Návraty do Nesveta

Návraty do Nesveta https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433631/bmid_navraty-do-nesveta-GRq-433631.jpg 4 51 13

Šesť priateľov. Len jeden môže prežiť. Ktorý z nich to bude? Kde bolo, tam bolo, žila raz Beatrice Hartleyová a jej šiesti najlepší priatelia. Žili si celkom šťastne, až pokým Jim, Beatricin frajer, nezomrel. Jeho šokujúca, záhadná smrť navždy všetko zmenila a Beatrice prerušila s partiou kontakt. Rok po maturite prichádza na panstvo Wincroft, aby sa s bývalými priateľmi opäť stretla a snáď konečne našla odpovede na ťaživé otázky. Ich noc však dopadne diametrálne inak a všetci uviaznu v časovej slučke, ktorá ich núti prežívať ten istý deň stále odznova. V snovom Nesvete sa ich nedobrovoľný pobyt mení na čoraz intenzívnejšiu nočnú moru a vyslobodiť sa z nej však môže len jeden z nich. Práve v tom tkvie hrôza voľby, ktorej šestica kamarátov čelí. Je možné vôbec rozhodnúť, kto z nich si zaslúži žiť? Bestsellerová autorka kníh Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm a Nočný film prináša vo svojom YA debute temný psychologický triler s prvkami sci-fi, v ktorom čas funguje ako zaseknutá platňa - a hrdinov dobieha vlastná minulosť.... celý text

Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Neverworld Wake , 2018


více info...

Přidat komentář

Dani25
01.03.2024 4 z 5

Áno pripomína Na Hromnice, ale bavila ma, v poslednom čase ma celkom zaujali knihy s témou cestovania v čase. Postupne sa spätne dozvedáme, čo sa vlastne Jimovi stalo.

E.T.007
13.01.2024 2 z 5

Námet je zaujímavý, no pre mňa to bola obyčajná zlátanina (ako časová slučka, tak cestovanie v čase), a keď som došla k záveru, len som si v duchu vravela: O čom to vlastne celé bolo, keď osud už hneď na začiatku rozhodol, kto zo šestice priateľov prežije?

Čo ma na príbehu ako-tak bavilo, bola detektívna zápletka - objasňovanie Jimovej záhadnej smrti.


Shaxx
12.04.2022 2 z 5

Autorka příběh motala a motala, až se do toho celého zamotala...
Začátek vypadal slibně, opakující se časová smyčka je oblíbeným námětem. Ale pokud už se chce autor vrtat do cestování časem, mohl by si dát záležet na tom, aby to aspoň působilo promyšleně a mělo to nějaký řád. Postavy nic moc, nemůžu říct, že by mi přirostly k srdci. Jejich chování a akce se měnily postupem času v nelogický chaos, autorka si kroutila jejich charakterem tak, jak se jí to hodilo a pokus o šokující závěr nebyl moc přesvědčivý. Takže...má někdo lepší tip na knihu, kde je cestování časem? :D

MedvidekS
05.09.2021 5 z 5

Tento žánr moc nečtu, takže nemůžu porovnávat. Avšak za mě skvělá kniha! Příběh odsejpá a každou stránkou se dozvídáme, jak to vlastně všechno bylo. Bonusem je i krásná obálka.

A.H.Benett
24.06.2021 4 z 5

Hlídka v Bezčasí je příběh o skupině kamarádů, kteří po autohavárii uvíznou v časové smyčce mezi životem a smrtí. Ve smyčce, v níž se pořád dokola opakuje jeden a ten samý den. Můžou v něm cokoli měnit, ale když se „nazítří“ probudí, je to, jako by nic z toho neudělali. Jediný způsob, jak se dostat pryč, je hlasovat a zvolit jednoho, který přežije, zatímco ostatní definitivně zemřou. Hlavní hrdinka Beatrice se v průběhu děje navíc snaží přijít i na to, co se stalo jejímu příteli Jimovi, který loni umřel za podivných okolností. Nejedná se tudíž jen o čistokrevnou sci-fi záležitost, ale sledovat budete i detektivní zápletku.

Autorka si dala velice záležet na vykreslení lidské psychiky a chování svých hrdinů. Přesto je Hlídka na první pohled tažená dějem, nikoli postavami. Ty totiž navzdory propracovaným myšlenkovým pochodům působí lehce nereálně – schválně, kolik znáte lidí, kteří už jako děti nakreslili funkční návrh letadla? Oproti tomu po dějové stránce se příběhu prakticky nedá nic vytknout. Nabízí spoustu zvratů, překvapivých odhalení a zjištění, které společně vytváří ohromující obraz a nezapomenutelnou atmosféru. Největším plusem knihy je ale bezpochyby Bezčasí jako takové – jeho fungování a fyzikální zákony. To má autorka promyšlené více než působivě. O podobně působivý dojem se jistě snažila i závěrečným vyvrcholením, to se jí však povedlo už o něco míň. Konec se totiž minimálně mně zdál poněkud překombinovaný, a především nepředvídatelný. Ve smyslu, že se v knize neobjevily snad žádné náznaky, k čemu to celé směřuje. Což nevnímám právě jako pozitivum. Přesto si myslím, že je Hlídka v Bezčasí opravdu kvalitní dílo.

