Návrat ze SSSR a Poopravení "Návratu ze SSSR"

Návrat ze SSSR a Poopravení "Návratu ze SSSR" https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241194/bmid_navrat-ze-sssr-a-poopraveny-navrat--241194.jpg 5 28 11

Slavné dílo jednoho z nejvýznamnějších francouzských a evropských spisovatelů minulého století. Kniha, která nejen ukázala, že její autor dokáže vidět víc, než fasády domů, kolem kterých jezdí. Je to zároveň kniha, která vedla k zásadnímu rozkolu v intelektuálních kruzích 30. let a byla jednou z prvních, které vedly k pochopení skutečné podstaty toho, kam směřovalo sovětské Rusko a celý experiment budování komunismu.... celý text

Literatura naučná Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Retour de l'U.R.S.S. / Retouches à mon Retour de l'U.R.S.S. , 1937


více info...

Přidat komentář

Jrsnbl
01.05.2023 4 z 5

Perfektní čtení! Přesvědčený francouzský komunista André Gide vkládá do Sovětského svazu a s ním spojeného boje za spravedlivou společnost veliké naděje. Návštěvou je ovšem rozčarován a vypisuje se o ní v knize Návrat ze SSSR, kde se zaměřuje na to, proč má Sovětský svaz k beztřídní a pokrokové společnosti daleko.

Unikátní spis.

Benny215
10.01.2023 4 z 5

V poslední době jsem četl dvě knihy, tuto a Ruský deník od Anny Politkovské, je až mrazivá ta podoba a to od vydání té první uběhlo už skoro 90 let. A opět tomu tenkrát lidé nevěřili, jsme nepoučitelní!


tereza0319
27.08.2022 5 z 5

Komunismus jsem zažila sotva pár let a přijde mi, že to psal někdo, kdo se něčím solidním sjel. Je opravdu neuvěřitelné, co se dělo. Proč jen ta knížka ve své době neovlivnila víc lidí?!

Hobo
19.06.2022 5 z 5

Možná bych měl někdy s komentáři trochu počkat. Na tuto knihu nelze jen tak zapomenout, stále se mi v hlavě melou nejrůznější souvislosti.
Např. v rozdílu ruského (resp. slovanského, ale Rusové jsou etalon) způsobu uvažování s oním západním. Tento rozdíl nesporně existuje a myslím, že i dnes je důvodem nepochopení Ruska (či jeho představitelů, ať již jde o Lenina, Stalina, nebo dnes Putina). Proč se Západ stále tak mýlí v očekáváních? Jedním z rozdílů je i rozdíl k "občinovému" a k individualitě. A pojem "odindividualizování" se lyne celou Gideho knížkou. Ano, Západ je silně individualizovaný, není divu, že to pokládá za normu. Ale když dnes zřetelně vidíme, kam vede tato norma, asi všichni toužíme tak trochu po "odindividualizování", a je jedno, jestli to dnes nazýváme touhou po "odliberalizování".
A tak, aniž bych jakkoliv popíral fakta, na něž Gide upozornil (a která jsem v českých poměrech sám prožíval), musím si položit otázku, nakolik pochopil ruskou skutečnost. Co věděl o vnitřních poměrech Ruska, s čím se potýkalo atd. Jeho postřehy jsou cenné, leč s jeho neznalostí jazyka a omezené době pobytu - nakolik pronikl k podstatě? Nutno ocenit, čeho si všímal a jak to vyhodnotil, tím ukázal víc než mohli ukázat nejrůznější epigoni nebo přímí nepřátelé; to skutečně zasluhuje ocenění. Zůstává pár otázek: co věděl o vnitřním boji (trockisti, úroveň vzdělání...), nezjednodušoval si to? Nejdůležitější poznatek je pak v otázce: je byrokracie věčná? Dá se s ní něco dělat? Neboť tak Gide viděl ruskou skutečnost: lid prohrál, moci se zmocnili byrokraté.
Odpověď na tuto otázku je stále otevřená. Jen bych řekl, že je to jako srážka s blbostí. Tenhle boj je věčný, hlavně se v něm nesmí ustat.
Teď si uvědomuji, že jsem si někdy v roce 1970 formuloval vlastní zkušenost zcela neideologicky takto: byrokrati zase vyhráli. Mýlil jsem se? Nejvýš jako André Gide.

