Návraty - Nauka o reinkarnaci

Návraty - Nauka o reinkarnaci https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97677/bmid_navraty-nauka-o-rein-97677.jpg 2 49 8

Ptáte se někdy, jak to tedy opravdu je, jestli život začíná zrozením a končí smrtí, nebo je smrt jen bránou k další existenci a my všichni jsme tuláci po hvězdách? A co se přesně stane s vlastním já potom, co opustí současné tělo? Musí se donekonečna rodit a umírat? A jak má to celé vlastně fungovat? Jsme jen hříčkou osudu, nebo jsme sami tvůrci své budoucnosti? Možná vás ale takové otázky vůbec netrápí a jen vás jednoduše zajímá, proč je značná část populace naší planety přesvědčená o tom, že se znovu narodí. Kniha Návraty srozumitelně, ale zároveň zevrubně odpovídá na tyto, ale i mnohé další otázky. Při své pouti za pravdou se opírá o nadčasové a bohaté zdroje poznání o posmrtném životě, jakými je védská literatura, ale najdete zde i pohled mnoha významných osobností západního myšlení.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Bhaktivedanta Book Trust‎
Originální název:

Coming Back


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
01.07.2023 2 z 5

Útlejší knížečka od hnutí Hare Krišna má možná za cíl předat lidem základní myšlenky týkající se reinkarnace, ale strašně klouže po povrchu. Úvodní kapitola připomíná studii nebo bakalářskou práci, kdy tu máme akorát průlet umělci, filosofy apod., kteří nějak reinkarnaci zmínili... a to jen aby podpořili své vlastní myšlenky. Pak dochází již na samotné Prabhupádovy texty, kdy si radši přečtěte nějakou z tlustších knih, abyste se s fungováním jeho hnutí seznámili... ale jak jsem se už vyjadřoval dříve k jiným Hare Krišna knihám, spoustu dobrých myšlenek doprovází také řada pravidel a nesmyslů.

Shindo
25.12.2017 odpad!

Podobný prípad ako Bhagavadgíta (a druhá kniha, ktorú som si od tohto hnutia kúpil, aj to mi bola vnútená). Rovnako ako všetky od tohto autora, ku ktorým som sa dostal, napísaná autoritatívne a ako niečo, o čom sa nediskutuje. Autor proste "vie" a hotovo.

Citáty pochybnej hodnoty od známych osobností, ktoré majú knihe dodať na autorite a dôležitosti, hoci mnohí autori týchto citátov pravdepodobne nikdy neprišli s hnutím do kontaktu, nieto ešte patrili k zástancom reinkarnácie.

Predpisy vedúce k "vykúpeniu", ktoré však v skutočnosti urobia zo života niečo mdlé bez chuti a farby, zato však s fanatickým zápalom.

Kniha sa síce snaží v niekoľkých kapitolách (ne)vedecky podložiť existenciu reinkarnácie, mňa však nepresvedčila. Ani na niekoľký pokus a s odstupom času som ju nebol schopný dočítať.


JosefHorák
21.06.2017

Hare Krišna mají své mouchy (nepřijatelné myšlenky či aktivity) ale v mnohém se od nich dá přiučit.

teltri
18.11.2016 4 z 5

Špičková knižka o hinduistickej nákuje o karme. Dobre sa čítala.

