Návrat zmizelého

Návrat zmizelého https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495232/bmid_navrat-zmizeleho-605-495232.jpg 4 20 6

Je rok 1919. Na bojištích severní Francie utichla děla první světové války a zvláštní vojenské oddíly nyní čelí nelehkému úkolu: nalézt a pohřbít své mrtvé. Kapitán Mackenzie sice válku přežil, ale svědomí mu brání vrátit se domů. Cítí povinnost dopřát svým padlým spolubojovníkům důstojný pohřeb. Mezi mnoha pohřešovanými je i Edward Haslam, snoubenec Amy Vanneckové, která se nehodlá smířit s nejistotou a vydává se do ponurého labyrintu zákopů, bunkrů a ostnatého drátu s cílem najít svého milého – nebo jeho tělo. Pátrání po zmizelých však nabere nečekaný spád, když Mackenzieho muži učiní v troskách německého opevnění děsivý nález. Z hloubi minulosti začíná na povrch prosakovat temná pravda a Mackenzie i Amy jsou zataženi do pátrání člověku, jehož nelidská krutost nezná hranic.... celý text

Válečné Thrillery Historie
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Two Storm Wood , 2022


více info...

Přidat komentář

zsykorova
26.11.2023 3 z 5

Za mě nic moc, ale byl to zajímavý pohled do doby po první světové válce. Ten plot twist na konci byl ovšem výborný.

Katania
22.05.2023 5 z 5

Já jsem spokojená. Četlo se to krásně, příběh byl napínavý a postavy sympatické. Za mě určitě plný počet.


packlik
18.05.2023 3 z 5

Odvážná mladá dáma se vydá hledat do opuštěných zákopu Francie svého pohřešovaného snoubence. Potká kapitána McKenzieho, který má za úkol identifikovat padlé a dohledávat hroby vojáků. Oba je spoji podivný nález v jednom z bunkru a zjisti se, ze některé věci nejsou tak, jak vy měly být. Až potud dobrýnámět se mi moc líbil a těšila jsem se na dobrodružné a napínavé vyšetřování, ale to se nějak nedostavilo. Byla jsem trochu zklamaná, myslím že potenciál měla kniha větší. Nicméně pokud nemáte velké ambice jako víkendová četba dobrý.

evilunicorn
09.05.2023 4 z 5

Zajímavý a neotřelý námět (byť si myslím, že jde spíše o detektivní příběh, než o thriller) o kterém nevíte kam se posune, dělá z příběhu příjemný čtenářský zážitek. Pasáže z průběhu války jsou slušně vykreslené a spolu s popisem poválečné krajiny působí dost reálně. Za mě velmi milé překvapení.

Rosse
01.01.2023 5 z 5

Líbilo se mi, že se autor nebál psát i drastičtější scény, které přeci jen k válce patřili. Postava Amy mi sedla hned od prvních stránek. (Za mě hrdinka s velkým H!)

U Mackenzieho jsem na vážkách, protože mi přijde, že ani nebylo moc času jej poznat. Příběh se víceméně točil kolem Amy a dalších vedlejších postav.

Za mě kniha rozhodně stojí za přečtení. Pokud jste milovníkem thrillerů, věřím, že se vám také bude líbit. :-)

soukroma
29.11.2022 5 z 5

Výborné a ... děsivé: první půle se rozjíždí jen zvolna, ale pak začne mazec. Těsně poválečné dění (1919) na bývalé francouzsko-německé frontě (exhumace, identifikace, stěhování ostatků, nové pohřby - Britové ale zůstávali ve Francii, na samostatném hřbitově...), hledání nezvěstných odvážnými blízkými, vojenská policie, dobrovolníci a čínské pracovní sbory (civilisté-kuliové se upisovali na 5 let, pracovali pod britským vojenským velením, se svými démony a kulturou a ... opiem), rozbitý francouzský venkov i maison tolérée, jemuž docházela klientela s odjíždějícími vojáky...
A do toho střípky dopisů a děj ještě z Velké války (1918): hrůzné, co je "jen" válka a co už barbarství, co je ještě válečné úsilí a co už vražedné šílenství, co s chlapy udělají zvěrstva a co opium...
Uf, a ještě takový thriller navrch, stupňující napětí do posledních stran (byť úplně poslednímu dopisu, časově vše předcházejícímu, jsem tedy nějak neporozuměla...).
Spousta zajímavostí, zase jiný, neotřelý pohled na válku muže proti muži, zákopovou, s noži, revolvery, puškami, granáty, děly a se slabým velením bez autority nebo charismatickými hrdinnými vůdci (byt třeba jen na první pohled). Lži, nepravosti, zrady, šílenství, dezerce, smrt - to vše nejen vyvolávala, ale i kryla válka.

(Podle záložky jsem zjistila, že autora znám z profesních thrillerů 90. let, např. Pojistka, Omega, Posedlí které psal pod pseudonymem Patrick Lynch, zatímco tento válečný thriller napsal pod svým jménem.)

Autorovy další knížky

2022  73%Návrat zmizelého
1997  95%Apoštolové soudného dne

Kniha Návrat zmizelého je v

Právě čtených2x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce53x
Chystám se číst35x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x