi zajímavá a Stehlík s Matoušem jsou frajeři.

Kapkaa
24.04.2023 4 z 5

Kniha, která popisuje zážitky jednoho vojáka ze speciálních sil nabízí pohled do ,,zákulisí,, a ukazuje jak může vypadat kariéra v armádě.
Knížka je dle mého názoru určená spíše pro lidi, kteří buď to prošli nebo jsou v naší ,,moderní,, armádě. Těmto lidem budou mnohem bližší témata, které kniha popisuje a bude to pro ně více poutavé.
Nicméně i tak se ve druhé části knihy ze čtenářovo strany může dostavit lehká letargie, z těch všech historek, které jsou si všechny dost podobné.


Alivis
29.01.2023 5 z 5

Je to krátký, sice moc čtivý, ale notně osekaný náhled do života speciálních sil. Samozřejmě běžně nemůžeme znát mnoho podrobností z důvodu utajování, ale je to zajímavé z hlediska osobního příběhu a vývoje takového příslušníka speciálního útvaru. Nepřímo ukazuje, proč jsou mise vojáků v zahraničí a společná cvičení důležité.

H67
07.01.2023 3 z 5

Nenadchne, neurazí...

Oceňuji nápad napsat knihu tohoto stylu z prostředí českých speciálů, ale bohužel jsme nezajímavá země uprostřed Evropy, takže pořádně není z čeho brát. Možná za to může moje znalost problematiky, ale ve výsledku mě na příběhu vlastně nic nezaujalo. Je mi jasné, že autor by se zcela jistě mohl rozepsat trochu víc, ale nadřízení mu rukopis vrátili řádně proškrtaný. Takže když se mě někdo ptal, jaká kniha byla, shrnul jsem ji slovy: "někde jsme byli, ale nemůžu říct kde, a něco jsme tam dělali, ale nemůžu říct co... ale dopadlo to dobře!".

Takže opravdu nic ve zlém, ale holt konkurence hochů z Texasu, kteří se vydrápali přes nepřízeň osudu až k zabití Bin Ládina, je veliká.

Jury
24.12.2022 1 z 5

Oka, 1 hvezdu davam za pokus o napsani knihy z tohohle prostredi v Cesku, ale jinak je to strasny shit ze 3 duvodu…za 1. V porovnani z jinyma knihama, ktere jsme cetl z prostredi specialnich jednotek je tohle dobry vtip…za 2. Kniha musela puvodne vypadat jinak a museli ji z 90% osekat, protoze veci co delali nemohli vydat v knize nebo ten typek byl na tech mistech, ale nic se tam poradneho nedelo, protoze tam ani jedna akce, kterou udajne delal neni poradne popsana…a za 3. Pokud nejste fanaticky vlastenec a mate trosku povedomi otom jak to u Armady chodi tak se te knize vyhnete, budete se nutit to docist.

Inozuka
08.09.2022 4 z 5

Kniha se snaží nahlédnout pod pokličku fungování 601. skss, což je její devizou, ale zároveň trochu i slabinou. Ne všechny věci lze z důvodu utajení prozradit naplno a tak je někdy text lehce zamotaný a nepřehledný. Petr Matouš popisuje svou cestu k speciálním silám, výcvik i bojové nasazení v Afghánistánu. Čtenáři dává alespoň tušit, čím se 601. skss během těchto misí zabývala, její etablování do mezinárodních aliančních struktur i rozsah jejích kontaktních operací. Zde je asi nejvíc cítit mlžení z důvodu utajovaných skutečností a text občas ztrácí na přehlednosti. Co se ale povedlo na jedničku je popis mindsetu člena speciálních sil. Sám Petr Matouš na to v textu několikrát odkazuje a z celé knihy je cítit, čím se správní "spešláci" liší od zbytku populace. Nebudu spoilerovat, takže pokud vás to zajímá, přečtěte si Navzdory ...

Autoři knihy

Eduard Stehlík
česká, 1965

Kniha Navzdory: Příběh příslušníka speciálních sil AČR je v

Právě čtených2x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce7x
Chystám se číst24x
Chci si koupit11x