Hobo
18.06.2022 5 z 5

Potvrzuji, že tak či onak jsem to, co popisuje André Gide, prožíval i v českém socialismu. Možná ne v tak ostrém světle, ale také o nějakých 20 až 50 let později, leč základní fakta odpovídají...
Nu, budoucí se buď poučí, nebo...? Nebo co?

sika444
27.08.2021 5 z 5

Nejlepší je ta upřímnost a čistota, s níž autor podává svědectví o SSSR, a to navzdory svým sympatiím. Gide byl příliš humanista, než aby mohl nechat projít bez kritiky systém, který ústil do absolutní tyranie. Ve spisku Popravení "Návratu ze SSSR" už navíc má informace o Velkém teroru, který začal v roce 1937. Pro mě je důležité číst tuto knihu, neboť takto ji mohli číst i komunisté a všichni další čtenáři v roce 1936. A i v českém překladu. Vyšla, byla k sehnání. Bohužel, jako mnoho jiných svědectví z té doby, nikdo ji nebral příliš vážně, alespoň ne dostatek komunistů, kteří "to mysleli upřímně".

los
19.01.2021 5 z 5

dobré postřehy a úvahy, nadčasové

memphisz
25.12.2015 5 z 5

Krátké, ale výstižné svědectví o SSSR v roce 1936, které pravděpodobně překvapí svou trefností, jež se v celé působivosti vyjevila až při zpětné znalosti historických reálií. "SSSR není to, co jsme doufali, že bude, ani to, čím sliboval, že bude, a jak se snaží ještě teď vypadat; zradil veškeré naše naděje. Nechceme-li se jich úplně vzdát, musíme je upřít jinam. Ale svůj zrak od tebe neodvrátíme, slavné a bolestné Rusko. Nejprve jsi nám sloužilo jako vzor, ale nyní nám, bohužel, ukazuješ, do čeho může revoluce zabřednout."

churchil
14.12.2015 4 z 5

Levicová kritika režimu, jenž sám sebe označoval za zhmotnění ideálu komunismu. Autor především nerezignoval na zdravý skepticismus a během svého pobytu v SSSR přesvědčivě popsal, jak se režim postupně rozcházel s ideou komunismu a vytvořil novou privilegovanou vrstvu.

David V
04.04.2015 5 z 5

Rozsahem útlá knížečka obsahuje velmi výstižnou analýzu chování občanů a strukturu společnosti v SSSR. Člověk čte popis procesů, které si postupně za několik desetiletí nadšeně vyzkoušíme sami na sobě. Zejména popis vzniku nové vrstvy privilegovaných je dech beroucí. Nevím, kdy byla kniha přeložena do češtiny poprvé. Ale asi to nebylo dostatečně brzo, aby naši předci přišli o své iluze týkající se zaručené cesty k novým zářným zítřkům.

poni
20.03.2015

Zajímavá knížka, která osloví zejména toho, kdo se zajímá o Rusko a historii SSSR. Gide v ní popisuje zejm. sovětskou mentalitu a sociální situaci dělníků. To vše prodchnuté jeho deziluzí z porevolučního vývoje ruské (sovětské) společnosti.

Štítky knihy

20. století francouzská literatura Sovětský svaz reportáže svědectví kritika

Autorovy další knížky

André Gide
francouzská, 1869 - 1951
1968  76%Penězokazi
1974  95%Francouzský symbolismus
1936  78%Návrat ze Sovětského svazu
2015  91%Návrat ze SSSR a Poopravení "Návratu ze SSSR"
1930  69%Vatikánské kobky

Kniha Návrat ze SSSR a Poopravení "Návratu ze SSSR" je v

Právě čtených2x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce22x
Chystám se číst31x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x