4/5

Damonka12
27.10.2020 4 z 5

Zajímavá kniha s originálním námětem.

trudoš
03.07.2020 4 z 5

Román v základě staví na podobné premise jako komedie Harolda Ramise Na Hromnice o den více. Skupina hrdinů opakovaně prožívá jeden a ten samý den, přičemž změnit v něm mohou cokoliv, ale po uplynutí vymezené doby se vrátí zase na začátek. Dává jim to nepřeberné možnosti využití času, což je však brzo nepřímo usvědčuje z morální prázdnoty. Nic naštěstí netrvá věčně, pročež jakmile si protagonisté i čtenář na prapodivná pravidla zvyknou a přizpůsobí se jim, posune autorka vyprávění zase do jiné roviny. Dvě stě sedmdesát stran textu je tak bezezbytku vyplněno dějem, který končí dle podvědomého očekávání a - což je pro mnohé to nejpodstatnější - nenabízí žádné možnosti pokračování. Pod hladinou je přitom mnoho motivů navýsost skrytých a nápaditost některých detailů učarovává svou poetikou. Stinnou stránkou věci je, že po dočtení Hlídky v Bezčasí budete mít tendence dělat věci jinak než obvykle, právě s bezděčným pocitem, že druhý den ráno se přeci zase všechno vrátí do původního stavu.

blackoutzuzi
22.06.2020 3 z 5

Co velmi oceňuji je originální námět, který je takovým mixem detektivního příběhu s fantasy světem.
Bohužel mi příliš nesedlo zpracování, nedokázala jsem se do příběhu vžít, splynout s našimi postavami a pocítit tu správnou tajemnou atmosféru, která mi v příběhu docela chyběla. Nečetlo se mi to nejlíp ani po jazykové stránce a na to, že kniha nemá ani 300 stran, četla jsem ji na několikrát.

Pitbullka
11.06.2020 5 z 5

Hlídka v bezčasí mi neuvěřitelně sedla, skvělý námět i styl zpracování. Spousta postupných odhalení, bylo těžké odhadnout, co se bude dít dál. Opravdu mě to bavilo.

akinomV
20.05.2020 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Čtivé, žádná nuda a opravdu zajímavá zápletka. Knižku jsem zhltla jak malinu a můžu doporučit.

sgjoli
26.04.2020 4 z 5

Tahle kniha byla naprosto neskutečná. Originální námět, který jsem ještě nikde neviděla. Skvělá, hutná, temná atmosféra, která vám nedá spát. Příběh skupinky přátel, jejichž osudy jsou tak propletené, že se jen těžko odhaduje, co přesně se mezi nimi v minulosti stalo, že se jejich přátelství tak moc rozklížilo. Tolik zákrutů a nečekaných zvratů v příběhu, že si čtenář nemůže být ničím jistý. Výborně propracované charaktery. To všechno čtenáře nutí číst dál a dál, aby věděl, jak to celé dopadne.
Jediný důvod, proč nedávám plné hodnocení, je ten jazyk, kterým je kniha napsaná. Na mne osobně to bylo v některých pasážích trochu těžkopádné - lepší slovo mne teď nenapadá. Občas mi chvilku trvalo, než jsem se do knihy dokázala po odložení znovu začít. Občas jsem se přistihla, že nevnímám správně text a musím si určitou pasáž přečíst znova. To mi jaksi kazilo čtení. Ale jinak jsem z knihy nadšená a rozhodně mohu doporučit!

mikika
24.04.2020 4 z 5

zajímavý mix žánrů, dá se číst i jako dost divná detektivka, zasazená do fantasy rámce - po dočtení ještě musíte chvilku hloubat a dávat si dohromady, kdo za co vlastně mohl... povedená partička naprosto nevinných maturantů, jistě...

kneslova
01.03.2020 4 z 5

Parta přátel ze střední školy má autonehodu a ocitnou se v Bezčasí z něhož se živý může vrátit jen jeden z nich. Téma je pro mne velmi zajímavé a myslím, že tento vynikající potenciál je průměrně zpracovaný. Čte se to dobře, chvílemi mi to připomínalo Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové, ale asi jen ta časová smyčka. .