Dinosaur
14.09.2016 1 z 5

(2/10) Tuhle knížku mi vnutil nějaký pán od hnutí Hare kršna. Sám možnost reinkarnace nevylučuji, ale to, co je v této knize, mě upřímně děsí. Tedy v případě, že by to skutečně mělo být pravdivé. Kniha paradoxně vzbuzuje více otázek než odpovědí. Ve zkratce káže, aby se člověk vzdal snad veškerého potěšení (skoro bych řekl, že všeho, pro co stojí za to žít) a jen tak se vyhne dalšímu utrpení v podobě dalšího zrození. A co hůř - pokud budete žít "špatně", holt se v příštím životě narodíte jako zvíře nebo třeba kytka. Také mě dostalo, že je nutné vyhledat nějakého "učitele", který vám s tou seberealizací pomůže, takže kdo ve svém okolí nikoho takového nemá a nemůže si dovolit cestovat, tak má asi smůlu. Dále mě pobavil ten příběh o člověku, který páchal hříchy a byl očištěn jen proto, že před smrtí vykřikoval jakési posvátné jméno (a to ještě z nevědomosti) a to ho "očistilo". Takže když budu celý život ubližovat lidem a páchat zlo a pak budu vykřikovat nějaké očistné mantry, bude to v pohodě? No nevím. No a taky mě dostal ten zákaz drog - respektive bych to ještě trochu chápal, kdyby mezi to nepočítali i kávu a čaj. Dal by se pochopit požadavek na nejezení masa a živočišných výrobků, ač nejsem vegan a nejspíš nikdy nebudu, tak chápu, proč to někteří lidé dělají. Ale abych si kvůli víře nedal ani kafe? Tak to je na mě vážně moc. Jednoduše, pokud by tohle byla realita, jsem v háji :D

Matoskah
05.07.2016 1 z 5

"Logické a vědecké" v této knize znamená různá přirovnání k oblečení nebo že je to napsáno v nějaké staré knize. Každý komu to nestačí, je hlupec, co ještě neprokoukl pravou podstatu nesmrtelné duše a je odsouzen k nekonečné reinkarnaci. Háre Háre

225678945
25.01.2015 1 z 5

"Je jedno, zda se v životě chováte jako prasata nebo žijete "cnostně" a spravedlivě vůči ostatním. Stačí, když v okamžiku smrti budete myslet na Nejvyššího a je jedno, zda to myslíte upřímně, nebo jen ze srandy a dostane se vám požehnání a vytržení z tohoto HROZNÉHO ŽIVOTA." Tímto lze charakterizovat celou knihu (ostatně je to tam i napsáno). S některými myšlenkami souhlasím, ale z celé knihy je to asi 1 %. Dále kniha poučuje a ve většině případů i přímo nutí, abyste se chovali, jak oni říkají. Musíte málo jíst, všechny tělesné potěšení zavrhnout a hlavně musíte oslavovat a opěvovat Nejvyššího. Neexistuje jiného vykoupení. Samozřejmě všechny ostatní texty, které někdo sepsal jsou špatně a jedině jejich výklad je správný.
Tuto knihu jsem dostal jako dárek a musím říci, že mě velice zklamala. Připadá mi jako příručka pro nějakou sektu, která se snaží o velkolepou oslavu něčeho, co nikdo jiný, kromě nich nechápe.
Osobně tuto knihu nedoporučuji.

panjan
12.03.2013 1 z 5

Knihu jsem si zakoupil spolu s datlovými koláčky od jakéhosi potulného prodavače, jež spílal materiálnímu světu velmi tichým hlasem plným pokory, avšak jeho zjevně hmotné datlové koláčky byly naprosto výtečné. Kniha se mi znelíbila už první větou (když nepočítám obálku), cituji: "Pokud chcete opravdu získat vládu nad svým osudem, MUSÍTE pochopit reinkarnaci a její zákonitosti." Prostě musíte, jinak jste ztraceni na věky věků. Ta kniha se tváří jako jediná absolutní pravda. Nenabízí, nýbrž nutí. Navíc ještě ke všemu si troufá tvrdit, že vědecky vysvětluje pravou povahu reinkarnace, což je dost troufalé na to, že je celá o duši. Z těch všech vědeckých opodstatnění se dozvíte to, že duše je zcela nezávislá na těle, a to v mnoha formách. V historických bajkách, v rozhovorech a úvahách, v tom všem pouze toto. Hlásání oproštění se od materiálního světa, je hezké, ale já ještě nikdy neviděl duši, které by bikiny slušely, tak jako leckteré dvacetileté studentce.Takže pokud budete zlobit, bude z vás prase, pokud se všemohoucímu znelíbíte ještě trochu více, stanete se otravným hmyzem na zadnici tohoto tvora a kdo z vás klesne hlouběji, bude mu zřejmě přisouzena úloha vegetace, která jednoho krásného dne projde zažívacím traktem toho nebohého živočicha, jež klidně může být vaše babička.